ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1074/2562)

Roladki ziemniaczane w waflu 127

Teraz przepis na smaczną przekąskę lub kolację. Roladki z ziemniaków w waflu. Można jeść z surówką lub same z herbatą. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kapuśniak z żółtą soczewicą 107

pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 100 g soczewicy żółtej sól, pieprz Przygotowanie(...)pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez

R'n'G Kitchen
Zupa szpinakowa na mleku kokosowym z czarną cieciorką 105

Składniki : - 500 g świeżego szpinaku - 500 g czarnej cieciorki - 1 l mleka kokosowego  Przepis tutaj - 4 średnie ziemniaki - 5 ząbków czosnku - pęczek koperku - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - czarny pieprz Przygotowanie : Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i  przepłukujemy czysta wodą. Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy(...)ziemniaki pokrojone w mala kosteczkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut. Blendujemy. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy

Szkrab Je Sam
Młoda kapusta zasmażana 225

smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI

W kuchni Katie
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 161

prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście

Niedzielny kucharz
ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA 128

Można je więc pominąć lub zblendować z pozostałymi składnikami. Dorosłe osobniki (mówię za siebie i męża) wolą wersję ze zdjęcia. 😋 Składniki na 2 porcje: 1/2 cukinii średniej wielkości, 2 ziemniaki, Garść szpinaku, 1 łyżka czosnku suszonego, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu, Woda. Dodatkowo: Duża garść szpinaku, 1/2 małej cebuli. Makaron(...)gryczany lub kasza (200 g). Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku.  W międzyczasie,  podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika.  Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
BOTWINKA 161

zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki:  b ulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle z indyka)  pęczek botwinki  dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek(...)zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia.  Posypać koperkiem. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo oraz ziemniakami polanymi podsmażoną na złoto cebulką

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym 120

jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam!  Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek  * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych  * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, mielona słodka i ostra papryka Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić(...)oliwę, przesmażyć warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dodać mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza

Magiczne Życie Marty
Wiosenna zupa z tuńczykowymi pulpecikami 175

MasterTuńczyk       pulpeciki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek, ziele angielskie, estragon, liść laurowy(...)natka pietruszki Przygotowanie :   Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać.   Do 1 litra wody włożyć pokrojone w dużą kostkę warzywa, kalafiora rozdrabniamy na małe cząstki, dodajemy również zioła i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.   W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpeciki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Płatki jaglane zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy

Jadło i czytadło
pączki z ziemniaków :D tłusty czwartek :D 133

robi się dla własnego podniebienia :D Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki mleka * 4 łyżki cukru * 5 dkg drożdży * 1/3 kostki masła * 4 żółtka * 3-4 ziemniaki * powidła - miałam truskawkowe Ugotowałam ziemniaki i zgniotłam tłuczkiem. Jak wystygły to przepuściłam przez praskę. Wsypałam mąkę, dodałam 4 żółtka. Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i wsypałam

Pieprzyć z Fantazją
zupa krem z dyni 107

sztywno tego co jest napisane. Można ująć albo dodać coś od siebie. Zrobić wedle własnego smaku, no a każdy ma raczej inny. Składniki: * 1/2 dyni ( ok. 70 dkg) * 2 ziemniaki * biała część pora * 1/2 cebuli * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka masła * kwaśna śmietana * sól, pieprz ew. odrobina przyprawy uniwersalnej * odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam(...)Troszkę trzeba było się nagimnastykować przyznaję. Potem to już robi się szybko. Pokroiłam dynię w kostkę i zalałam 700 ml wody. Zagotowałam i za chwilkę dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i pora pokroiłam i poddusiłam na maśle, dodałam do gotującej się dyni. Pod koniec gotowania dodałam odrobinę soli. Zestawiłam z ognia i zblendowałam. Przyprawiłam jeszcze raz solą i świeżo

Pieprzyć z Fantazją
pieczone golonki indycze 171

niech zerkną jak można weekendowy obiad obgonić dość szybko i smacznie. Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie(...)talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję

Pieprzyć z Fantazją
zupa meksykańska 152

mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie(...)razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Kiedy mięso już zmieniło kolor dodałam je do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ogórkowa 1448

głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę od razu z ziemniakami, lecz u nas z reguły ziemniaki gotowane są w osobnym garnuszku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z białych szparagów 111

Kremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!     Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji   *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem *** *** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane *** *** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem *** *** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia

Blog z Apetytem