krem z cukinii - z dodatkiem serka topionego. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki, a jednocześnie syty i bardzo tani, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię. Koniecznie spróbujcie! 2 cukinie (średnie) 2 ziemniaki (średnie) 1 cebula (duża) 1-2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego (1 szklanka = 250 ml) 2-3 łyżki klarowanego masła gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo: 100-150g serka(...)Cukinię (jeśli młoda - ze skórką) należy pokroić w kostkę. (Starsze obrać i usunąć z nich pestki.) W rondelku roztopić masło, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Warzywa delikatnie posolić, chwilkę podsmażyć - aż odrobinę zmiękną i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukinią. Wszystko razem wymieszać, poddusić 1-2 minuty i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem
Di gotujeFilet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego(...)masła. Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści
VioletoweKucharzenieprażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Składniki: 0,5 kg cukinii 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody sól szczypta curry zioła prowansalskie pieprz biały oliwa opcjonalnie: 100 g śmietanki 30 % lub mleka kokosowego Dodatkowo(...)czosnek się nie przypalił. Następnie do garnka dodać pokrojone łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki. Smażyć około 3 minut. Na koniec do garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wlać do zupy śmietankę lub mleko kokosowe ( lub nie dodawać nic ). Zupę
kolorowotorcikowoNajprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie(...)stron an złoty kolor. Usmażone plasterki cukinii odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w ręcznik. Podawać ciepłe lub zimne z ulubioną sałatką lub ziemniakami. * Do smażenia cukinii warto przygotować więcej bułki i jajek, gdyż panierka szybko się kończy. * Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, np. na takiej jak TA-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegotowania. No cóż praktyka czyni mistrzem więc nieco pracy jeszcze przede mną :)). Przepis dodaję do akcji Gotowanie na parze Ugotowane na parze, ryba z warzywami Składniki 2 filety soli ziemniaki brokuły ( mrożone ) kalafior (mrożony ) przyprawy Rybę doprawiłam przyprawami i razem z resztą składników umieściłam w parowarze. Gotowałam ok 40 min. Nie wyobrażacie sobie jakie było moje zdziwienie kiedy odkryłam(...)ziemniaki smakują inaczej niż zwykle :)). Artykuł Ugotowane na parze-ryba z warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki. W między czasie podduszamy na maśle
Pieguskowa KuchniaBardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym – przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam Cygan Na placek kilka ziemniaków ( u mnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Na sos pieczarki cebula mąka do zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Podsmażyć na rumiano cebulkę, dodać pieczarki, jak puszczą sok podlać wodą i dobrze doprawić do smaku. Pod koniec duszenia zagęścić mąką rozmieszaną z wodą
Pieguskowa Kuchniamyślę o tej zupie to mam wrażenie, że to już jesień, a przecież tak jakoś mało tego lata w tym roku było :((. Zupa grzybowa podgrzybki 1 cebula masło ziemniaki marchewka sól i pieprz Oczyszczone i umyte podgrzybki pokroić na paski i obgotować w osolonej wodzie. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać grzybki, nieco poddusić i podlać wodą. Dodać(...)marchewkę i ziemniaki, ugotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz zabielić śmietaną. Można ją wzbogacić o makaron ale ja tym razem tego nie zrobiłam. Smacznego. Artykuł Zupa grzybowa pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapodwoi swoją objętość. Smażymy na małym ogniu. Posypujemy cukrem pudrem ale doskonale smakują posmarowane ulubionym dżemem. Posiłkowałam się przepisem z dodatku kulinarnego z Gazety Wyborczej. Kluski z twarogiem ziemniaki twaróg słonina sól, pieprz Ziemniaki obrać, zetrzeć, doprawić i dodać tyle mąki, żeby było bardzo gęste i dało się formować kluski. Wrzucać na gorącą wodę i gotować przez 3 minuty
Pieguskowa Kuchniagołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ zdecydowanie bardziej mi tu pasowały. Artykuł Sandacz w liściach kapusty pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadomów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami
Pieguskowa Kuchniatakie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:) Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 50 dag mielonej wołowiny 1 kg ziemniaków 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka) puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki rozmarynu i tymianku pęczek bazylii(...)cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili. Wrzucić mięso, smażyć 10 minut. Dodać
Pieguskowa Kuchniaziemniaczane gniazdka wypełnione kawałkami indyka i kolorowymi warzywami. Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami filet z indyka ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna) 150 ml słodkiej śmietanki ziemniaki mleko masło przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem(...)smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa. Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki
Pieguskowa Kuchniaznane i mniej popularne zupy:). PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 1 kg dyni ( u mnie hokkaido ) 0,5-0,7 l wywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól(...)pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego wywaru dodać przygotowaną dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki i papryczkę chili. Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem oraz solą i pieprzem. Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć migdały
Pieguskowa Kuchniabardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał mi w lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą p odałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej! Składniki: ziemniaki 3 szt, kalafior 200 g, jarmuż 100 g, marchew 2 szt, fasolka szparagowa 100 g, seler naciowy 2 łodygi, śmietana 3-4 łyżki, masło 50 g, koperek posiekany 3 łyżki(...)liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 szt, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę
kulinarne odsłony pati