ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1072/2562)

Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 137

suszonym czosnkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Smaczne i zdrowe chipsy gotowe! Frytki z warzyw Frytki wcale nie muszą być z ziemniaków! Mogą być kolorowe i jeszcze smaczniejsze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem, posmaruj olejem i nagrzej w piekarniku. Umyj warzywa, obierz i pokrój na dość cienkie(...)frytki. Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż. Pietruszki przekrój w poprzek, a następnie górną część na połowy. Jeśli korzeń jest gruby – pokrój każdą połówkę na trzy części. Polej olejem, posyp tymiankiem i solą. Wstaw

Niedzielny kucharz
Domowe granola bars 165

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Krem z porów. Wegański 116

Krem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz kardamon kurkuma papryka Garam masala Por, cebulę i czosnek pokroiłam w talarki i podsmażyłam na rogrzanej oliwie. Do garnka z wodą przełożyłam podsmażone warzywa, ziemniaki, marchewkę i seler. Wszystkie warzywa ugotowałam

nietadieta
Kotlety mielone z mozzarellą i bazylią 129

eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka.     400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula(...)mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Kotlety smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa bazyliowo szparagowa 77

bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku.  3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego(...)maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 126

bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować(...)dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.   Smacznego

Gaździnka warzy
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 103

listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości

R'n'G Kitchen
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ MŁODEJ KAPUSTY 121

Jeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :). 500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa 50g.włoszczyzny 50g.marchewki 100g.kapusty słodkiej 1cebula tłuszcz 4 ziemniaki śmietana koncentrat pomidorowy sól przyprawy `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy(...)zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 123

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
zupa ogórkowa wersja light 151

smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie  * 1 łyżka mąki(...)Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle.  2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera nie ścierałam tylko pokroiłam w drobniejsze kawałki i tak wrzuciłam do garnka. Wszystko zalałam wodą tak by przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone udka z warzywami 226

oregano, sól, pieprz, majeranek. Jest pysznie… spróbujcie. Składniki (na 3 pojecie) 6 udek z kurczaka (bez kości i skóry) 3 marchewki mały seler mały por 2 pietruszki 4 ziemniaki 12 pomidorków koktajlowych przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie Pieczone udka z warzywami – przepis Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Marchewkę(...)selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C. od czasu do czasu mieszając. Smacznego! Artykuł Pieczone udka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem 185

wodą i przestudzony obrać z łupinek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano na oleju czosnkowym. Dodać do ugotowanego bobu i razem z twarogiem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Pastę z bobu rozłożyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju(...)wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Parzybroda czyli kapusta i ziemniaki 192

kapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy  i dusimy do miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową, zielem i liściem. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju(...)language:EN-US;} Dodajemy przyprawy: sól, pieprz.  Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę oraz koncentrat, kminek i majeranek. Dokładnie mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sałatka ziemniaczana z jajkiem 118

mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy na pół. Rozkładamy w misce. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Układamy w misce z ziemniakami. Jajko przekrawamy na pół. Układamy w misce z ziemniakami i ciecierzycą. Plaster szynki kroimy w paski i układamy na pozostałych składnikach. Sałatkę posypujemy koperkiem oraz parmezanem. Skrapiamy oliwą z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 131

erbe di provenza 1 limone sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " **** SKŁADNIKI (4 porcje) Kotlety sojowe 200 g soji 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 3-4 łyżki m ą ki ziemniaczanej bu ł ka tarta  oliwa z oliwek s ó l, pieprz   Sałatka 500 g mieszanki(...)zimną wodą, następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Ugotowaną soję blendujemy z ugotowanym ziemniakiem i 1 ząbkiem czosnku na gładką masę; doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej. Z powstałej masy formujemy kulki, które obtaczamy

La grande e la piccola cuoca