ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1122/2562)

Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie 296

sycące. Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego 1 łyżka sera mascarpone(...)pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia. Należy uważać z soleniem ponieważ ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie. Kluski: Gotowane i zimne ziemniaki  przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto, z masy formować kuleczki, lekko spłaszczyć, na środku zrobić

Wanilia i Kardamon
Cripsy Natural - naturalna i zdrowa przekąska - recenzja 144

marchewki 4. Burak   Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur  Topinambur to bardzo wartościowy zamiennik ziemniaka. Ma świetne właściwości lecznicze i dietetyczne. Zawiera inulinę, który jest jednym z najcenniejszych prebiotyków.   - źródło potasu - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 37 kcal = 2 topinambury Moje(...)zdanie:   Tego typu chipsy są o wiele zdrowsze niż te - smażone z ziemniaków.  Osobiście uwielbiam takie przekąski i w ciągu dnia - z chęcią po nie sięgam. Poza tym - będąc w ciąży staram się baczniej zwracać uwagę na to co jem. Owszem, posiadam "niezdrowe" zachcianki, ale w domu - pod ręką, czy na spacerze - w torebce ostatnio zawsze znajdą się

Di gotuje
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 277

doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii.  Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże piękne dni ☃️❄️ * woda- 2,5 litra * wołowina- 400 g * ziemniaki- 2 duże * cebula- 2 szt. * papryka czerwona- 1 duża szt. * marchewka- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * koncentrat- 2 czubate łyżeczki * kasza pęczak- 1/3 szklanki* * listek laurowy- 2 szt. * ziele(...)Wlać wodę, dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy: listek laurowy, ziele jałowca, ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a  5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz ostrą papryką. Smacznego! :)  * dodatek kaszy sprawia, że zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jeżeli więc

Kraina Miodem Płynąca
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 216

dniu  2006-08-31 kategoria  Gotowe dania i potrawy województwo  woj. śląskie Wygląd: Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek kiełbasy, bo nic tak dobrze nie robi kapuście jak smak(...)wędzonki i kminku. Do ugotowanej prawie łopatki, dodałam ziemniaki. Kapustę gotowałam w osobnym garnku, razem z kiełbasą. Później wszystko połączyłam, doprawiłam i gotowe. Sięgajmy po stare sprawdzone przepisy,  biją na głowę te nowe, zaczerpnięte z dalekich stron świata

Dieta moja pasja
Sernik z brzoskwiniami 226

dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) 1 całe jajko 1 budyń waniliowy ( proszek) 40g 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła ( 125g) Przygotowanie: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz całym jajkiem

W garach u Gosi
Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty 186

rodzinnym domu i  dlatego bardzo lubię powracać do jej smaku. Składniki: kapusta biała 1 mała główka, marchew 2 szt, pietruszka biała 1 szt, ziemniak 3 szt, cebula 1 szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kminek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka(...)łyżki , olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę drobno kroimy, zalewamy wod ą  i stawiamy na palnik. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju

kulinarne odsłony pati
Gniazdka wiedenskie z ciasta parzonego 195

pszennej 250 g margaryny lub masła 400 ml wody 225 ml mleka szczypta soli  7 dużych jaj (8 małych) ORAZ: olej do smażenia papier do pieczenia 1 obrany ziemniak pokrojony na pół W garnku na małym ogniu rozpuszczamy w wodzie i mleku margarynę z dodatkiem soli. Zagotowujemy i wyłączamy. Powoli dodajemy przesianą mąkę i całość energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą(...)ręczniku papierowym. Ważne, aby obwarzanki stygły każdy z osobna, a nie jeden na drugim, zapobiegnie to zgnieceniu.  Kiedy obwarzanki w oleju zaczną robić się ciemne, możemy wrzucić kawałek ziemniaka, spowoduje to, ze olej stanie się znowu klarowny i pozwoli usmażyć jeszcze 1 lub 2 porcje gniazdek. Po ponownym ciemnieniu musimy jednak zmienić go na nowy. Ostygnięte, ale nie zimne

Kuchnia od dwojga
Potrawka z kurczaka z białymi warzywami 197

Szybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej(...)kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym 130

prostu jemy to, co lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce.  Składniki   Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 400 g filetów z udźca indyka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 150 g sera gorgonzola 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej(...)natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy

R'n'G Kitchen
Pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami 137

podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia

Bullio
Frytki z batatów z piekarnika 153

Dziś przygotowałam zdrową i niskokaloryczną przekąskę - frytki z batatów pieczone w piekarniku.  Te słodkie ziemniaki posiadają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Częste spożywanie korzystnie wpływa na wzrok i lepszą pamięć,zaleca się włączenie ich do diety cukrzyków.  2 średnie bataty  2 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego tymianku sól Bataty obrać,pokroić w słupki,skropić oliwą

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem 215

Taka ciekawostka: Słodkie ziemniaki - samo zdrowie! Znane pod nazwą wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, inne nazwy batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania! Składniki: 3 bataty 3 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała

Życie zaczyna się w kuchni
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 257

Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natka pietruszki Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i orzechem włoskim Koreczki śledziowe

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 175

osób. Raz, dwa i gotowa!  W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO ,  ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO 3 ziemniaki 1 jabłko 3 jajka 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka koperku sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy(...)drobne paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g.  Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę.  Wszystkie składniki musimy połączyć, dodajemy majonez, przyprawiamy koperkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Krupnik z żołądkami 155

smakował. Krupnik z żołądkami Przygotuj 2 garnki, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę; chochlę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 70 g żołądków drobiowych, 1 woreczek kaszy jęczmiennej, 500 g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, maggi, 1 łyżkę margaryny, posiekaną natkę pietruszki do dekoracji. Żołądki oczyść, umyj, ususz(...)pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i przełóż do miski z zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisy podanego na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dołóż do garnka żołądki

blog.moje-pasje.info