zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników. Składniki: 1 średnia cukinia puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 kapusty pekińska 2 duże ziemniaki 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 20 dag żółtego sera 2 l bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy(...)marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy
Pobite gary BarbarySkładniki 4-5 obranych ziemniaków sól do smaku papryka czerwona w proszku do smaku czysta woda 1 łyżka cukru Wykonanie Obrać ziemniaki ,umyć i pokroić je spiralizer - krajalnicą spiralną poziomą ,lub pionową,na wstążki. Włożyć do miski i zalać zimna wodą ,całość posypać cukrem i pozostawić na 20 —30 minut. Następnie odcedzić, ułożyć ,tworząc koszyczki ,na blaszki (takie z dziurkami
w mojej kuchniprzykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej, odcedzonej, reszta wg przepisu). Ziemniaki udusiłam z odrobiną
Trufelkowofajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój
Trufelkowozaklepki) Marynata: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) 1 łyżka musztardy, u mnie Develey świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Dodatkowo: pyzy lub ziemniaki modra kapusta Wykonanie: Udka z kaczki naciąć i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane suszone owoce. Składniki do marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć(...)godzinie dodać gruszkę pokrojoną w ćwiartki i plastry pomarańczy, piec kolejne 30 minut już bez przykrycia. Po tym czasie przygotować sos dodając zaklepkę. Gotowe podawać z ciepłymi pyzami lub ziemniakami oraz modrą kapustą. Smacznego
Trufelkowokalafiorowy. Są chętni? Szybko, zdrowo i pysznie :). Składniki: 1,5 l wody liście laurowe pieprz w kulkach ziele angielskie 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalafior 2 ziemniaki 1 pęczek koperku 1/2 sera grana padano sól pieprz Wykonanie: Marchewki, seler i korzeń pietruszki obrać. Zalać wodą, dodać ziele, liście laurowe i kulki pieprzu i gotować ok 40 minut(...)Odcedzić, warzywa zostawić w wywarze, resztę wyrzucić. Kalafiora oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do zupy i gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z startym serem i posiekanym koperkiem. Smacznego
Trufelkowodań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze(...)jarzyny i ponownie krótko podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Na koniec posypujemy danie koperkiem. Podajemy od razu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami
Smaki Na TalerzuPyszne jednogarnkowe, sycące danie nie tylko dla tytułowych drwali :) Uwielbiam takie kolorowe, jesienne połączenia. Składniki: ½ kg ziemniaków 25 dag kiełbasy ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę
Tradycyjna Kuchniamanny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut. Pod koniec
Moje domowe kucharzeniedzisiaj za oknem, mokrą, zimną i ponurą. Dobrze chociaż, że śliwki węgierki pyszne i wyszły wspaniale knedle, które poprawiły mi humor....oby do Wiosny :) Składniki na ciasto: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli Dodatkowo : 15 śliwek węgierek 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru(...)łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Śliwki umyć i usunąć pestki. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich po 1 śliwce. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę
Gosia gotujektórych wcześniej nie znał. Zupka cukiniowa jest łatwa w przygotowania. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Składniki na 3 porcje: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka garść natki pietruszki 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy. Wrzucamy do gotującej się wody wraz z łyżką oleju
Dieta bez mlekaProponuję dzisiaj kopytka, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Potrzebujemy na 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania 1 szklankę, łyżkę soli, 2-3 jajka, 2-3 cebule, 1 łyżeczkę płaską pieprzu, koperek, 2-3 cebule, 50 g smalcu. -- Cebulę, koperek drobno kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy... Zimne(...)ugotowane ziemniaki mielimy lub ugniatamy jak na puree. -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek. Ciasto będzie mokre i musimy szybko wałkować, wycinać i gotować. Do wycinania mini kopytek polecam kółko do cięcia pizzy. Po wycięciu całość należy przesypać mąką i przesunąć całość
chleba naszegoposiekane łyżka natki pietruszki drobno posiekanej 125 ml śmietanki 30% masło sól oraz pieprz Składniki na placki ( nie podaję ilości ponieważ zależą one od tego ile placków chcecie usmażyć): ziemniaki, starte na tarce o drobnych oczkach mąka ziemniaczana jajko sól oraz pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulkę oraz czosnek rumienimy na maśle. Gdy będą gotowe dodajemy grzyby i gotujemy je przez(...)minut. Za każdym razem dodajemy masło by grzyby się nie przypaliły. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilkę jeszcze wszystko razem gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do miski przekładamy odciśnięte ziemniaki, dodajemy jajko oraz mąkę. Ciasto powinno mieć w miarę zwięzłą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na blasze po 2 minuty z obu stron. Podajemy z sosem z maślaków
Życie ze smakiemtradycyjną sałatkę jarzynową robimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler 1 czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Paprykę
Kuchnia domowa Anikolejny usłyszałam od Miśki, że załatwi mi pracę w restauracji Dzięki Miśka! Składniki na 6 porcji: 1 średniej wielkości kalafior 3 średnie marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki puszka mleka koksowego lub 200-300 ml innej słodkiej „śmietany” łyżeczka kozieradki łyżeczka pieprzu ziołowego sól pęczek koperku około 300 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu *waga makarony przed(...)małe różyczki kalafior. Wymieszaj i smaż 3-5 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj przyprawy. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj tyle wody, aby warzywa były całkowicie przykryte, dorzuć też drobno pokrojone ziemniaki. Przykryj garnek pokrywką i goruj 1-15 minut aż warzywa będą odpowiedniej miękkości. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą, zagotuj. Tuż przed podaniem dosyp
greenscarf