jajko (ok. 50 g), - kajzerka (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę(...)łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na
kuchnia doskiSkładniki: 1 litr bulionu jarzynowo -mięsnego 1 duża cebula 20 dag pieczarek 4 ziemniaki 2 łyżki masła 20 dag śmietany 18% sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. W Garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki i cebula zmiękną wlewamy(...)garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuszatkuję, dodaję do reszty, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki). Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję sok z cytryny, w razie potrzeby ponownie
Cook&Loveprostu wrzucić do naczynia. Smaku im to nie ujmie :) Aha, do krojenia nie używamy w tym przypadku noża, a obieraczki. Do wszystkich warzyw poza cebulą. Składniki: - 1 średni ziemniak - 1,5 małej cukinii - 3 małe marchewki - papryka żółta i czerwona - pół niedużej cebuli - sól czosnkowa - pieprz czarny - 3 łyżki oliwy z oliwek Marchewki i ziemniaka obieram, obieraczką kroję
Cook&Lovektóre super komponują się z grzybami. Było pyyyysznie! Składniki: bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18% sól pieprz natka pietruszki(...)smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem zupy jest posiekana natka
Walijskie Pichceniesię, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy
R'n'G KitchenKluski śląskie to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Są banalnie proste w przygotowaniu i gwarantuję, że będą smakowały tysiąc razy lepiej niż odgrzewane, umoczone w tłuszczu lub wysuszone w mikrofali ziemniaki. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkadość istotne, przygotowuje się go błyskawicznie. Polecam osobiście dynię piżmową, super smak, dla mnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki(...)kokosowy, do garnka wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, posolić, podsmażyć, dodać obrany, zmiażdżony czosnek, zamieszać. Do garnka dodać dynię, pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml
Smaczne Zdrowewzbogaconą o grzanki i jajko ugotowane na twardo. Obie odsłony godne polecenia. Kończymy dziki tydzień, mam nadzieję nie zdziczali całkiem ;) i szykujemy się na następne hasło. Składniki: 800 g ziemniaków 2 szalotki 2 szkl. bulionu warzywnego 1/3 szkl. śmietany kremówki (30%) sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeżo zmielony awokado oliwa (lub klarowane masło) Wykonanie: Szalotkę obrać, pokroić w kostkę(...)podsmażyć na oliwie (lub klarowanym maśle). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem Podawać z awokado
zadanie-gotowanielatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 2 buraczki 3 marchewki 2 czerwone cebule 3 ziemniaki 3 jajka Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone natka pietruszki sól, pieprz 1;1 majonez z jogurtem naturalnym Przygotowanie: Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej(...)oddzielić od żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek. W salaterce układać warstwami: - śledzie pokrojone w paseczki - ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą - drobno posiekana cebulka - sos jogurtowy - marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem - drobno pokrojony ogórek - biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu - buraczki, przyprawy i reszta sosu
W garach u Gosizupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków 1 liść laurowy 1 łyżeczka białego pieprzu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez
codojedzeniaDziś proponuję pyszną sałatkę, idealna na kolacje. Szybka a to podstawa ! Zapraszam! Składniki; 30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek) 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ogórki kiszone 1 cebula kilka czarnych oliwek sól, pieprz, zielona pietruszka, Przygotowanie; Tuńczyka należy podzielić na mniejsze cząstki, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka
Radość kipiąca uśmiechem.szkl * bulion – ok. 1 szkl * liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę
Ostra na Słodkobardzo to danie zachwalają i zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki(...)natki pietruszki, 1,5 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki chilli w proszku, 1, 5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie: Ziemniaki kroimy na ćwiartki, cebulę na półksiężyce, marchewkę na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy na patelni (suchej lub z olejem kokosowym rafinowanym). Po 5 minutach zalewamy wodą i dodajemy
Jeść, by żyć w zdrowiu