zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(jeżeli używasz)/ Cząber (suszony) Ocet Cukier Odrobina śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy
Kopystką po garachbardzo zdrowa, gdyż nie ma w niej grama tłuszczu. Wystarczy ugotować warzywa, zmiksować i doprawić. PRODUKTY: ok. 200-300 gr dyni (bez pestek i skóry) 2 średnie marchwie 2 ziemniaki ok. 5 cm. kawałek obranego imbiru (imbir dodajemy na koniec, więc każdy przyprawia pod swój gust) sól pieprz kumin rzymski papryka słodka natka pietruszki sos z połowy pomarańczy(...)PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy, kroimy na mała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól
Kopystką po garachmąż był zdziwiony, kiedy powiedziałam,że lubię sos z kiełbasy. On tego nie znał, wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka(...)szklanki wlewamy ok. 1/2 część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html
Kopystką po garachkapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej(...)smaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli
Gotowanie...to proste !cebuli. Mięciutkie i aromatyczne mięso na obiad, które nie wymaga dużego nakładu pracy, bo wszystko piecze się w piekarniku. Obok mięsa mogą piec się również zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i cały obiad będzie gotowy :) 1 kg karkówki 1 kg cebuli 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku(...)godziny w chłodne miejsce. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 2 godziny. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: cebula , marynata , przecier pomidorowy , wieprzowina
https:KKuchniaMniamDanie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: 250g grubego
kuchnia doskilubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku. 6 łyżek białego octu winnego gruba sól 2 ogórki pokrojone jak na mizerię 1/2 szklanki +3 łyżki koperku 10 ziemniaków 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry 3/4 szkl.majonezu małe rzodkiewki do dekoracji ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ocet wymieszać z 4 łyżeczkami soli.Ogórki i pół szklanki koperku(...)mocno zawiązać.Potrząsnąć woreczkiem,aby ogórki pokryły się zalewą.Włożyć woreczek na noc do lodówki.Następnie wyłożyć ogórki na sito i pozostawić je na godzinę do osączenia.Ugotować ziemniaki w mundurkach(ok.30 min.),odcedzić,ostudzić i obrać.Pokroić na plasterki i włożyć do miski.posypać solą i pieprzem,dodać ogórki,cebulę,rzodkiewkę i resztę koperku.Wymieszać,odstawić na godzinę,połączyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior 2 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta(...)olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze. Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki
zadanie-gotowaniePapryka i kawa komponuje się z groszkiem, z tym, że dodane do naleśników mogłoby zgorzknieć. Czyli tak. Podstawiacie znajomym pod nos i patrzycie na reakcję :) Składniki: - mąka - woda - kawa - ziemniaki - groszek konserwowy - papryka w proszku - skrobia ziemniaczana Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego następnie smażymy cienkie naleśniki. 3 ugotowane ziemniaki miksujemy z puszką groszku. Parzymy
Kryzysowa Książka Kucharskajarmużu wpływa pozytywnie na układ kostny, odpornościowy, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na wzrok oraz skórę ! SKŁADNIKI : 2 garści jarmużu 3 różyczki brokuła 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 500 ml bulion warzywnego prażony słonecznik kurkuma gałka muszkatołowa sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy czosnek , następnie(...)dodajemy jarmuż i odrobinę bulionu ( całość dusimy ok. 2 min ) , dodajemy pokrojonego ziemniaka , różyczki brokuła i resztę bulionu . Gotujemy całość ok. 20 min . Po tym czasie miksujemy na gładki krem , doprawiamy do smaku solą , pieprzem , gałką i szczyptą kurkumy , posypujemy podprażonym słonecznikiem . SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniaW menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskiDodatkowo wzbogacona solidną porcją mięsa, tym razem pod postacią klopsików stanowiła dla nas zarówno I i II danie . Składniki: 300g fasoli pinto 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki kawałek selera sól pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie Na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 cebula 1 jajko 1 łyżka kaszy manny sól pieprz ziołowy majeranek(...)malutkie klopsiki. Obrane i pokrojone warzywa wkładamy do wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie wrzucamy klopsiki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i gotujemy całość około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i ew. doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniesmażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym(...)ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnizapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli Sposób przygotowania: Pieczarki(...)Każdą roladkę zwijamy starannie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Roladki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Podajemy z różnymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCzęsto po obiedzie lub kolacji zostaje spora ilość ziemniaków, ryżu, kaszy itp. Co zrobić z tymi resztkami? Jedni z ziemniaków robią kopytka, inni dojadają resztki na następny dzień, a ja wymyśliłam sobie pomysłowy przepis z wykorzystaniem białego ryżu. Pszenne bułki na drożdżach, których konsystencja w trakcie przygotowywania przypomina ciasto na Ciabattę - jest dosyć rzadkie i klejące. Bułeczki
Nastoletnie Wypiekanie