ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1062/2562)

DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 216

czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. //   Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków

Via Gusto
Barszcz biały z ziemniakami 266

bulionu warzywnego lub wody 2 cebule 1 ząbek czosnku listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego ok. 100ml słodkiej śmietanki 12% masło lub olej 1 łyżka majeranku sól pieprz ziemniaki (ilość według własnych potrzeb) Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym masłem wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Jak jest już gotowa to połowę cebuli wkładamy(...)czasie kiedy przygotowujemy barszcz nastawiamy kartofle do ugotowania. W zależności jak lubimy możemy ugotować pokrojone w kostkę lub w całości i po ugotowaniu potłuc tłuczkiem. Pozostałą częścią cebuli okrasić ziemniaki i barszczyk. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 252

masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania pieczone ziemniaki zielona sałata sos vinegret Piersi kaczki natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij skórkę. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórką do dołu. Smaż mięso przez 6 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC(...)smaku. Smak sosu zależy od wina. Upieczone piersi kaczki zawiń w aluminiową folię. Po 10 minutach możesz pokroić mięso w poprzek mięśni. Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Gofry z warzyw: marchewki, pietruszki i ziemniaka! 191

Gofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy  mogłoby  się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla  tradycyjnych   gofrów . Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto.  Jakiś czas temu(...)kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii. SKŁADNIKI: - 3 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - 2 małe ziemniaki - 4 jajka - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki wymieszaj. Smaż na mocno nagrzanej gofrownicy, na złoty kolor. MUS Z AWOKADO: - 1 awokado

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: Proste dania orientalne 227

tygodnia (a potem część zamrozić). Udało nam się skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco: Menu na tydzień – Proste dania orientalne Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy(...)pulpetami Piątek: Super szybki makaron z mąki gryczanej Pobierz menu na tydzień Łączny koszt dla 2 osób: ok. 140 zł Pobierz listę zakupów Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach To szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie

Niedzielny kucharz
5 pomysłów na niedzielny obiad 386

świetnie sprawdzą się na niedzielnym stole: łatwe i trudniejsze, proste jak barszcz i nieco bardziej skomplikowane. Wypróbujcie i dajcie znaka jak Wam smakowały. ŁATWE I ZDROWE: Pstrąg pieczony na ziemniakach Chrupiąca ziemniaki, chrupiąca skórka, wspaniały aromat i niesamowita prostota wykonania. Jeśli zastanawiacie się jak upiec pstrąga, albo dotąd Wam to nie wychodziło – ten przepis stanie się Waszym ulubionym. Czytaj dalej

Niedzielny kucharz
Zupa koperkowa z brukselką 164

Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego 200 g brukselki 70 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 pęczek koperku 4 jajka ugotowane na miękko sól, pieprz Przygotowanie Marchew(...)kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min. W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody

R'n'G Kitchen
Zupa brokułowa 224

traci na wartościach odżywczych, a będzie znacznie tańszy. No dobrze, to jak będziemy mieli zrobione już zakupy to możemy przystąpić do przygotowania zupki :) Składniki 2 brokuły 5-6 ziemniaków 2 marchewki cebula por łyżka masła oliwa śmietana 18% 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2,5 l bulionu warzywnego Zupa brokułowa – przepis W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora(...)dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli i pora. Całość przesmażamy. Dodajemy masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut i dolewamy bulion warzywny. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa soczewicowa 216

Składniki: - 4 podudzia z kurczaka - 250 g czerwonej soczewicy - 2 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka - 1 duża cebula - 200 g fasolki szparagowej - 2 kostki rosołowe - przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) Przygotowanie: Podudzia po umyciu zalewamy zimną wodą tak by były przykryte, dodajemy 3-4 ziela angielskie i tyle samo listków laurowych. Doprowadzamy do wrzenia(...)wierzchu cebulę oraz starty na grubych oczkach seler i pietruszkę. Opalenie cebuli powoduje poprawienie koloru zupy, dodaje także nieco więcej smaku. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę a następnie wsypujemy wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie soczewice (należy ją płukać aż woda będzie czysta). Gotujemy kolejne 10 minut w międzyczasie dodając kostki rosołowe. Po upływie

Tanie przepisy studenckie
Sałatka ziemniaczana z domowym majonezem gotowym w 2 minuty 217

jajek ekologicznych 1 szklanka zielonego mrożonego groszeku cebula dymka -1 szt. 1 łyżeczka szczypiorku 1 opakowanie kiełków groszku  domowy majonez gotowy w 2 minuty kliknij obok ( najlepszy majonez ) Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo ( 2 pozostałe wykorzystać do zrobienia majonezu). Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek zblanszować. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki

AZgotuj!
Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i serkiem mascarpone. 202

SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy

Kopystką po garach
Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw 232

internecie. Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu *Ras el hanout: 1 łyżeczka mielonego(...)mielonego lub utartego w moździerzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub utartych w moździerzu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Marchew, pietruszki, dynię i ziemniaka umyj, obierz i pokrój jak na frytki, cebulę na płowy, czosnek tylko obierz. Skrop oliwą, posyp mieszanką i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Piecz 30-35 minut

Niedzielny kucharz
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 198

którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo(...)startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon

Korniszonki
Krem z zielonych szparagów 188

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 opakowanie szparagów zielonych 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 litr wody 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 kostki masła sól, pieprz ziele angielskie kawałek selera kostka rosołowa W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki kroimy w kostkę

kulinarnyswiatdomi
Zupa rybna 198

głowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra)   marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy.  Normal 0 21 false false false(...)kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi