ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1091/2562)

Sałatka warstwowa Wianek 176

pożywna. Fajnie wpisuje się w aktualny klimat zimowej aury.  Sałatka warstwowa "Wianek" Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ugotowany (można także upiec) 3 ugotowane marchewki 3 ugotowane ziemniaki dwie łyżki groszku konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku garść orzechów włoskich zmielonych w młynku(...)wysypujemy orzechy, a na orzechy wykładamy tartą marchew, lekko uciskamy dłońmi. Przykrywamy majonezem.  Na majonez wykładamy drobno pokrojonego kurczaka i groszek, a następnie starte na tarce ziemniaki. Uciskamy.  Całość pokrywamy równo majonezem i posypujemy żółtym serem oraz posiekanym koperkiem. Na koniec delikatnie wyjmujemy szklankę.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Frytki smażone na smalcu 214

metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić we frytki smalec rozgrzać włożyć frytki smażyć do ulubionego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kluski Z Farszem Pieczarkowym 133

mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk:  Ciasto: około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki(...)momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta. 4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek

Gotowanie...to proste !
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 133

smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków.  Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć

Słodki Zakątek
Zupa ogórkowa 132

smakowały tak jak trzeba. Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 3 ziemniaki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej wody(...)tego umytego pora, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany

Kardamonovy
Żur na kiszonych rydzach. 213

jest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl. posiekanych kiszonych rydzów z cebulką 2 szkl. krojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka niewielki kawałek pora (biała część) 6 szkl. mocnego bulionu warzywnego, drobiowego lub bulionu wołowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżki śmietany do zup sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Pora drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka oraz liście laurowe, ziele angielskie i 2 szkl. bulionu. Zagotować. Warzywa gotować pod przykryciem do miękkości.  Dodać pozostałe 4 szkl. bulionu, pokrojone

Codziennik Kuchenny
Kwaśnica góralska 149

Krupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone(...)kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny

Jadło i czytadło
Schab w sosie z szuszonych śliwek 120

owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki (4 porcje) -800 g schabu w plastrach -20 suszonych śliwek -1 duża cebula -1 ząbki czosnku(...)mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut. Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał. Podawać z ziemniakami i surówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 454,2 kcal Tłuszcz: 21g Białko: 37,9g Węglowodany: 28,1g Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa ziemniaczana z boczkiem 100

zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;) Składniki 350 g surowego wędzonego boczku 700 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 łyżeczka mielonego kminku 1 biała część pora pieprz ziołowy majeranek sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem

R'n'G Kitchen
Kotlety z cukini 152

Po długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po

kuchnia doski
Tradycyjna sałatka jarzynowa 139

rarytas. Moja wersja z kukurydzą i groszkiem. Poniższe składniki są na większą porcję :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 6 średnich marchewek 3 średnie pietruszki 1 mały seler 3 średnie ziemniaki 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka około 8-10 szt ogórków kiszonych  2 - 3 łyżki majonezu 1 - 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego sól, pieprz(...)smaku 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera porządnie umyć. Ja wszystkie warzywa ugotowałam w jednym garnku do miękkości. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo. Obrać. 2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórki kiszone. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, dodajemy do reszty. Mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe

kruche babeczki
Kremowa zupa z porów 286

pory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa  + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno i wrzucić

ChilliJemy
Zupa Krem z Kalarepy 91

Delikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 2. Następnie dodać kalarepkę i marchewkę pokrojoną w drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać

Dziś Ja gotuje
Wegetariańska zupa z ciecierzycy 151

Składniki: 350 g ciecierzycy (suchej) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego 0,5 l wody 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki oregano 2 łyżki oleju kilka listków świeżej bazylii około 15 dag sera żółtego (gouda)  sól Sposób przygotowania(...)przesmażamy na nim poszatkowaną w kostkę cebulę.  Po około 3 minutach dodajemy do niej rozdrobniony czosnek oraz przyprawy. Smażymy kolejne 3 minuty a następnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy.  Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą. Za pomocą blendera miksujemy niezbyt

Qchnia po prostu
Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety 1280

Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :) Składniki na około 6 kotlecików: około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka(...)obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy.  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;)  Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania