ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1136/2562)

Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 159

Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki chleba. U nas Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka(...)dobrze rozmieszana z odrobiną sosu w miseczce się nie zważy), gotujemy jeszcze chwilę. Śmietana ma złagodzić pomidorowy smak sosu (moja rodzina woli łagodniejsze sosy). Pulpeciki w sosie podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet z chlebem. Smacznego

Słodkie okruszki
Babka marmurkowa amaretto 157

Jak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka

kuchnia doski
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami 155

Kolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak

kuchnia doski
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 197

pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki(...)maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, korzeń selera, ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Mieszając smażyć ok.1-2 minuty. Następnie dodać ciecierzycę (z zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku

Smaczne Zdrowe
Zupa szczawiowa 166

jest tylko szczaw, woda i sól, tyle wystarcza aby "w środku zimy" mieć pyszną szczawiową na talerzu. Liczba porcji: 8 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 5 ziemniaków 1 słoiczek szczawiu sól, pieprz, majeranek 2 litry wody Marchewki, pietruszki i selera umyć, obrać, pokroić w kawałki i włożyć do średniego garnka. Cebule obkroić z korzonków, obrać i dodać(...)garnka.Zalać około 2 litrami wody. Zagotować. Do gotującej się wody dodać sól lub kostkę rosołową. Warzywa gotować przez 15-20 minut. Ziemniaki obrać i przekroić na ćwiartki i dodać do wywaru. Ugotować do miękkości, czyli około 20 minut. Cebule wyciągnąć i wyrzucić. Resztę warzyw wraz z wywarem przetrzeć blenderem lub mikserem. Doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać z ryżem

Czerwony Gupik
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 160

wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki    mielonej kolendry pół łyżeczki  mielonego kminku szczypta(...)tacce. Kalafior, który jest tylko moim pomysłem ,ugotowałam go na parze i dodałam pod koniec gotowania do zupy. Kiedy wywar z kaczki jest gotowy, odcedzamy go. Odstawiamy. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora oraz selera kroimy w półplasterki. Cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i szklimy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa marchewkowa 97

Pyszna, wiosenna zupa warzywna. Składniki 1 kg marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 4 ziemniaki 70 g masła 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki estragonu szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Połowę marchewek, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce do jarzyn. Pozostałe marchewki kroimy na cienkie plasterki. Por kroimy w piórka(...)Ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem kilka minut, od czasu, do czasu mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą (1,5 l), dodajemy ziele angielskie, estragon i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Kotlety rybne 144

Bardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada

kuchnia doski
Libijska zupa Szorba Adas 230

Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 45 min Ingredients 300 g czerwonej soczewicy 1,5 litra bulionu warzywnego 1 średni ziemniak 1 cebula 2 marchewki 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 2 łyżki masła(...)klarowanego sól Instructions Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko

Wędrówki po kuchni
Barszcz ukraiński 154

Mamuszka". Chce się ją czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.   Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor(...)zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieramy szumowiny z powierzchni. Z gotowego bulionu wyjmujemy cebule, dodajemy buraki i ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą. 131

się jej zepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy. Zupa marchewkowa przepis. Zupa marchewkowa składniki: 12 marchewek średniej wielkości 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5 cebul 8 ziemniaków kawałek imbiru ok 2cm 1/2 łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku masło jedna pomarańcza Zupa marchewkowa sposób przygotowania: Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę pokroić i zeszklić na maśle. Do garnka wlać(...)litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis

Pani domowa
ZUPA BURACZKOWA - JAK U BABCI :) 158

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 4 średniej wielkości buraki, nieduża marchewka i pietruszka, mały kawałek selera, 7 średnich ziemniaków, około 1,7 l bulionu (może być z kostki), pęczek koperku, 1-1,5 łyżki soku z cytryny, sól,  pieprz, 5 łyżek śmietany. Przygotowanie: Buraki, marchew, selera i pietruszkę(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę. Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut. Koperek siekam. Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam. Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku. Zupę należy

JejKuchnia
KOPYTKA Z PAPRYKĄ 149

wykorzystałam resztki  z lodówki, aby się nie popsuły.Papryka już mi troszkę podwiędła ,więc się nie namyślając dodałam ją do ciasta na kopytka ,i wyszły fenomenalne.Polecam!. 1.5 kg.Ugotowanych ziemniaków 20 dag.mąki pszennej 2 jajka 1 duża , surowa papryka czerwona Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa **************************************** Ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce wraz z papryką czerwoną.Wbić jajka, przyprawić solą,pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem 172

harissy (domowej lub ze sklepu) 1 łyżeczka miodu 1 puszka białej fasoli, odsączona z zalewy 1 puszka krojonych pomidorów 750 ml bulionu warzywnego, domowego lub z kostki ekologicznej 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki  sól, pieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki  do podania: 2 jajka na twardo, listki(...)harissę oraz miód i smaż kilka chwil mieszając, niech warzywa obtoczą się przyprawami i zaczną nimi pachnieć.  Do garnka wrzuć fasolę, pomidory z puszki i wlej bulion. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Teraz do zupy dodaj wybrane zielone liście i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab pieczony w boczku z jabłkami 145

Do Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab

kuchnia doski