kawałki. Wrzucić do garnka zalać wodą, dodać cukier, zagotować. Przełożyć do słoiczków razem z powstałym syropem. Jest z tym trochę zabawy ale warto być cierpliwym. Doskonałe do sernika..... Pozostały syrop przelać do butelki, posłuży jako dodatek do koktajli zamiast syropu cukrowego. Pachnie wspaniale
Jemy PijemyBardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką
Mania WypiekaniaTen przepis był dla mnie idealny, spadł mi z nieba :) . Akurat w lodówce miałam otwartą puszkę kajmaku, otwarty pojemniczek serka mascarpone i małą śmietankę kremówkę. Smak
Mania WypiekaniaTofurnik to wegańska wersja sernika, zrobiony jest z tofu, czyli z sera sojowego. Samo tofu w smaku jest hmm... niesmaczne ;) ale doskonale nadaje sie jako baza do przeróżnych dań, w tym słodkich. Sama soja wciąż jest chyba kontrowersyjna, moim zdanie niesłusznie: - jest bardzo dobrym źródłem białka (około 35 g/100 g - to niemal 2 x więcej niż wołowina
pyszne zdrowościTrochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki
Milion SmakówŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika
wcinaj toOkres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych
Kulinarne przygody Gatityserniku ze Snikersami pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę
Passion of CookingKolejne wariacje tartowe na naszym blogu Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru
Kuchenne Wariacjeroku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu
Wiem co jemtyle pierniczków na święta, że zostały mi po nich jeszcze trzy pudełka, ale to nic nie szkodzi. Na pewno się nie zmarnują. Część już wykorzystałam na spód do piernikowego sernika. A teraz przyszedł czas na piernikowe tiramisu. Widziałam na Durszlaku, że nie tylko ja wpadłam na ten pomysł, ale tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, niekoniecznie w wersji klasycznej
Wiem co jemakurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza tym i tak u mnie po pierwsze wszystkiego nie było, a po drugie mąż nie jest zwolennikiem
Wiem co jemPomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie
Wiem co jem„Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie
Wiem co jem