domu... Zapraszam! Składniki; 1 pasek żeberek wieprzowych 1.5 szkl łuskanego grochu Skworcu 1 marchew 1 pietruszka 2 listki laurowe Skworcu 2 ziarenka ziela angielskiego Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego Skworcu 2 łyżeczki majeranku Skworcu sól i pieprz Skworcu 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Mięso myjemy, dzielimy(...)kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy wszystko do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dolewamy tyle wody aby konsystencja była taka jaka nam odpowiada.Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowaniem potrawki. Jest ona odpowiednia dla wszystkich, ponieważ jest to danie wegańskie, bezglutenowe oraz tanie! Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 duże liście kapusty włoskiej 1 marchewka 1 ziemniak 100 g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 cebula 2 pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego przyprawy i zioła (sól, chilli, pieprz, curry, suszona włoszczyzna, bazylia, estragon, rozmaryn) Sposób przygotowania: Do garnka(...)pokrojone liście kapusty, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaka, dodaj też soczewicę i całość zalej wodą. Gotuj przez 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z solą i chilli. Gotową dodaj do gotujących się warzyw. Następnie dodaj pomidora pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć
Via Gustoregionach Polski żurek jest zakwaszany kwasem po ogórkach, po kapuście.... wówczas jest nazywany białym barszczem, który też przepysznie smakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g, biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr(...)zakwasu, jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy jajka. Jak jajka się ugotują, to podsmażamy na smalcu boczek, cebulkę. Potem dodajemy to razem z tłuszczem do zupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także
chleba naszegokawę, ale i świetnie sprawdza się jako miseczka XD Krem z leśnych grzybów z łazankami Składniki: około 600 g grzybów leśnych (u mnie borowików, mogą być mrożone) 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego około 1 l bulionu (u mnie drobiowy) łyżka masła pieprz sól Łazanki: szklanka mąki + trochę do podsypania(...)garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie grzyby. Smażymy je, aż odparuje woda. Wtedy zalewamy je bulionem. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, myjemy i dorzucamy w całości do zupy. Ziemniaka również obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy razem z liśćmi laurowymi i zielem. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy
PatiGotujebułeczki to zapraszam po przepis . Zapewniam, że ta sałatka i te bułeczki to pyszne połączenie :) Składniki: 6 śledzi 2 dość duże czerwone buraki 3 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka na twardo 1 cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie namoczyć ( ja moczyłam w wodzie z mlekiem około 1 godzinę). Ziemniaki
Agusiowe smakołykiPrzepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Kurczak wyszedł bardzo soczysty. Serwować go z podpieczonymi ziemniakami lub frytkami. Pałki kurze oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać ziołami prowansalskimi. Majonez z keczupem wymieszać razem. Posmarować ze wszystkich stron kurczaka masą z majonezu i keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie(...)piekarnik do 200 C piec mięso przez 40-50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem i odwracać co jakiś czas. Mięsko musi być upieczone i chrupiące. Podawać z podpieczonymi ziemniakami
Kuchnia PokoleńDoprawić do smaku solą i pieprzem. Do wywaru dolać tyle wody żeby było 800 ml płynu. na górę naczynia miksującego włożyć przystawkę do varoma. Na pierwsze sitko rozłożyć małe ziemniaki, następnie drugą część varoma i położyć klopsiki. Przykryć przykrywkę. gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut po 20 minutach gotowania wsypać mąkę, wymieszać obroty 4, czas 5 sekund(...)wymieszać delikatnie. Możecie również ugotować te klopsy na parze w parowarze . Tylko sos jak wyżej. Na koniec tylko klopsy wyjąć z parowaru i włożyć do sosu. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Pyszne danie, smacznego
Kuchnia Pokoleńodważyłam się zrobić steka na patelni grillowej. I powiem Wam… mniam… Składniki: polędwica wołowa (u mnie polędwica na stek irlandzki) sól pieprz Puree z pietruszki 4 ziemniaki 3 pietruszki – korzeń 1 gruszka sól pieprz biały gałka muszkatołowa 2 szkl mleka 2 łyżki masła To puree pochodzi z przepisu Joasi Matyjek http://odczarujgary.pl/puree-z-gruszki-i-pietruszki/ której przepisy uwielbiam(...)potrawy można jeść oczami. Być może to mało marketingowe, że w tym miejscu promuję innego bloga, ale gdy odwiedzicie jej stronę, sami przekonacie się, że warto tam zostać. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę- umieściłam w garnku. To samo zrobiłam z pietruszką. Zalałam wszystko mlekiem i dolałam trochę wody, by płyn zakrył warzywa. Gotowałam aż warzywa zmiękły. Dodałam obraną
MojaQchnia.plDomowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują(...)tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju i smaż na niej burgery, aż się zezłocą, ok. 5 minut na stronę. Podawaj jako kotlety z kaszą czy ziemniakami i surówką lub jako burgery z bułce z ulubionymi dodatkami. U mnie są to świeże warzywa oraz sos zrobiony z jogurtu naturalnego oraz czosnku. ➤ Rady: ➜ czerwoną fasolę możesz zastąpić białą
Chilli Czosnek i Oliwakoniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3 Składniki 1 duża kalarepa 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 200-250 g mięsa pieczonego kurczaka 1,5 l wrzątku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)suszone kapelusze prawdziwków 2-3 łyżki słodkiej śmietany 18% koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli
R'n'G KitchenŁyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta(...)Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa do garnka, dodaj oliwę i duś ok. 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. 3. Wlej gorący bulion i gotuj wszystko jeszcze 20 minut. 4. Całość zmiksuj
Powiedz dietom nieszybki sposób na rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół
CookMagrównież Wam zasmakuje. Danie to jest dość pikantne (to za sprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą Składniki : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 200g chorizo(...)pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem, lub bez żadnych dodatków, ponieważ, jak już pisałam, danie jest bardzo sycące. Smacznego
Codzienne GotowaniePiec ziemniaki mogę codziennie. Są one pysznym dodatkiem do mięsa, a jeśli chcemy z niego zrezygnować to smakują również wybornie z np. sosem czosnkowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie