ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1084/2562)

Zupa rybna 162

głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)   marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy.  Normal 0 21 false false false(...)kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 203

Śniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wegetariańska zupa buraczana 176

jest z natury swej rzeczy - bezglutenowa. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na średni garnek): 2 buraki 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1-2 marchewki 1/3 selera (korzeń) 2 lub 3 ziemniaki kawałek pora ok 80 ml śmietanki 30% kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego szczypta czarnuszki sól, pieprz, majeranek i ewentualnie suszone warzywa do smaku oliwa do smażenia (może być(...)ziele angielskie i czarnuszkę. Smażymy. 4. Następnie dodajemy pokroją w kosteczkę pietruszkę i pokrojonego drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut

Kawa z mlekiem
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 176

fasoli, mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie ok. 1 kilograma (ale wystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście laurowe - 6-8 kulek ziela(...)mniejsze kawałki wędzonkę (kawałki są takie na raz). Fasolę i groch przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wrzucam na wędzonki. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchew, korzeń pietruszki i ziemniaki, dorzucam także pokrojony por i seler naciowy. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Rozcieram w dłoniach 3 łyżki majeranku, zalewam całość

Smaczne Zdrowe
Barszcz ukraiński z wkładką 121

Kiełbasa ze Wsi  Hańderek 1  korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany  do zup 1 czubata(...)wody. Gotować około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki  oraz  pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło

Gosia gotuje
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 362

krupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu(...)wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z wywaru. 2 Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, a następnie wsypujemy kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty - kasza

Kuchnia Bazylii
Szkockie ciekawostki kulinarne 125

dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek i gotowych mrożonych dań.  W marketach można kupić ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki, pieczarki, marchewka. Jeżeli

Codzienne Gotowanie
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 169

osobie do łóżka.  Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu(...)stał się lekko płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda ocet sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie

Życie zaczyna się w kuchni
Gołąbki ziemniaczane z gryką 139

Nasze babcie uwielbiały je robić, bo buły tanie i bardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę

Tradycyjna Kuchnia
Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa :) 317

Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje   Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku(...)kulach i liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Wegetariańska zupa ziołowa z kluskami kładzionymi 162

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 1 cebula 2 marchewki 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki szałwii 2 listki laurowe Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2 pęczka koperku Sposób(...)garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy szałwią, tymiankiem oraz pieprzem. Smażymy do zeszklenia cebuli.  Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut. Po tym czasie do zupy nakładamy kluski. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt

Qchnia po prostu
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 143

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 133

Idealny przepis na smaczne placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona 1/3 szt. Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka  Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w  drobną kostkę i obsmażyć

Tradycyjna Kuchnia
Zupa brokułowa z serkiem topionym 588

się smak - a ten na pewno Was zadowoli. Inspirację znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 4 porcje 1 mała cebula kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 l bulionu  1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3/4 brokuła 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta Cebulę obrać i posiekać(...)wrzucić cebulę z porem. Delikatnie posolić. Smażyć na mały ogniu aż cebulka się zezłoci a por zmięknie. Dodać łyżeczkę masła. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dorzucić do garnka i chwilę przesmażyć. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Brokuła

My simple kitchen
Barszcz grzybowy 138

marchewki, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, 60 g grzybów suszonych, 1,5 l kwasu chlebowego, 3 – 4 ziemniaki (typu A -sałatkowe), Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka razem z przyprawami. Zalać 1 litrem zimnej wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić zalać nimi grzyby(...)gotować, aż będą miękkie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, nie rozgotować! Ugotowane grzyby pokroić nie za drobno, dodać do nich ugotowane kartofle wraz z wodą, w której się gotowały. Wlać wywar z gotowania grzybów, wlać kwas chlebowy. Doprawić do smaku solą Gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. zastawa

królestwo garów