Od rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskipolecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy sól pęczek koperku garść suszonych grzybków (jeżeli są akurat w domu) ząbek czosnku(...)laurowy, sól, pieprz oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, oraz grzyby. Zmniejszyć palnik i na małym ogniu gotować pod przykryciem, przechodząc jednocześnie do kolejnych czynności. 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka. 3. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną w plasterki cebulę, marchew, startą na tarce o grubych oczkach pietruszkę oraz seler. Podsmażać
Poezja Smaków - blog kulinarnyTaka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :) Polecam! Składniki: 4 duże papryki lub 6 małych 500g
kuchnia doskisurówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób. Przygotowana w ten sposób wątróbka jest miękka i krucha. Bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec duszenia. Zbyt szybko posolona wątróbka będzie twarda. Wątróbkę najlepiej obsmażać pod przykryciem, bo tłuszcz podczas jej smażenia bardzo pryska. Smak potrawy(...)i/lub o dodanie do sosu kwaśnej, gęstej śmietany 18 % i/lub drobno posiekanego, świeżego koperku. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Wątróbkę podaj z ziemniakami i Surówką z pora, marchewki i jabłek Surówka z pora, marchewki i jabłek
Gospodyni MiejskaSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Menu Zdrowiawykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko. Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉 Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, majeranek pół łyżeczki, kostka warzywna pół szt, sól i pieprz(...)smaku, dodatkowo: śmietana do dekoracji, Sposób przygotowania: Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Ugotowaną zupę, miksujemy blenderem na gładki krem
kulinarne odsłony patiDziś proponuję bardzo smaczne połączenie warzyw z karkówką, smak zaskakuję pozytywnie , doskonale pasuję do ziemniaków jak do każdego rodzaju kasz . Takie danie można śmiało podać na rodzinny obiad , z pewnością goście będą zachwyceni smakiem , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 8 plastrów karkówki bez kości 1 średnia cukinia 1 średnia marchewka 1 pietruszka średnia pora(...)gotuję na małym ogniu do momentu jak nasze mięso będzie miękkie . Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiam do smaku solą oraz pieprzem , i gotowe do podania z kaszą czy ziemniakami , a na koniec taki sosik można zaprawić mąką , ale to już według uznania, ja w tym przypadku sos pozostawiłam bez zaprawiania
Mój Smakłyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę. Krok 2. Umyte(...)odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Gotowe, zrumienione żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Całość dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na karkówkę z grilla
Moja Książka Kucharskaoliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> ) pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obrany, zmiażdżony płaską(...)koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym, oddzielnie podajemy kromki świeżego pieczywa. Żurek ten możemy również podać z pieczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulą i grillowanymi, małymi kiełbaskami. Smacznego :) www.comfortfood.pl
Moja Książka KucharskaMojej Książce Kucharskiej przepis na młodą kapustę do obiadu; kapustę zasmażamy z cebulką, pomidorem oraz marchewką, do tego aromatyczny koperek oraz ziarna kminku. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, idealnie pasuje do wszelkich mięs duszonych lub smażonych np.: do duszonej karkówki, kotletów schabowych lub żeberek. Przepis na tą kapustę polecam jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. ---------------------------------------------- Liczba(...)dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki . Krok 5. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i dusimy jeszcze 5 minut, mieszamy. Podczos podajemy z młodymi ziemniakami lub jako dodatek do obiadu i mięs. Smacznego
Moja Książka Kucharskawymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem. Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek(...)pomidory z bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły. Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem. Smacznego
Moja Książka Kucharskatakże gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej
Moja Książka Kucharskapiersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok.70 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pierś z kurczaka. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli(...)mięso z piersi kurczaka i posiekany koperek. 4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym. Potrawka jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 550 g Energia: 453,7 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCzasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z
kuchnia doskijest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Dodatkowo: grzanki czosnkowe do podania Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno(...)marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy imbir, wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku solą
Smak mojej kuchni