soku -//- 2 łyżki spirytusu szczypta soli mąka do podsypania Lukier: Przepis ---> TU Polewa: Przepis ---> TU Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki kilka obranych ziemniaków pokrywka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól, proszek przesiewamy razem do miski, mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy(...)leżały do góry. Smażymy pod przykryciem, po obróceniu także. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze i wiórkach, jak nie co ostygnął smarujemy polewą. Jak widać, ilość cukru jest niewielka i o to chodzi, nadrabiamy
Dieta moja pasjaBardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %. Składniki: Ziemniaki ugotowane 70 dag Mak 10 dag Śmietana gęsta 2 łyżki Mąka pszenna 20 dag Cukier puder 3 łyżki Posiekane migdały 3 łyżki Jajka 3 szt. Mleko ½ szklanki Sól Wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około(...)minut. Następnie zmielić razem z ziemniakami, dodać śmietanę, mąkę, jajka, cukier i migdały. Dobrze wyrobić i przełożyć na stolnicę posypana mąką. Formować wałeczki, kroić ukośnie kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut do wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane stopionym masełkiem
Tradycyjna KuchniaFrytki nie zawsze muszą być całe w tłuszczu, a do tego niekoniecznie powstawać z tradycyjnych, znanych u nas ziemniaków. Tym razem wykorzystałam bataty – słodkie ziemniaki, które przywędrowały do nas z Ameryki Południowej i Środkowej. Są dość niskokaloryczne i zawierają wiele witamin oraz wiele innych wartości. Jeśli lubicie frytki i bataty, a chcecie jeść trochę zdrowiej to wypróbujcie ten przepis
Pasja Smakuziół prowansalskich szczypta gałki muszkotałowej 1 łyżka czerwonej papryki 3 łyżki oleju 1 łyżka mąki około 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie : Żołądki myjemy i przecinamy na pół lub mniejsze kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewamy(...)około 1 szklance wody mieszamy mąkę i wlewamy do wywaru aby zagęścić sos. Samego sosu powinno wyjść około 800 ml Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy sól i pieprz do smaku,następnie dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną , zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienki wałek i odcinamy 1 cm kluseczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kluski
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól, pieprz Warzywa: kilka ziemniaków 2-3 marchewki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżeczki ziół prowansalskich oliwa z oliwek Z miodu, musztardy, oliwy, tymianku rozmarynu, soli i pieprzu przygotować(...)marynatę. Umyte i oczyszczone udka dokładnie wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchewkę i obie cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić i również pokroić. Warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika
Simply Foodząbki czosnku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 ml bulionu 100 ml śmietany 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia ziemniaki lub kasza do podania Przepis 1 Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na oleju do zrumienia. 2 Cebulę kroimy w kostkę(...)garnka i dokładnie mieszamy. W ten sposób sos powinien się zagęścić. 5 Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Artykuł Kacze żołądki w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliitych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam). Dziś wszystko pięknie się udało Składniki: 500 g obranych ziemniaków 200-225 g mąki pszennej 1 jajko 750 g mrożonego szpinaku (liście) 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na około 14 knedli(...)rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego mrożony szpinak, maksymalnie odparowujemy wodę, porządnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki
KardamonovySuper rozgrzewa organizm w chłodne dni. Składniki: Ziemniaki 6 szt. Groch łuskany 2 szklanki Boczek wędzony 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól do smaku Cząber do smaku Wykonanie: Groch zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru do smaku. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z grochem i gotować do miękkości
Tradycyjna Kuchniabardzo pomysłu na drugie danie, stąd takie kombinowanie, ale jak się później okazało całkiem udane i smaczne. Składniki dla 3-4 osób: 350g białego sera 500g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 1 jajko 200g mąki pszennej + do podsypania 2 jabłka Szczypta soli Dodatkowo: Masło do omaszczenia Cukier kryształ drobny ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzieKlasyczne kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją na tradycyjny, domowy obiad. Składniki: 500g ziemniaków 150g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz: 100g ugotowanego mięsa drobiowego 130g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Zasmażka: 120g kiełbaski wędzonej(...)Ugotowane mięso, drobno pokroić, a cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone mięso, całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić, przepuścić przez praskę, dodać mąki, jajko, sól, pieprz i zagnieść ciasto na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na około 15 kawałków
Szalona Kuchnia Ewelinypachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny 1,2l rybnego lub warzywnego bulionu 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo(...)natka z pietruszki Wykonanie: 1. Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 minut. 2. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką
Szalona Kuchnia EwelinyMocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 1kg pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 70g selera 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 120ml śmietany 30% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać
Szalona Kuchnia EwelinyDetoks Autor - Don Colbert Oprawa - miękka Ilość stron - 256 Z podanych przepisów dziś przygotowałam smaczną zupę jarzynową z fasolą. Składniki; 1/2 szkl fasoli adzuki 2 marchewki 1 cebula 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 łodygi selera 2 liście laurowe pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Fasolę należy namoczyć kilka(...)lekko się zarumienią. Następnie wsypać odsączoną fasolę. Smażyć 2-3 min. A następnie wlać 3-4 szkl. wody lub bulionu. Dorzucić listki laurowe i gotować do miękkości fasoli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy fasola będzie miękka dodać do zupy. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą i pieprzem a także ziołami jeśli jest jeszcze taka potrzeba. Podawać posypaną
Radość kipiąca uśmiechem.jajka + 2 żółtka 1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumu Szczypta soli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol(...)faworek miał charakterystyczny kształt. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Chrusty wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto po obydwu stronach. Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem
KorniszonkiWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1,5 kg karkówki 1 kalafior 1 cebula 500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 1 łyżeczka oregano Galeo(...)zmiksowanych pomidorów z puszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chili