ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1071/2562)

Sałatka szwabska bez ziemniaków 171

Przepis na sałatkę szwabską bez ziemniaków, podpatrzoną u Magdy Gessler, w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji Artykuł Sałatka szwabska bez ziemniaków pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Gnocchi z masłem szałwiowym 206

plastrami parmezanu jak u mnie ale nie jest to konieczne - ja po prostu parmezan kocham miłością ogromną i daję go wszędzie :) Składniki (na 2 porcje) - 700 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków - 150-200 g mąki pszennej typ 405 - 1 jajko rozm.M - 1 łyżeczka mielonego piepszu - sól - 2 łyżki masła - świeża szałwia Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz

CookYourself
Zupa z groszku na żołądkach drobiowych 69

roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski. Składniki 1/2 kg żołądków drobiowych 700 g zielonego groszku w strąkach 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie K Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Groszek wyjmujemy ze strączków. Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości. Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy

R'n'G Kitchen
Fasolka szparagowa po tajsku 120

połączenie sosów i przypraw. No w sumie połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka suszonej kolendry 100 ml wrzątku 50 ml zimnej wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Na rozgrzany olej ( palnik na maksimum ) wrzucamy osuszone ziemniaki. Po minucie dodajemy sos sojowy. Chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa z grzybami, chwilę smażymy, cały czas mieszamy. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier palmowy i dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Sałatka z młodych ziemniaków do grilla ze smażoną cebulką 202

twardo cebula mała puszka kukurydzy 2 łyżeczki musztardy francuskiej ok 2 łyżki majonezu ok 2 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki(lub koperek-jak wolicie) sól,pieprz, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy i kroimy w większą kostkę(ok 1cm) cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle,jak przestygnie dodajemy do ziemniaków.Jajka kroimy w kostkę ,odcedzamy kukurydzę

Swojskie jedzonko
Zupa z bobu 177

stworzyć wiele pyszności. Jedną z takich propozycji jest rozgrzewająca zupa z bobem i kurczakiem. Łapcie przepis :)   Składniki: 400g łuskanego bobu pęczek koperku duża pierś z kurczaka 5 młodych ziemniaków duża marchew duży por łyżka masła pęczek szczypiorku gałązka selera naciowego gałązka lubczyku  200 ml śmietanki 30% 3 litry wody sól + pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy(...)około 2 minut, mieszając. Kurczaka myjemy i dokładamy do pora, zalewając całość wodą. Gotujemy około 10 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, selerem oraz lubczykiem. . W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew. Kroimy je w kostkę. Warzywa dorzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek i dokładamy do garnka. Zaprawiamy zupę śmietanką (wcześniej

ChilliJemy
Faszerowane bataty 112

uwielbiam.  Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem... :D A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej.  Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymagają dużego wysiłku oraz zbyt długiego czasu spędzonego w kuchni. Takie lubimy najbardziej ;) Słodycz batatów przełamana jest wytrawnym(...)żeby dalej pozostała warstwa  przy skórce) Wydrążone kawałki dokładamy do przygotowanego nadzienia i mieszamy całość Nadzienie nakładamy na częściowo wydrążone bataty i zapiekamy jeszcze 15-20 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie

HealthyCreations
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 185

Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu(...)Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków (w zależności od mąki ciasto może potrzebować nieco więcej wody, u mnie wzięło 3/4 szklanki) Farsz: 500 g świeżego bobu 100 g boczku, najlepiej wędzonego 2 cebule 1 ząbek czosnku

Trzeci talerz
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 93

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość

Qchnia po prostu
Zupa taco 170

także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco

nietylkopasta.pl
Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) 222

miesiąc życia. Dla najmniejszych smakoszy możecie ją zblendować. Dla starszych maluchów wystarczy rozgnieść ugotowane warzywa widelcem. fasolka zielona (ok 80 g) 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak średni kawałek selera 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Wszystkie warzywa obieramy. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pietruszkę oraz łodygę selera naciowego

Dieta bez mleka
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 507

około kilku minut). Ciasto zawiń w folię i odstaw. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Przepis na pierogi ruskie Pierogi ruskie – składniki na farsz: – 1 kg ziemniaków -70 dag sera białego -3 średniej wielkości cebule -sól i pieprz do smaku Pierogi ruskie – wykonanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone przekręć przez maszynkę do mielenia

Arbuziaki
Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym 76

Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych. Składniki 750 g ziemniaków 200-250 g mąki ziemniaczanej 2 kulki mozzarelli Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 180 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego bazylia świeża cukier sól, pieprz Przygotowanie C Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym

R'n'G Kitchen
ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ I MAJERANKIEM 107

jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam  fasoli Jaś  od firmy  Radix-bis ) * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * 6-7 niedużych ziemniaków * 400 g kiełbasy podwędzanej * 3 łyżki oleju * 1 cebula * sól i pieprz do smaku * 3 łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 3 ziela angielskie ( użyłam  Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam(...)gotować około 50 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do smaku wszystkie przyprawy. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować dalej do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie.  Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Przesmażoną kiełbasę i cebulę dodać prosto z patelni

Zrób to smacznie
Pałki z kurczaka pieczone z warzywami 172

podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi