Taki obiad prosty na letni obiad. Jest syta, także nie potrzebujemy do niej nic już więcej. Kto chętny zapraszam do zrobienia. 1/2 kg fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 2 ziemniaki duże sól, pieprz papryka słodka, papryka wędzona bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka olej rzepakowy 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki estragon, rozmaryn, szałwia świeża Fasolkę obieram, wrzucam do garnka, dodaję(...)sól i od zagotowania gotuję minutę. Odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą. Ziemniaki i marchew obieram i kroje w paski. Przekładam do miski, dodaję estragon, szałwię i rozmaryn pokrojony, sól, bazylie i oregano, dodaję, cztery łyżki oleju rzepakowego. Mieszam w misce i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W tą samą miskę przekładam fasolkę, dodaję papryki, sól, pieprz
wesoła kuchniaprzekładamy je na talerz. Dorzucamy pozostałe masło oraz listki szałwii. Smażymy przez chwilkę, aż listki zaczną robić się chrupkie. Polewamy nimi mięso, które możemy podać ze zwykłym puree z ziemniaków (na zdjęciu puree ziemniaczano-kalafiorowo-marchewkowe czyli klasyczne czyszczenie lodówki :)), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
Kolizje Smakówspakowane dania na cały tydzień:) Co w tym tygodniu jest w jadłospisie? Planując menu do pracy tak staramy się układać przepisy,żeby zawierały różnorodne składniki. W tym tygodniu są ziemniaki, makaron jajeczny, makaron ryżowy, kasza. Do tego kurczak, krewetki, groszek, szpinak, pomidory, arbuz i melon. Zgodnie z wypracowaną od pewnego czasu metodą w menu są dwa dania bardzo łatwe(...)kurczakiem). Reszta to kwestia dosłownie 10 minut. Polędwiczki z kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej zrobiliśmy razem z niedzielnym obiadem, na który był również kurczak, tyle że panierowany w bułce. Ziemniaki i sałatka ze szpinaku też pochodzą z niedzielnego obiadu. No i na deser sałatka warzywno-owocowa przygotowana przez nas wieczorem. Czas – 10 minut. Sami widzicie, że przygotowanie czterech lanczy
Niedzielny kucharzPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy
kuchnia doskidrylowałam wiśni tylko sposobem Taty nakłuwałam każdą wiśnię czubkiem noża. Miałam mnóstwo roboty z podziurawieniem 3 kg wiśni. W tym roku wpadłam na pomysł, aby ugnieść wiśnie tłuczkiem do ziemniaków. Owoce popękały i puściły sok, ale nie będzie z nich pożytku po zrobieniu nalewki. Dzięki tej metodzie nastawienie nalewki trwało 5 minut a nie godzinę. Sami zdecydujcie którą metodę wybierzecie(...)przegotowanej wody 1/2 kg cukru Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i przebrać, aby do nalewki nie trafiły zepsute owoce. Niewielką ilość wiśni przełożyć do słoja i lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać kolejną porcję wiśni i ugnieść i tak postępować do wyczerpania owoców. W iśnie powinny być zgniecione tak aby popękały i puściły sok. Wymieszać spirytus z woda
Codziennik Kuchennysmażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Składniki: 4 udka 2 pęczki rzodkiewek 4 duże ziemniaki 1 łyżka oregano 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz do smaku Panierka 50 g migdałów (duża garść) Jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Przełóż na blaszkę do pieczenia. Krok 3 Zapanierowane udka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż panierka przypiecze się i zbrązowieje. Krok 4 W międzyczasie zrób frytki. Ziemniaki umyj, nie musisz ich obierać, ze skórką są nawet lepsze. Pokrój je na grube furtki. Osusz ręcznikiem papierowym. Wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej olejem – 2-3 łyżki, posyp
Niedzielny kucharzmogę spać przez te upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!. 3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku 1 majonez musztarda Sól i pieprz Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą do kurczaka(...)Buraczki marynowane na słodko Cynamon szczypta Papryczki jalapeno 1 cebula posiekana drobno i sparzona we wrzątku Posiekana drobno natka pietruszki Starty żółyż ser ok.10 dag. ********************************************* 1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach. 2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka musztardy , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku. 3 warstwa - pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikroimy w cienkie talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy odrobinę soli i pieprzu na górę Mieszamy śmietanę, mleko, tarty chrzan oraz sól i pieprz - gotową masę wylewany na ziemniaki Obsmażamy kiełbaski na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu układamy je do naczynia żaroodpornego na ziemniaki w zalewie oraz sypiemy odrobinę świeżej pietruszki Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika
Smacznie Pysznie Kaloryczniewołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory, 3 papryki, na kluski: 1 jajko, mąka Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki(...)pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć. Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie
królestwo garówwiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek 2 sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka(...)obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C . Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku
R'n'G KitchenCzas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny(...)sól Instructions Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki
Wędrówki po kuchnikrotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny. Krem z cukinii, 3-4 porcje: * bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny) * cukinia- 500 g * ziemniaki- 300 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka- 300 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * feta- 40 g Do garnka(...)wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- jeżeli cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek i go usunąć). W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy
Kraina Miodem PłynącaKalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez 1,5 godziny. Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
https:KKuchniaMniam