drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Więcej przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE Polecam i życzę smacznego. Składniki 700 g szynki bez kości 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 2 papryki żółte 1 garść fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów bez skóry szczypiorek 1 cebula 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki sosu(...)kostkę, oprószyć je solą i pieprzem. W garnku rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki, cebulę w piórka ziemniaki w kostkę, pietruszkę w kostkę, seler naciowy w kawałkach i razem chwilę wszystko smażyć mieszając (około 5 min) Całość zalać 2l wody lub bulionem mięsnym. . Dodać fasolkę szparagową
O kuchni z uczuciemimbiru (zblendowany imbir z odrobiną wody i soli) 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek z odrobinąwody i soli) 100 g jogurtu (typ grecki albo bałkański) 12 niewielkich ziemniaków 1/4 kubka rodzynków 1/2 kubka oleju 1 łyżka pasty z czosnku (zblendowany czosnek, z odrobiną wody i soli) 1 łyżka czerwonego chili 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonej kolendry(...)Dodać składniki garam masala i przesmażyć. Dodać cebulę i smażyć na złoto. Wrzucic mięso, pastę z imbiru, pastę z czosnku iresztę przypraw. Wymieszać dokładnie. Posolić do smaku. Włożyć obrane ziemniaki, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać jogurt, łyżkę cukru, rodzynki. Podlać 1/2 kubka wody i mieszając dusić jakieś 25 – 30 minut. Dadać 4 kubki wody, przykryć, doprowadzić do wzrenia, a potem
stajnia gołębie od kuchnisię równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy i wędzoną papryką, na conajmniej 12 godzin. Na oliwie zrumienić migdały z czosnkiem i dwiema kromkami chleba. Odłozyć. Mięso, odcedzone z marynaty(...)koniecznie bardzo gładką masę. Dodać do duszącego się mięsa. Dolać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty. Dodać groszek. Duśić wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki pokroić na niezbyt wielkie kawałki – takie bardziej odłupywane niż regularna kostka – wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą. Dodać dwa ząbki czosnku i usmażyć na złoto. Doskonale pasują do dzika
stajnia gołębie od kuchnidużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 małe jajko około 1/2 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 ) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli(...)momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta Ciasto 4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem. 5. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz
Gotowanie...to proste !dyni. W związku z tym, że kilka razy próbowałam tej zupy postanowiłam ją odtworzyć. Pyszna rozgrzewająca zupa. Polecam spróbować. Zupa dyniowa z makaronem 1kg dyni 2 cebule 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku bulion drobiowy (ok. 1l) odrobina imbiru sól, pieprz przyprawa curry papryka słodka Dynię oczyszczamy z pestek, następnie obieramy ją z łupiny razem z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami
Kuchnia moimi oczamiZachęcam do przygotowania Przepis na 4-5 porcji dania Zupa krem z białych warzyw SKŁADNIKI: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 seler 2 pietruszki 1/2 kalafiora 2 ziemniaki 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz biały mielony 1 - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki(...)oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Ząbek czosnku obrać, opłukać osuszyć i również posiekać. Seler, pietruszki i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Wlać
WSZYSTKO SMACZNEłodygi jarmużu 1 słodki ziemniak orzeszki piniowe ( lub pestki słonecznika) olej sól papryka słodka lub pikantna syrop klonowy Słodkiego ziemniaka pokroić w kostkę dość dużą, zamarynować w oleju, papryce, soli i łyżce syropu klonowego. Piec 30 minut w piekarniku na 190 stopni. Jarmuż umyć i blanszować 1 minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przygotować ulubiony dresing np. z musztardy i oleju
AZgotuj!Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie. składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej(...)doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą czy potrawami z ziemniaków. Artykuł Sos z kiszonych ogórków + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaprzed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem jednak słodycz jest tylko(...)przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny
nietylkopasta.plmiejcie wizję, bo z serducha wychodzi to, co najlepsze. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki fioletowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g boczniaków 1 łyżka masła śmietana 18% sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy(...)paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Miks sałat gotujemy w bulionie warzywnym, studzimy i miksujemy. Do bulionu wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną (wg uznania
R'n'G Kitchenodmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się dusić na wolnym ogniu(...)małym ogniu około 15-20 minut lub aż będą bardzo miękkie. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj
Niedzielny kucharzchrupać i chrupać i do zupy wrzucać. 1 litr wody 3 kolby kukurydzy 2 pomidory pomarańczowe 1 cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili natka pietruszki 3 marchewki małe 2 ziemniaki średnie 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz płatki chili olej rzepakowy Cebulę obieram i kroję drobno, czosnek też. Przesmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki i dalej przesmażam. Dodaję
wesoła kuchniazacną sałatkę, którą zmajstrowałam jeszcze w pełnym lecie ale jakoś zapomniałam się z Wami podzielić. Składniki: 300 g bobu ( 200 g zjadłam podczas obierania) 5 ziemniaków 1 czerwona papryka garść natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Po przestudzeniu obrać ze skórki
pieprzny smaczekGnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny z dodatkiem mozzarelli Galbani oraz suszonymi pomidorami. ZAPIEKANE GNOCCHI(...)suszonych pomidorów w zalewie Przygotowanie: Kaszę lub semolinę gotujemy na mleku. Powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Do kaszy dodajemy żółtka, odsączona z zalewy mozzarellę Galbani przeciśniętą przez praskę do ziemniaków oraz mąkę i sól. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. Formę z masą odstawiamy
Bon appetit mon amie