można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)podsmażyć 10 minut na oliwie w dużym garnku. Dodać drobno posiekany czosnek oraz majeranek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut. Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu
zadanie-gotowaniewłoskiego ¼ jabłka łyżka orzechów włoskich kilka listków koperku Dresing do sałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy(...)cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ Ziemniaki dokładnie umyć (za pomocą szorstkiej gąbki), pokroić na ćwiartki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszytko polać oliwą i posypać solą morską. Pieczemy w temperaturze 200ºC około
Kierunekuchniajutowy Składniki na sos: 1 łyżka mąki pszennej woda pieprz sól Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać(...)strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy
KierunekuchniaSkładniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele angielskie * piramidka smaku * ząbek czosnku * sól *pieprz *garść pokrojonej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać porcje rosołowe i gotować około 15 minut. Dodać warzywa (marchewkę,seler natkę pietruszki oraz czosnek) oraz(...)opakowaniu ( u mnie 15 minut). Pod koniec gotowania wyciągamy warzywa i trzemy je na tarce jarzynowej. Mięso wyciągamy i obieramy w kawałki. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy starowane warzywa i mięso rozrobione. Doprawiamy dolą i pieprzem. Całość zasypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO! zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań
Kulinarne przygodySkładniki: *cukinia * ziemniaki 3 większe sztuki * 2 marchewki * cebula * 3-4 łyżki mąki * 2 jajka * sól * pieprz * garść świeżej natki pietruszki * olej do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Solimy i ostawiamy na 15 minut do puszczenia wody. Następnie wyciskamy i wylewamy nadmiar wody. Dodajemy pokrojoną w krostę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy
Kulinarne przygodydobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej(...)wody było 1 cm ponad ziarna. Gotować pod przykryciem do czasu, aż ziarenka będzie można rozgnieść w palcach (1 - 1,5 godziny). Dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną w drobne ćwiartki kiełbasą i dodać do gotującej się ciecierzycy. Po około 20 minutach
Kuchcik gotujeśmietankę zastąpcie odtłuszczonym mlekiem. Składniki na 4 małe porcje zupy marchewkowej lub 2 bardzo duże: oliwa z oliwek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 duże marchewki 3 małe ziemniaki kawałek selera 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu ½ łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki indyjskiego curry 100-150 ml słodkiej śmietanki lub mleka np. kokosowego kolorowy pierz, sól, natka pietruszki Przygotowanie(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, później obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Doprawiamy warzywa solą, mieszamy i podsmażamy ok. 10 minut. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i curry, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy rondel pokrywą i gotujemy zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. // Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
Via Gustobulionu warzywnego lub wody 2 cebule 1 ząbek czosnku listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego ok. 100ml słodkiej śmietanki 12% masło lub olej 1 łyżka majeranku sól pieprz ziemniaki (ilość według własnych potrzeb) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym masłem wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Jak jest już gotowa to połowę cebuli wkładamy(...)czasie kiedy przygotowujemy barszcz nastawiamy kartofle do ugotowania. W zależności jak lubimy możemy ugotować pokrojone w kostkę lub w całości i po ugotowaniu potłuc tłuczkiem. Pozostałą częścią cebuli okrasić ziemniaki i barszczyk. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemasła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania pieczone ziemniaki zielona sałata sos vinegret Piersi kaczki natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij skórkę. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórką do dołu. Smaż mięso przez 6 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC(...)smaku. Smak sosu zależy od wina. Upieczone piersi kaczki zawiń w aluminiową folię. Po 10 minutach możesz pokroić mięso w poprzek mięśni. Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaGofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów . Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto. Jakiś czas temu(...)kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii. SKŁADNIKI: - 3 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - 2 małe ziemniaki - 4 jajka - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki wymieszaj. Smaż na mocno nagrzanej gofrownicy, na złoty kolor. MUS Z AWOKADO: - 1 awokado
SMYKWKUCHNItygodnia (a potem część zamrozić). Udało nam się skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco: Menu na tydzień – Proste dania orientalne Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy(...)pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz listę zakupów Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach To szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie
Niedzielny kucharzświetnie sprawdzą się na niedzielnym stole: łatwe i trudniejsze, proste jak barszcz i nieco bardziej skomplikowane. Wypróbujcie i dajcie znaka jak Wam smakowały. ŁATWE I ZDROWE: Pstrąg pieczony na ziemniakach Chrupiąca ziemniaki, chrupiąca skórka, wspaniały aromat i niesamowita prostota wykonania. Jeśli zastanawiacie się jak upiec pstrąga, albo dotąd Wam to nie wychodziło – ten przepis stanie się Waszym ulubionym. Czytaj dalej
Niedzielny kucharzDzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 pęczek koperku 4 jajka ugotowane na miękko sól, pieprz Przygotowanie Marchew(...)kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody
R'n'G Kitchentraci na wartościach odżywczych, a będzie znacznie tańszy. No dobrze, to jak będziemy mieli zrobione już zakupy to możemy przystąpić do przygotowania zupki :) Składniki 2 brokuły 5-6 ziemniaków 2 marchewki cebula por łyżka masła oliwa śmietana 18% 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2,5 l bulionu warzywnego Zupa brokułowa – przepis W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora(...)dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli i pora. Całość przesmażamy. Dodajemy masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut i dolewamy bulion warzywny. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!