ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1137/2562)

WSPÓŁPRACA ORZECH 209

gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się(...)woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb.  SKŁADNIKI:   ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%,  cebula 2%, koper, seler 1,5%, sól, przyprawy w tym gorczyca PIECZARKI MARYNOWANE

Gotowanie Patki
Kotlety z indyka z sosem pieczarkowym i patisonami Orzech. 186

smaku , pieprz do smaku  2 małe marchewki 1 cebula duża  1 łyżeczka ziół prowansalskich  oliwa do smażenia  gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków   jako dodatek Patisony Orzech   Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać(...)patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor.  Do polania ziemniaków użyłam sosu pieczarkowego Orzech. Jako dodatek proponuję patisony. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczarkowy krem z koperkiem 135

już wyczerpałam wszystkie ” naj „;) Może czas zdradzić przepis na to cudo Składniki na 3 porcje : 0,5 kg pieczarek 1 mała cebulka 1 l wody 1 ziemniak mały, pęczek koperku 50 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 kostka bulionowa cielęca 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle(...)Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką Smacznego ! Post Pieczarkowy krem z koperkiem pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Pulpeciki w sosie pomidorowym - dietetyczne, fit :) 180

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody(...)Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie"). Podawaj z kaszą lub ziemniakami

Zdrowie na języku :P
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 137

Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą(...)wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji:   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Patchwork
Bezglutenowa kuchnia 133

mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku, zielona pietruszka Dodatki(...)czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju, a po zagotowaniu wody dodajemy ją do garnka. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut

Kuchcik gotuje
Cullen skink. Szkocka zupa rybna. 216

szkockiej ziemi. Tymczasem zajadamy się cullen skink po polsku ;) Polecam. Składniki: 300 g filetu z łupacza kawałek wędzonej ryby (u mnie skóra z wędzonej makreli) 1 cebula 4 ziemniaki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka sól  świeżo zmielony pieprz szczypiorek 2 łyżki masła Wykonanie: Łupacza pokroić w kostkę i obsmażyć z obu stron na maśle. Następnie delikatnie wyjąć(...)garnka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym podsmażaliśmy rybę razem ze skórą z wędzonej makreli. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości. Wyjąć skórę z makreli, dodać podsmażonego wcześniej łupacza. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać ze szczypiorkiem

zadanie-gotowanie
Zupa warzywna 108

Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki  * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych brukselek, kalafiora, fasolki i groszku * 2 łyżki kwaśnej śmietany Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany

Klasyka Gotowania
PLACKI ZIEMNIACZANE Z RZODKIEWKĄ I TWAROŻKIEM ZIOŁOWYM 140

mąki pszennej Gzik: **********************  1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały ząbek czosnku Sól morska Biały pieprz 1 mała cebulka Bazylia szczypta gałki muszkatołowej **************************************  Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce.Rzodkiewki umyć i zetrzeć.Do ziemniaków dodać rzodkiewki , jajko , obie mąki,startą cebulę,odrobinę posiekanego koperku , pieprz,sól,gałkę.Wymieszać,poczym usmażyć placki ziemniaczane.Twaróg wymiesza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa grochowa z bekonem 161

grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie:  zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-)  Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kminek mielony 1 łyżka, zioła prowansalskie pół(...)przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy

kulinarne odsłony pati
Kuchnia dla całej rodziny i ... zupa na odporność. 170

jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki;  3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek   Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę(...)Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy opłukaną kaszę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.   Smacznego! Kamila prowadzi także blog na którym znajdziecie wiele ciekawych fit przepisów ( klik

Radość kipiąca uśmiechem.
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 183

zupa minestrone alla Bogdan Magierski   Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego(...)kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól,   Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy

Ugotowane pozamiatane
ZIEMNIAKI W PANIERCE CURRY 117

Świetny dodatek do mięsnych dań i do grilla. 1 KG.ZIEMNIAKÓW 1/4 KOSTKI MASŁA 1 ŁYŻKA CURRY ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki ugotować .Na patelni rozpuścić masło ,dodać curry i mieszać,aż składniki się ze sobą połączą.Następnie wrzucić ziemniaki i smażyć z dwóch stron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 132

przepyszne pyzy z równie tajemniczym, jak rozdziały Miłoszewskiego farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Smacznego! Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów Składniki: 1,5 kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz. Podziel na cztery części i wyjmij jedną ćwiartkę. Na to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Soczewicę wypłucz, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut od zagotowania. Podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Dodaj soczewicę, oregano, majeranek

Moja Mama Gotuje