młodej kapusty Przygotuj nóż i deskę do krojenia, duży garnek, miski, łyżkę, miarkę kuchenną, durszlak, chochlę. Przygotuj składniki (4 porcje): pół główki kapusty, 2 cebule ze szczypiorem, 4 młode ziemniaki, 2 duże pomidory, paprykę w dowolnym kolorze, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki koperku, sól, pieprz, kminek, paprykę w proszku, 1,2 l wody. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście, następnie przekrój(...)pół a każdą z tak powstałych ćwiartek drobno poszatkuj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w średnią kostkę i przełóż do miski z zimną wodą. Paprykę umyj i przekrój. Usuń z niej gniazdo nasienne i bony, a następnie pokrój w kostkę. Cebule opłucz i wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Pomidory przełóż na metalowy durszlak i sparz wrzątkiem. Gdy przestygną, obierz je i pokrój
blog.moje-pasje.infodeskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej, 1,5-2 l rosołu wołowego (może być z kostki rosołowej), ewentualnie śmietanę. Wołowinę pokrój w kostkę(...)się przyrumieni, oprósz je papryką: wędzoną, słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka lub zalej bulionem. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj do niej pomidory oraz ketchup. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umyj i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do momentu gdy kartofle będą miękkie. Gotową zupę możesz zabielić śmietaną
blog.moje-pasje.infoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: Udko z kurczaka, 2 większe marchewki, pietruszka, kawałek selera, 7 większych ziemniaków, 500 g przecieru z ogórków, duża garść posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą (około 1,5 l), gotuję 20 minut. Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę(...)ziemniaki pokrojone w kostkę i pietruszkę oraz selera w całości. Gotuję kolejne 25 minut. Dodaję ogórki i koperek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Do zupy wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę
JejKuchniaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: Około 1-1,5 l wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka(...)własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki koperku, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: Ś redni kalafior, 2 małe cebule, 2 łyżki masła, 7 większych ziemniaków, 3 małe marchewki, pietruszka, garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego koperku, 200 g kremowego sera topionego, większy ząbek czosnku, curry, papryka ostra, papryka słodka, tymianek, sól, suszona pietrusz ka - 1/3 opakowania(...)Przygotowanie: Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę, wraz z pietruszką wkładam do garnka, zalewam około 1 l wody, zagotowuję. Całość gotuję z dodatkiem soli około 20 minut. W międzyczasie kalafiora dzielę na różyczki, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw (spora ilość curry i papryki). Następnie dodaję do garnka, gotuję
JejKuchniaORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
JejKuchniazupy i nie tylko znajdziecie w tym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag grochu czarne oczko Skworcu 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków sól, pieprz, odrobina chili, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2- 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku. Przygotowanie; Groch należy wypłukać a następnie zalać wodą i odstawić(...)czasie uzupełniamy wodę i dodajemy obrane i pokrojone warzywa tj. marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy kolejne 20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dodajemy do zupy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na oleju i dodajemy do zupy. Na samym końcu dodajemy starty
Radość kipiąca uśmiechem.odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy(...)stopni jakąś godzinę. Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą nam do głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę
Kryzysowa Książka Kucharskanieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą “wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi! Zupa brokułowa Składniki: 1 świeży brokuł, 500 g 3 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 2 l bulionu z kurczaka 200 ml śmietanki 2 łyżki oliwy 1 cebula sól do smaku po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu szczypta kajeńskiego pieprzu(...)liść laurowy 200 g sera cheddar natka do posypania Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu wraz z przyprawami, laurowym liściem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj starty cheddar i śmietankę. Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oliwie na złoty kolor. dodaj do zupy. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również miękkie odnogi
codojedzeniamasła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego 100 ml śmietany 30% 1/2 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu Puree z musztardą francuską: 500 gram ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soli 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu(...)Odłóż by piersi odpoczęły. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka bez skór pokrój je na mniejsze kawałki i smaż na patelni przez 8-10 minut do zarumienienia (robiłam obie wersje). Ziemniaki ugotuj w wodzie, odcedź. Zmiksuj z gałką muszkatołową, musztardą, masłem i śmietaną na gładkie puree. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Gotuj z groszkiem w bulionie przez 10 minut na wysokim
Mango Papajabardziej jestem usatysfakcjonowana. Wyszło tak pysznie jak sobie zakładałam i naprawdę gorąco polecam ten przepis. Mój pięcioletni Maksio też był szczęśliwy. Oto jego komentarz: mięsko mi nie smakuje ale ziemniaki pyszne, że wow ;) Nie ma jak to docenienie kulinarnego kunsztu gotowania ziemniaków ;) Dwie godziny stania w kuchni i taki komplement na koniec... ;) Kulinarny początek roku w Kuchni po mojemu
Kuchnia po mojemupomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi(...)instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć do wolnowaru i włączyć odpowiedni program. po zakończeniu programu wyjąć jak najszybciej łososia z woreczka. Podawać z ulubionymi warzywami na przykład szpinakiem i ziemniakami i sosem chrzanowym. Moja opinia: Kiedy już opanujemy zgrzewanie woreczków, a trwa to szybko, pozostaje nam tylko włączyć główne urządzenie, włożyć produkty i czekać wymagany czas. Urządzenie jest wykonane estetycznie
AZgotuj!wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka(...)pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce
Smaki Ewyczosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;) Składniki: 2 pory 4-5 ziemniaków 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego 2-3 łyżki masła klarowanego Jarzynka lub sól do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku(...)opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano Sposób przygotowania: Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy
Wanilia i Kardamontypu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. A przecież topinambur był kiedyś tak popularny, bo praktycznie sam rośnie. Wystarczy pociąć go na kawałki i zakopać(...)ziemi jak ziemniaki. Na pewno zasadze go na działce w tym roku, bo ma dobry stosunek pracy, którą trzeba włożyć w uprawę do ceny w sklepie i dostępności. Jest tylko jedna rzecz droższa niż sklepowy topinambur, której zrobienie samemu jest jeszcze prostsze. Kiszony topinambur. Wystarczy zalać bulwy solanką i poczekać kilka dni. Kiszony topinambur ma konsystencję marynowanego czosnku
Ugotowane pozamiatane