Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie! Langosze , to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem(...)Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy
SMYKWKUCHNIUwielbiam bataty, a Wy? Pokusiłam się o połączenie słodkiego ziemniaka z zieloną sałatką i wiecie co, wyszło pysznie! Lekka sałatka z pieczonymi batatami i warzywami cieszy oko, a jak smakuje? Sprawdź! Ten słodki ziemniak, w panierce z ostrej papryki nadaje sałatce
Rusty Forkmrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie(...)drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą
Zasmakuj KuchniDODATKOWO : sok z 1 pomarańczy 100 ml wywaru z pieczenia udek odrobina zasmażki wiśnie w sosie 1 pietruszka 2 fioletowe ziemniaki roszponka pomidorki koktajlowe PRZYGOTOWANIE : Udka kacze nacieramy(...)będzie bardzo miękka. Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki. Z pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy. Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy, dekorujemy kawałkami pomarańczy i pomidorkami. Podajemy. Smacznego. Przepis bierze udział
Kulinarne Fantazje Marioliznalazłam. Postanowiłam więc sama go odtworzyć, czy też raczej stworzyć i upiec taką babę. Wyszła pyszna. Słowo daję. Pewnie jedliście taką. Pamiętacie z czasów dzieciństwa? Składniki: 1,5 kg ziemniaków 250 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej(...)patelni i wyrzuciłam. Na patelnię wsypałam cebulę i podgrzewałam do czasu aż się zeszkliła. Następnie dodałam pokrojony boczek. Wymieszałam i smażyłam na małym ogniu około 10 minut. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Odcisnęłam z nadmiaru płynu i przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, wsypałam kaszę, dodałam przyprawy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam, żeby wszystkie składniki się
Kuchnia u KrysiPyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 jajka kawałek pora 3-4 ogórki kiszone 4 ziemniaki puszka groszku majonez oraz musztarda sól,pieprz Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie bądź mleku ok 2 godz. Marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki ugotować.ostudzić,obrać.Jajka ugotować
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania
Zasmakuj Kuchniporcji : 1 kg karkówki 1 kg soli ulubione przyprawy do karkówki (u mnie mieszanka soli, słodkiej papryki, czosnku, majeranku, kolendry, odrobiny cukru, rozmarynu i pieprzu) Dodatki: 12 niewielkich ziemniaków (800g po obraniu) sałata masłowa ogórek gruntowy 100g jogurtu naturalnego 3% sól do smaku Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać i natrzeć mieszanką przypraw, pozostawić na 15 minut. Mięso przełożyć(...)naczynia żaroodpornego, na którego dno należy wysypać ok. 200g soli. Wierzch karkówki obsypać resztą soli, by pokryć mięso. Piec 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem). Ziemniaki obrać i zalać zimną wodą, włączyć na ok. 30-40 minut przed upieczeniem karkówki. Wody nie solić od razu, tylko pod koniec gotowania (na ostatnie 5 minut). Odcedzić. Sałatę opłukać
DietologSmakuje jak świeże, mokre pestki słonecznika :) Spróbowałam zrobić z niego krem i oto wyszedł. Podany z niesolonymi pestkami pistacji - niebo w gębie ! Składniki (na 2 porcje): - 250g topinamburu - 100g ziemniaków - 0,5 średniej cebuli - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka soku z cytryny - woda/bulion warzywny - pistacje niesolone - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Topinambur, cebulę i ziemniaki obrać. Przygotowanie w Tefal Companion
CookYourselfmyAmbition W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: cebula - 1 szt ziemniaki - 4 szt marchewka - 1 szt szpinak mrożony - 4 kulki brokuł - 1/2 szt papryka czerwona - 1 szt sól i pieprz vegeta oliwa z oliwek jajka - 2 szt ser żółty - 100 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić(...)odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce. Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do warzyw. Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać
Kuchnia Danusisuper ;) Składniki 200 g surowego boczku wędzonego 2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g ) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łodygi natki pietruszki 1 duża puszka białej fasoli 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki majeranek mielony kminek sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą). Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela. Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem
R'n'G Kitchenprażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest idealna dla osób zabieganych. Polecam! Krem z selera i ziemniaków Składniki na 6 porcji: 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 seler 1 por 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany Wykonanie
Smak mojej kuchnizakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego(...)Następnie dodać liść laurowy, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażyć i zalać białym winem. 3) Kiedy wino w większości odparuje, dodać bulion oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować kolejne 30 min. pod przykryciem. 4) Dodać śmietankę, doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać i zagotować. 4) Na koniec wyłowić liść laurowy i zmiksować blenderem
Fitsweet.mesię do dzieła. Co tu dużo gadać. Żona pochwaliła, a dziecko po powrocie ze szkoły wsunęło swoją porcję w mgnieniu oka. I tak powinno być zawsze! ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duży por 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 125 g startego sera cheddar 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy(...)plasterki i podsmażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Odłożyć delikatnie na papierowy ręcznik do odsączenia. Drugą połowę pora pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości. Ziemniaki ugotować, odlać wodę i ugnieść je na puree z masłem. W dużej misce wymieszać ziemniaczane puree z porem (krojonym w kostkę), śmietaną, cheddarem, odsączoną kukurydzą z puszki, ziołami i kurkumą. Dodać
zadanie-gotowaniewarzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej bulion postawić(...)ogniu, aby się zagrzał. W tym czasie przygotować warzywa: brokuł podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory
talerz przyjemności