Przepyszna,zaskakująca smakiem,niezwykle aromatyczna ,prosta i tania w przygotowaniu zupa krem którą zrobisz w 30 min-polecam gorąco Składniki: czosnek: 1,5 główki ziemniaki: 6 szt. masło : 3 łyżki liść laurowy : 1 listek żółty ser: 15 dag 1 litr bulionu sól : do smaku pieprz biały : do smaku bagietka: 1 szt. żółty start ser 150 g 50 ml śmietany(...)Przygotowanie: Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki , podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość zalewamy 1 l bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe
Swojskie jedzonkoOstatnio warzywem, który wraca do łask jest topinambur. Znany był w Polsce od XVIII wieku, i nazywany był "ziemniakiem biedaków". Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku. Bulwy topinamburu są bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także
Tylko pyszniezrobić, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu? Czasem tak się zdarza, że nie mamy apetytu i ziemniaki pozostają. Wtedy najlepszym wyjściem są placki. Jeśli je troszkę urozmaicimy, wtedy mamy super kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemusi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem. Składniki 500 g białych szparagów 1 mały ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa 2 łyżki słodkiej śmietany 18% ser cheddar szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zgrubiałe końcówki szparagów obłamujemy, a same(...)mniejsze części, by łatwiej można było je zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian. Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez
R'n'G Kitchenlubi sałatki jarzynowej? Oj chyba nikt, klasyka nad klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie. Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki
Życie zaczyna się w kuchnitakie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję, że te danie zostanie ze mną na długo 😉 Składniki: 1 średni kalafior 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka oleju kokosowego 1 l wody przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny 1 łyżka(...)Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i podsmażaj na nim przez około 5-7 minut pokrojone warzywa. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i rozdrobniony na różyczki kalafior. Całość zalej 1 l wody. Zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Teraz dodaj bulion w proszku, pozostałe przyprawy
Zdrowie na języku :PŚrednie Przystępne Przepis na idealnie miękkie i pyszne domowe kopytka. Składniki 1 kg ziemniaków 3 szklanki mąki (w tym 0,5 szklanki kartoflanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebulka 1 łyżka smalcu skwarki lub boczek wędzony Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie kopytek: Ziemniaki umyć, obrać i […] Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.pldyspozycji dwa poziomy jestem w stanie przygotować jednodaniowy obiad za jednym zamachem, wystarczy, że na pierwszy poziom wrzucę kawałki lekko doprawionego mięsa (nawet bez soli), a na drugi warzywa- ziemniaki, marchewkę, brokuł czy kalafior, by po kilkunastu minutach cieszyć się ich smakiem. Pamiętajcie jednak, by warzyw nie rozgotowywać, takie al dente są najlepsze :) Jego pochodzenie może nam sugerować przygotowywanie potraw(...)dostałam, ale dopóki sami się nie przekonacie, że smak parowanych warzyw jest w zupełności inny- lepszy od tych gotowanych, to proszę, nie bluzgajcie ;) Na początek "uparujcie" sobie nawet ziemniaki i porównajcie z tymi gotowanymi... A później napiszcie czy widzicie tę różnicę, co ja... Jedyny problem jaki na razie mi się przytrafił, to problem ze sparowaniem ryżu. Wysypałam
Kuchnia w czekoladziePrzygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wedle upodobań można pokroić w kostkę lub julenkę. Ciachanie zupełnie dowolne. Ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, my dosyć grubo, ze względu na to, że tak lubimy. Bardziej wtedy czuć smak produktu. Groszek kroimy ukośnie tak na oko, na 1,5 cm kawałki. Można(...)ktoś chce dać w całości. Jarzyny i ziemniaki, podsmażamy chwilę na odrobinie tłuszczu. My użyliśmy masła, wtedy smak zupy jest aksamitny, a warzywa nabierają niezwykłego aromatu. Przed wrzuceniem warzyw na rozgrzany tłuszcz wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, aromat z tych ziół przeniknie do tłuszczu, nada warzywom specyficzny aromat. Całość zalewamy wodą ( na początek 1 l wrzątku, później uzupełniamy płyn
R'n'G KitchenPlacuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych , chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków czerwonej cebulki, nabierają one bardziej wyrazistego smaku. Placuszki z kalafiora są zarówno smaczne od razu po usmażeniu, jak i później odgrzane, jako lunch do pracy Przepis na placuszki z ziemniaków Drukuj przepis Porcji
Kuchnia BazyliiSkładniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 2 szklanki mało tłusty kawał boczku bez kości posypać całą przyprawą do ziemniaków rozłożyć pokrojone cebule z czosnkiem, papryką ostrą posypać, kucharkiem zawinąć ciasno roladę, obwiązać grubszą nitką
W Mojej Kuchni Lubięsztuki "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, kalafior 1 średni podwójne piersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz, papryka, wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oleju wymieszać, włożyć(...)piersi i marynować z 3 godziny piersi z marynaty obtaczać w mące, na goracym oleju smażyć rumiane kotlety ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, pokroić w talarki, podać z ugotowanym w osolonej wodzie kalafiorem i kotletem, polać trochę tłuszczem ze smażenia kotletów - aromatycznie czosnkowe kotlety na pyszny obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspore kawałki i podsmażamy na łyżce oleju. Zalewamy wodą, zagotowujemy i pyrkoczemy ok 2 godzin. Gdy warzywa są miękkie a wywar już sporo odparował, wyjmujemy warzywa. żurek: 3 spore ziemniaki łyżka majeranku łyżeczka wędzonej papryki szalotka Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wsypujemy paprykę i smażymy chwilę by zaczęła mocno pachnieć. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone(...)sporą kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą miękkie, dolewamy zakwas, dodajemy cebulkę podsmażoną z papryką i dodajemy majeranek, ew. możemy dodać pokrojone warzywa z wywaru. Całość pyrkoczemy ok 5-7 minut. Doprawiamy solą wg własnych preferencji i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryrozpuścić masło, dodać do niego wyciśnięty czosnek, sól oraz zioła prowansalskie, wymieszać i posmarować tą mieszanką zapieczony na chrupko chlebek...pyyychotka😊 Składniki: por 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, zielony groszek mrożony 1 szklanka, kostka warzywna pół szt, czosnek 1 ząbek, majeranek 1/4 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku(...)olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pory przekroić wzdłuż, dokładnie umyć. Następnie kroimy pora w półplasterki i podsmażamy na oleju. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Warzywa podlewamy wodą, dodajemy przekrojony na pół ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy zielony groszek. Doprawiamy zupę do smaku. Z ugotowanej
kulinarne odsłony patiSałatka wymyślona na poczekaniu z resztek z obiadu .Polecam jeśli Wam zostanie biała kiełbasa na drugi dzień i wczorajsze np.ugotowane ziemniaki ,wystarczy troszkę fantazji i gotowe.Smacznego!. Biała kiełbaska Sałata Pomidory cherry Kukurydza Ugotowane ziemniaki plasterki Natka pietruszki Sos beszamel ************************** Sałatę opłukać i osuszyć.Kiełbasę pokroić w plasterki.Kukurudzę odcedzić.Pomidory pokroić na pół.Natkę posiekać.Wszystkie składniki ze sobą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki