Gdzieś w necie widziałam zupę ogórkową z makaronem zamiast ziemniaków..w sumie ja nigdy tak wcześniej nie robiłam..no i jak dla mnie z ziemniakami jest lepsza.. 3-4 kiszone ogórki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera bulion sól,pieprz domowa vegeta śmietana koper makaron Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu
Moje domowe kucharzenieciężko się kroi i obiera, to jest bardzo delikatna w smaku i gulasz był wyśmienity. Składniki: Mięso na gulasz pocięte na kwadraciki - 500g 1 dynia piżmowa 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów/passata przyprawy: papryka, kumin, sól i pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Drobno posiekać cebulkę i czosnek i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy(...)paprykę i kumin, chwilkę podsmażyć i dodać mięso i delikatnie obsmażyć. Po chwili dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać pomidorami i dusić około godzinę aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem wg. uznania. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy patelnia była jeszcze pełna... no cóż, to chyba mówi samo za siebie
Mama z Motylemmożemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej(...)rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i świeża natka pietruszki. Do osobnej miseczki
VioletoweKucharzeniejarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki(...)Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej więcej 12-20 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut) oraz mrożony groszek (2-4 minuty). Groszek odcedzić przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki
Pełny talerztwarogu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Jajka z farszem zielonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g groszku konserwowego około 70 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przepisem : Jajka faszerowane Przygotowanie: Jajka z farszem czerwonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam(...)białka. Jajka z farszem zielonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam wzdłuż na pół. Do miseczki przekładam odsączony groszek, żółtka z przekrojonych jajek, ziemniaki, majonez, doprawia solą, pieprzem i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Jeżeli nie mamy blendera składniki farszu możemy rozetrzeć widelcem. Tak przygotowany farsz nakładam na białko z jajek, farsz możemy nałożyć
Uwaga Babcia GotujeTym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry
kuchnia doskizupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki. Gotową zupę podaję z ziemniakami ( ugotowanymi osobno ), kiełbasą i jajkiem. Czasami zamiast ziemniaków podaję z grzankami czosnkowymi. tu link do przepisu na grzanki : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grzanki-czosnkowe-do-zupy-saatki.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większych ziemniaków, 1 biała kiełbasa parzona, 1 kiełbasa śląska, większa cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, większa szczypta majeranku, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony; nie dodawać za dużo), 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 4 czubate łyżeczki śmietany(...)Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany
JejKuchniaOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskipolecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy sól pęczek koperku garść suszonych grzybków (jeżeli są akurat w domu) ząbek czosnku(...)laurowy, sól, pieprz oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oraz grzyby. Zmniejszyć palnik i na małym ogniu gotować pod przykryciem, przechodząc jednocześnie do kolejnych czynności. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka. 3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną w plasterki cebulę, marchew, startą na tarce o grubych oczkach pietruszkę oraz seler. Podsmażać
Poezja Smaków - blog kulinarnyTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskisurówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Przygotowana w ten sposób wątróbka jest miękka i krucha. Bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec duszenia. Zbyt szybko posolona wątróbka będzie twarda. Wątróbkę najlepiej obsmażać pod przykryciem, bo tłuszcz podczas jej smażenia bardzo pryska. Smak potrawy(...)i/lub o dodanie do sosu kwaśnej, gęstej śmietany 18 % i/lub drobno posiekanego, świeżego koperku. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Wątróbkę podaj z ziemniakami i Surówką z pora, marchewki i jabłek Surówka z pora, marchewki i jabłek
Gospodyni MiejskaSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Menu Zdrowiawykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko. Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉 Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, majeranek pół łyżeczki, kostka warzywna pół szt, sól i pieprz(...)smaku, dodatkowo: śmietana do dekoracji, Sposób przygotowania: Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem
kulinarne odsłony patiDziś proponuję bardzo smaczne połączenie warzyw z karkówką, smak zaskakuję pozytywnie , doskonale pasuję do ziemniaków jak do każdego rodzaju kasz . Takie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 8 plastrów karkówki bez kości 1 średnia cukinia 1 średnia marchewka 1 pietruszka średnia pora(...)gotuję na małym ogniu do momentu jak nasze mięso będzie miękkie . Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiam do smaku solą oraz pieprzem , i gotowe do podania z kaszą czy ziemniakami , a na koniec taki sosik można zaprawić mąką , ale to już według uznania, ja w tym przypadku sos pozostawiłam bez zaprawiania
Mój Smak