mnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej(...)Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Zielona Kuchniamojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue(...)stawiamy na palnik na mały gaz. W kubeczku rozrabiamy łyżkę skrobi z łyżką wody, dodajemy do sosu i gotujemy na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Ugotowane ciepłe ziemniaki zagniatamy z masłem, mlekiem i śmietaną, podajemy z kurczakiem i sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineDobre pasty kanapkowe powinny być przede wszystkim zdrowe, smakować rewelacyjnie i być proste i szybkie w wykonaniu. Pasty kanapkowe są dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, pasztetów
Kuchnia Pełna Pasjiporcję) - cebula (ok.70 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry(...)łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu
Kuchnia Pełna Pasjiwszystko co z nimi związane na dobre znalazło swoje miejsce w rozdziale, pt. wspomnienia ;) Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 300 g bryndzy pęczek mięty sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula 150 g boczku wędzonego Wykonanie Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki
zadanie-gotowanieudało mi się uzyskać w mojej kulinarnej karierze:). Dodatkowo to najlepsza zupa cebulowa spośród tych które przygotowywałam. Zupa: 1 kg cebuli (waga po obraniu) 2 marchewki 3 średnie ziemniaki około 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki vegety 2 łyżki śmietany sól, pieprz 3 łyżki masła Dodatki: bagietka ser żółty w plastrach ser gorgonzola 1. Cebulę(...)kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle, posypujemy vegetą. Smażymy aż się zeszkli. Wtedy zalewamy 2 litrami wody, dosypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy przez około 1 godzinę. 2. Kiedy zupa przestygnie blendujemy ją na gładki krem. Dosypujemy gałkę muszkatołową (zaczynamy od 1/2 łyżeczki, próbujemy i wtedy ewentualnie dosypujemy więcej), doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnisuchary czy bezy i wiele innych produktów. Tych którzy nie znają firmy Mamut zapraszam na stronę internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki pęczek włoszczyzny ( por,kilka gałązek pietruszki, selera, lubczyku ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 2 łyżki masła parmezan lub żółty ser Grzanki(...)czosnkiem Mamut WYKONANIE : Obraną dynię i ziemniaki roimy w kostkę, włoszczyznę myjemy i związujemy nitką. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryła warzywa. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda się zagotuje dodajemy przyprawy i czosnek, gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Następnie wyciągamy włoszczyznę. Dodajemy masło i wszystko miksujemy. Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 2 marchewki (ok. 210 g), - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 ziemniaki (ok. 140 g), - szklanka brokułów (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka delikatnie rozbijamy, marynujemy w oleju, tymianku i wyciśniętym przez praskę ząbku(...)czosnku. 2. Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli. 3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka. 5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym. Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w: - pełnowartościowe
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki : przecier szczawiowy- u mnie połowa słoiczka o poj.350 g włoszczyzna ziemniaki jajko sól, cukier liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego ewentualnie śmietana ok. 1/4 kostki rosołowej Przygotowanie : Do garnuszka z ok. 1 litrem wody włożyć obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie cukrem, pieprzem mielonym Jajko roztrzepać(...)gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej. Już na talerzu zupę można "zabielić" łyżką śmietany. A jeśli dodamy ziemniaki (wcześniej ugotowane) zupa będzie bardziej syta
Proste Potrawyobiad :) Gnocchi to dla ułatwienia 'nasze kopytka" smakują bardzo podobnie. Samo wykończenie ich wygląda trochę inaczej. Ja ułatwiłam sobie ich przygotowanie. Tradycyjne ślady widelca zaznaczone ;) Składniki: ok. 700 g ziemniaków mącznych 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 6-7 łyżek mąki pszennej Ziemniaki ugotować (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrać i przepuścić przez praskę. Składniki połączyć i uformować wałki o średnicy
Różne smaki w kuchniPyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z
Kuchnia Pełna Pasjidziecku od 9 miesiąca życia. Z całym jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę obieramy, opalamy nad gazem i dorzucamy(...)garnka. Doprawiamy łyżeczką soli. Warzywa gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pora pokrojonego w talarki. Całość gotujemy kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa blendujemy. Dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Podajemy z jajkiem. Gotowe
Dieta bez mlekaprzypominały mi słońce. Jesień to idealny czas na hyggowanie, na wszystkie możliwe umilacze, a ten ze zdjęcia jest właśnie jednym z nich. PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW: - 4 ziemniaki bataty - 4 szczypty soli himalajskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki syropu klonowego (ewentualnie miód) - 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich - 2 szczypty pieprzu cayenne - 2 szczypty imbiru Bataty(...)obieramy ze skórki, kroimy nożem na frytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą i syropem, dodajemy przyprawy. Całość wymieszaj, aby każdy kawałeczek ziemniaka był obtoczony równomiernie. Wstawiamy do piekarnika. Grzanie: dół + termobieg Temperatura: 220 stopni C. Czas: 15- 20 min, w zależności od grubości frytek. Smacznego! Lubicie domowe frytki
SMYKWKUCHNIwykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! Składniki: 500 g pieczarek 70 ml śmietany 18% 1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ ) 1//4 selera korzeniowego 4 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy(...)rozgrzaną patelnie z 1 łyżką masła i smażymy do odparowania wody. Marchew, korzeń pietruszki, cebulę i seler obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną cebulą, liście laurowe i ziele i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem
Gotuj z Mąką