samo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól(...)Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany. Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni
KorniszonkiAmatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz(...)mniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu
Fitsweet.meżyczę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka
mojewypiekiinietylkokości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę(...)woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsurowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy świeży tymianek pieprz sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru(...)drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym
Kierunekuchniaksiążki Dominiki Wójciak "Warzywo". Bureki z farszem serowym łyżka oleju 1 duża cebula 250 g półtłustego twarogu 125 g sera typu feta (a najlepiej bryndzy) 200 g ugotowanych ziemniaków opakowanie ciasta francuskiego (u mnie nie mrożone, ok 400 g) 1 żółtko + łyżka mleka czarnuszka do posypania sól Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim ok 20 minut cebulę. Powinniśmy(...)smażyć powoli tak by sukcesywnie cebula się karmelizowała. Ziemniaki przeciskamy a sery rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy ze karmelizowaną, przestudzoną cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy a następnie smarujemy farszem i zwijamy w ciasny rulon. Jeśli jest zbyt długi przecinamy na pół. Chłodzimy ok pół godziny a następnie układamy na blasze z papierem do pieczenia. Wkładamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : • 800 g filetów z dorsza • 4 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • pęczek dymki (biała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała część • 150 g pomidorków koktajlowych • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik(...)stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy
KUCHNIA POLSKAszparagami i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać(...)kawałki, a główki odciąć. W garnku rozgrzać masło klarowane i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka , a na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć około 1 minuty. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz gałązki szparag. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć mieszając przez około 4-5 minut. Całość zalać gorącym bulionem , dodać główki szparagów i gotować około
O kuchni z uczuciemKrem z cebuli to jedna z pyszniejszych zup. Przygotowana z serkiem topionym oraz dodatkiem grzanek czosnkowych jest bardzo aksamitna, smaczna, pachnąca i rozgrzewająca. SKŁADNIKI : 4 duże cebule 2 ziemniaki 100 g serka topionego sól, pieprz do smaku jarzynka 2 łyżki masła szczypiorek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliwłoskiego włączam wyobraźnię i po prostu gotuję. Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej(...)Wykonanie: Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość
Wino Francja KuchniaKonkretnie duże pierogi, gdzie 2 szt. stanowią mega porcję. -- Skład farszu: 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 5-6 ząbków czosnku, 4-5 ogórków kiszonych. Przyprawy: pieprz 1 płaska łyżeczka, sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper. Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc... Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki. Ciasto
chleba naszegowołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy(...)bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie
KUCHNIA POLSKAChrupiące placki ziemniaczane, to super smaczna propozycja. Pomysł żeby nie dodawać mąki, zaczerpnięty od Ani Mulczyńskiej :) -- Skład: utarte i mocno odciśnięte z soków ziemniaki, sól, pieprz, jajko na każde pół kg ziemniaków. Opcjonalnie możemy dodać wg swoich smaków cebulę, kiełbasę, paprykę, szczypiorek... -- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do lodówki i rozgrzewamy patelnie. Smażymy
chleba naszegoczas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone
Kolorowa kuchnia Elkipotraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1/2 małej główki młodej kapusty 1 słoik domowego przecieru pomidorowego* 2 ziemniaki sól, pieprz, cukier, vegeta świeży koperek *można zastąpić szklanką passaty pomidorowej lub 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego Boczek pokroić grubsze plastry i włożyć do garnka razem ze skrzydełkami. Zalać około(...)zagotować. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Z kapusty odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki
My simple kitchen