mamy „atak” na kiszoną kapustę. Składniki 500-700 g żeberek wieprzowych 2 łyżki smalcu 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 łyżka mąki 2 łyżki kaszy pęczak 500 g kapusty kiszonej 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 szt ziela angielskiego 2 pomidory kminek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na kawałki(...)smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone
R'n'G Kitchenbardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto rosso w słoiczku od Monini. Gdy szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak(...)łyżką pesto rosso , a następnie obsyp ¼ posypki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia, mintaja czy mirunę. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwakocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory.😆Polecam od czasu do czasu wykonać(...)przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso. 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzudeskę do krojenia, miski, garnek, łyżkę cedzakową, łyżkę. Przygotuj składniki: mięso wieprzowe (żeberka, kości, biodrówkę itp.), 1 marchew, 1 pietruszkę, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 4-5 ziemniaków, mały kubek śmietany, sól, pieprz. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Mięso umyj, przełóż do garnka, lekko posól, zalej(...)wierzchu szumy. Kiedy mięso będzie już prawie całkowicie miękkie, do zupy dodaj pokrojone warzywa. W czasie gdy zupa będzie się dalej gotowała, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Kartofle dodaj do zupy, którą dalej gotuj. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, do zupy dodaj śmietanę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie zagotuj
blog.moje-pasje.infoprzygotowaliśmy krem z cebuli. Wyszedł pyszny, szczerze mówiąc, nawet się nie spodziewaliśmy, że będzie tak smacznie. A w duecie z jajem poszetowym - poezja! SKŁADNIKI: 4 cebule 2 duże ziemniaki 1 l bulionu lub rosołu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz sól jajko w temp. pokojowej (1 na porcję) 2 łyżki octu grzanki - opcjonalnie ZUPA: Bulion podgrzewamy i wrzucamy obrane i pokrojone(...)ziemniaki. Cebule obieramy i każdą z nich opalamy nad palnikiem lub na kuchence. Dodajemy do zupy. Dodajemy tymianek i gotujemy przez 30 min na małym palniku. Po tym czasie miksujemy zupę na gładko i w razie potrzeby doprawiamy. JAJKO W KOSZULCE (poszetowe): W garnku gotujemy ok 1 l wody wraz z 2 łyżkami octu. Do miseczki delikatnie wbijamy
Kuchnia od dwojgaprzepis na moją wariację na temat sałatki rosyjskiej. Tym razem bez marchewki. Jej przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Taka sałatka sprawdzi się idealnie na kolację. 5 średnich ziemniaków 5 jajek 1 średnia cebula 3-4 ogórki kiszone puszka groszku Składniki na sos do sałatki: 2,5 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki zalewy z ogórków sól i pieprz(...)smaku Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo z odrobiną soli. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W kubku mieszamy musztardę z majonezem oraz zalewą z ogórków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę mieszamy z sosem. Gotowe
Dieta bez mlekaOstatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci
Dziś Ja gotujesmaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać(...)oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać
Tradycyjna Kuchniaporcji zrobicie 10 średnich placuszków, ale możecie podwoić ilość składników aby usmażyć ich więcej. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI
nietylkopasta.plostrej papryki. Przepis pochodzi z trzeciej części książeczki Natur House ” Gotuj zdrowo i ze smakiem.” składniki na 2 porcje 1 spory seler 1 słodki ziemniak ( batat ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej przepis Obranego i umytego batata oraz selera kroimy w słupki jak na frytki(...)oraz słodką i ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką przypraw i oliwy. Tak przygotowane frytki wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ziemniak i seler ” przegryzł ” się z przyprawami. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pojedynczą warstwę frytek i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około
Smakowite DaniaDzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość ciasto : 1 kg mąki 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 szkl mleka 1/3 szkl ( 90 g ) cukru 35 g drożdży 6 żółtek
Polska Zupacodziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej
codojedzeniaprzepisu nie mogło tu zabraknąć. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (nie pełne) 1 pełna szklanka gorącej wody 4 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz: 4 duże ziemniaki (po ugotowaniu ważyły 430 g.) 250 g. twarogu 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przecisnąć przez praskę
Agusiowe smakołykimasła 1 średniej wielkości por (tylko biała i jasno zielona część) pokrojony w plastrry lub drobna kostkę 2 małe marchewki (obrane i pokrojone w 1/2 cm plastry) 500 g ziemniaków (odmiany nierozpadającej się w trakcie gotowania) obranych i pokrojonych kostkę 1 litr wody 2 liście laurowe 3 owocki ziela angielskiego 500 g filetu z łososia (bez skóry) pokrojonego(...)zmielony pieprz do smaku pół pęczka koperku Masło rozpuszcamy w garnku, wrzucamy pora i smażymy 2-3 minuty mieszając, por powinien być szklisty ale nie rumiany. Dodajemy marchewkę i ziemniaki, podsmażamy 2 minuty mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liści laurowe. Gotujemy całość do miękkości warzyw. Siekamy koperek. Do wywaru z miękkimi warzywamy doewamy śmietankę i zagotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryjarmarczne lub śląskie, 1 małą cebulę, 10-15 dag boczku, 1-1,5 l wody, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Natkę umyj i osusz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kartofle przełóż do garnka i dodaj do nich natkę. Całość zalej wodą, lekko posól i zacznij gotować na średnim ogniu. Po mniej więcej(...)plasterki. Boczek podsmaż na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, na patelnię wrzuć cebulę. Całość smaż, mieszając, do chwili kiedy boczek ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodaj podsmażony boczek wraz z cebulą. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę możesz podawać także z dodatkiem zacierki
blog.moje-pasje.info