ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1088/2562)

Bogracz drobiowy na białym winie 133

smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać(...)oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kiszonej kapusty 274

porcji zrobicie 10 średnich placuszków, ale możecie podwoić ilość składników aby usmażyć ich więcej. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI

nietylkopasta.pl
Pieczone frytki z selera i batatów + film 146

ostrej papryki. Przepis pochodzi z trzeciej części książeczki Natur House ” Gotuj zdrowo i ze smakiem.”     składniki na 2 porcje 1 spory seler 1 słodki ziemniak ( batat ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej przepis   Obranego i umytego batata oraz selera kroimy w słupki jak na frytki(...)oraz słodką i ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką przypraw i oliwy. Tak przygotowane frytki wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ziemniak i seler ” przegryzł ” się z przyprawami. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pojedynczą warstwę frytek i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około

Smakowite Dania
Pączki z dodatkiem ziemniaków 102

Dzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość ciasto : 1 kg mąki 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 szkl mleka 1/3 szkl ( 90 g ) cukru 35 g drożdży 6 żółtek

Polska Zupa
Panierowane roladki rybne z ryżem 150

codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej

codojedzenia
Pierogi ruskie. 115

przepisu nie mogło tu zabraknąć. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (nie pełne) 1 pełna szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz: 4 duże ziemniaki (po ugotowaniu ważyły 430 g.) 250 g. twarogu 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przecisnąć przez praskę

Agusiowe smakołyki
Zupa z lososiem - Lohikeitto czyli Zupowy Wtorek odc. 151

masła 1 średniej wielkości por (tylko biała i jasno zielona część) pokrojony w plastrry lub drobna kostkę 2 małe marchewki (obrane i pokrojone w 1/2 cm plastry) 500 g ziemniaków (odmiany nierozpadającej się w trakcie gotowania) obranych i pokrojonych kostkę 1 litr wody 2 liście laurowe 3 owocki ziela angielskiego 500 g filetu z łososia (bez skóry) pokrojonego(...)zmielony pieprz do smaku pół pęczka koperku Masło rozpuszcamy w garnku, wrzucamy pora i smażymy 2-3 minuty mieszając, por powinien być szklisty ale nie rumiany. Dodajemy marchewkę i ziemniaki, podsmażamy 2 minuty mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liści laurowe. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Siekamy koperek. Do wywaru z miękkimi warzywamy doewamy śmietankę i zagotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kartoflanka mojej babci 145

jarmarczne lub śląskie, 1 małą cebulę, 10-15 dag boczku, 1-1,5 l wody, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Natkę umyj i osusz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kartofle przełóż do garnka i dodaj do nich natkę. Całość zalej wodą, lekko posól i zacznij gotować na średnim ogniu. Po mniej więcej(...)plasterki. Boczek podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, na patelnię wrzuć cebulę. Całość smaż, mieszając, do chwili kiedy boczek ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodaj podsmażony boczek wraz z cebulą. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę możesz podawać także z dodatkiem zacierki

blog.moje-pasje.info
Pączki z dziurką, jak zwał tak zwał, ważne, że zjadliwe. 146

soku -//- 2 łyżki spirytusu szczypta soli mąka do podsypania Lukier: Przepis --->  TU Polewa: Przepis --->  TU Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki  kilka  obranych ziemniaków pokrywka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól, proszek przesiewamy razem do miski,  mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże  z łyżką cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy(...)leżały do góry. Smażymy pod przykryciem, po obróceniu także. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze i wiórkach, jak nie co ostygnął smarujemy polewą. Jak widać, ilość cukru jest niewielka i o to chodzi, nadrabiamy

Dieta moja pasja
Kluski ziemniaczane z makiem 132

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %.  Składniki: Ziemniaki ugotowane 70 dag Mak 10 dag Śmietana gęsta 2 łyżki Mąka pszenna 20 dag Cukier puder 3 łyżki Posiekane migdały 3 łyżki Jajka 3 szt. Mleko ½ szklanki Sól Wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około(...)minut. Następnie zmielić razem z ziemniakami, dodać śmietanę, mąkę, jajka, cukier i migdały. Dobrze wyrobić i przełożyć na stolnicę posypana mąką. Formować wałeczki, kroić ukośnie kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut do wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane stopionym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Frytki z batatów z piekarnika 202

Frytki nie zawsze muszą być całe w tłuszczu, a do tego niekoniecznie powstawać z tradycyjnych, znanych u nas ziemniaków. Tym razem wykorzystałam bataty – słodkie ziemniaki, które przywędrowały do nas z Ameryki Południowej i Środkowej. Są dość niskokaloryczne i zawierają wiele witamin oraz wiele innych wartości. Jeśli lubicie frytki i bataty, a chcecie jeść trochę zdrowiej to wypróbujcie ten przepis

Pasja Smaku
Gulasz z żołądków indyczych z kluseczkami 153

ziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka czerwonej papryki  3 łyżki oleju  1 łyżka mąki  około 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej  około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej   Wykonanie :   Żołądki myjemy i przecinamy na pół lub mniejsze kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewamy(...)około 1 szklance wody mieszamy mąkę i wlewamy do wywaru aby zagęścić sos.  Samego sosu powinno wyjść około 800 ml   Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy sól i pieprz do smaku,następnie dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną , zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienki wałek i odcinamy 1 cm kluseczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kluski

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem 145

Witam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę! Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub pora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)łyżka lubczyku (może być suszony) sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, gałka muszkatołowa 1-2 łyżki dowolnego oleju (może być smakowy) Zagotować bulion lub wodę. Selera, cebulę i ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Dodać także obrane ząbki czosnku i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać sery i gotować do rozpuszczenia. Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Czerwień i błękit
Udka pieczone na warzywach 139

Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, pieprz Warzywa: kilka ziemniaków 2-3 marchewki 1 biała cebula  1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek   Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować(...)marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika

Simply Food
Kacze żołądki w sosie śmietanowym 273

ząbki czosnku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 ml bulionu 100 ml śmietany 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia ziemniaki lub kasza do podania Przepis 1 Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia. 2 Cebulę kroimy w kostkę(...)garnka i dokładnie mieszamy. W ten sposób sos powinien się zagęścić. 5 Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Artykuł Kacze żołądki w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii