Po długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po
kuchnia doskirarytas. Moja wersja z kukurydzą i groszkiem. Poniższe składniki są na większą porcję :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 6 średnich marchewek 3 średnie pietruszki 1 mały seler 3 średnie ziemniaki 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka około 8-10 szt ogórków kiszonych 2 - 3 łyżki majonezu 1 - 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego sól, pieprz(...)smaku 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera porządnie umyć. Ja wszystkie warzywa ugotowałam w jednym garnku do miękkości. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo. Obrać. 2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórki kiszone. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, dodajemy do reszty. Mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe
kruche babeczkipory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno i wrzucić
ChilliJemyDelikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 2. Następnie dodać kalarepkę i marchewkę pokrojoną w drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać
Dziś Ja gotujeSkładniki: 350 g ciecierzycy (suchej) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego 0,5 l wody 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki oregano 2 łyżki oleju kilka listków świeżej bazylii około 15 dag sera żółtego (gouda) sól Sposób przygotowania(...)przesmażamy na nim poszatkowaną w kostkę cebulę. Po około 3 minutach dodajemy do niej rozdrobniony czosnek oraz przyprawy. Smażymy kolejne 3 minuty a następnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą. Za pomocą blendera miksujemy niezbyt
Qchnia po prostuWspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :) Składniki na około 6 kotlecików: około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka(...)obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;) Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy
Gotowanie...to proste !litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania mrożonego 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Zagotować bulion lub wodę(...)Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz
Czerwień i błękitbazyliowym pesto z suszonymi pomidorami to mój zdecydowany faworyt. Sprawdźcie co zrobić, aby mięso przygotować w sposób błyskawiczny i najlepszy na świecie. Potrzebujemy: 9 plastrów schabu około 10 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 120 ml bazyliowego pesto 8 połówek suszonych pomidorów (w zalewie lub zupełnie suchych) sól, pieprz twardy wędzony ser koperek Chciałabym przedstawić Wam mojego nowego pomocnika, jakim(...)musiałam zużywać więcej siły i energii, aby ubić mięso. W przypadku Raptor'a pracowało mi się zdecydowanie lżej. Nasze plastry schabu dokładnie ubijamy i oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Suszone pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Pesto mieszamy z posiekanymi pomidorami, a warzywa oprószamy solą i pieprzem. Ja używam soli gruboziarnistej i pieprzu
MamaOskarkaSKŁADNIKI: 1 średnia kapusta 4 ziemniaki 2 cebule 2 marchewki 4 laski kiełbasy dymionej z Dymnej Chaty firmy HAŃDEREK 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 6 łyżek wody WYKONANIE: 1. Kapustę zetrzeć na tarce. 2. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w talarki. 3. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 4. Całość przełożyć do garnka dodać pietruszkę,sól,pieprz
Dziś Ja gotujeKolejny wpis z cyklu pyszny obiad, zgodny z założeniami diety Naturhouse. Łosoś w miodowo musztardowej glazurze z pieca w towarzystwie pieczonych ziemniaków z rozmarynem i blanszowanym szpinakiem z czosnkiem. Brzmi smakowicie? Łosoś w musztardowo miodowej glazurze 2017-03-04 19:53:41 Write a review Save Recipe Print Składniki na 2 porcje marynata łosoś surowy około(...)lubię ten z Biedronki) 1 ząbek czosnku około 6 średnich ziemniczków rozmaryn łyżka oliwy sól do smaku Instructions Porcjujemy łososia. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Ziemniaki kroimy na połówki, dodajemy oliwę rozmaryn (jak kto lubi około płaskiej łyżeczki) i sól do smaku, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego
Rusty ForkSkładniki: ziemniaki mączyste 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna 4-5 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza razem z cebulą, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować na papkę, najszybciej zmiksować w rozdrabniaczu lub też na tarce ręcznie lub w robocie
W Mojej Kuchni Lubięobraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu +2 na wierzch 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę(...)ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, mocno dociskając. Pozostawić na minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przełożyć ostrożnie na talerz, przykładając
Kuchnia w czekoladzieoryginału. Składniki: 400 g cielęciny 3 żółtka 200 ml słodkiej, gęstej śmietanki (18%) sól biały pieprz 3 łyżki masła klarowanego do smażenia bułka tarta do panierowania Do podania: ziemniaki puree (klik ) zielony groszek konfitura z borówki Wykonanie: Mięso umyłam, zmieliłam 3 razy, przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby się bardzo dobrze schłodziło(...)przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 15 minut. Po wyjęciu od razu podałam na stół. Kotleciki szwedzkie „wallenbergare” podaje się z ziemniakami puree polane stopionym masłem z patelni i zielnym groszkiem. Jeśli już mają być jak w oryginale, tak też ja podałam. Wspaniała propozycja na niedzielny, może... na świąteczny obiad. Zróbcie
Kuchnia u KrysiZiemniaki zapewne znasz. A czy znasz słodkie ziemniaki, czyli bataty? Zobacz jak zrobić domowe frytki z batatów z piekarnika – słodkie, pyszne i... The post Domowe frytki z batatów z piekarnika appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że
Kuchnia Pełna Pasji