ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1107/2562)

Sałatka z ziemniakami, jajkami, śledziami, ogórkiem kiszonym i domowym majonezem 191

łyżka musztardy francuskiej  szczypta soli i pieprzu  1/2 łyżeczki cukru pudru  100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych) 2-3 łyżki wody  Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce. Jajka gotuję. Śledzie moczę w mleku lub wodzie. Przygotowuję majonez. Żółtko ucieram z musztardą, solą i cukrem do połączenia. Stopniowo dolewam olej, cienkim strumieniem, przez cały czas(...)miksując. Na koniec dolewam wodę, miksuję do połączenia. Majonez przechowuję w lodówce 2-3 dni.  Ziemniaki studzę, kroję na pół lub na ćwiartki i układam na dnie naczynia. Posypuję obficie posiekanym koprem i nakładam majonez. Ogórki kroję w plastry i układam na składnikach. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu. Wierzch dekoruję pokrojonymi na ćwiartki jajami

Mango Papaja
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym. 247

przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie znosiłam tego dania i z całego obiadu zjadałam tylko same utłuczone ziemniaki, kiełbasa i sos były be. I dokładnie tak samo robiła moja córka, jak była mała. Aktualnie już wszystkim smakuje, więc dochodzę do wniosku, że do tego dania trzeba dorosnąć :) Składniki(...)doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Jeśli ma stanowić samodzielne danie podaję z pieczywem i żurkiem, lub barszczem w kubku :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ZIEMNIACZANE WIANUSZKI ZE SZPINAKIEM + FILMIK 162

Ziemniaczane wianuszki zapiekane ze szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI :  600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę  1 łyżka masła  1 łyżka śmietany  1 łyżka mąki  sól, pieprz do smaku, kurkuma(...)PRZYGOTOWANIE :  Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują. Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.  Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem z zielonego groszku z miętą i twarogiem 310

Składniki: 400 g mrożonego groszku 3 średnie ziemniaki 1 por 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12 % 100 g twarogu półtłustego Oliwa Sól, pieprz ziołowy, mięta Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy pokrojony drobno czosnek, pociętego w plastry pora i ziemniaki w cząstkach. Zalewamy 1,2 l wody, doprawiamy miętą i solą i gotujemy około 20 minut. Dosypujemy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Sałatka Wielkanocna 421

tradycyjnie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą świąteczną miskę : 4 marchewki średniej wielkości 5 ziemniaków , także średnich 5 ogórków kiszonych 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego 10 jajek 1 jabłko 1 średnia cebula 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu – gęstego , duże , czubate 1 łyżka musztardy(...)dekoracji i to pozostawione , wkładamy po obraniu do szklanki z sokiem z buraków na przynajmniej 2 godziny ( im intensywniejszy ma być kolor , tym dłużej ma siedzieć w burakach ) . Marchewkę , ziemniaki , selera ,także gotujemy ( gotujemy bez obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane 295

Łatwe Tanie Przepis na delikatnie wilgotne w środku lecz nadal chrupiące placki ziemniaczane. Składniki 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki kartoflanki 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i opłukać. Zetrzeć na małych oczkach tarki. Cebulkę […] Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Sałatka jarzynowa tradycyjna świąteczna. 301

taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki kiszone - 1 jabłko ( najlepiej lekko kwaskowe ) - puszka groszku konserwowego - majonez - śmietana 12 lub 18% - sól, pieprz do smaku Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa z makaronem 182

Gdzieś w necie widziałam zupę ogórkową z makaronem zamiast ziemniaków..w sumie ja nigdy tak wcześniej nie robiłam..no i jak dla mnie z ziemniakami jest lepsza.. 3-4 kiszone ogórki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera bulion sól,pieprz domowa vegeta śmietana koper makaron  Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z dynią piżmową 241

ciężko się kroi i obiera, to jest bardzo delikatna w smaku i gulasz był wyśmienity.   Składniki: Mięso na gulasz pocięte na kwadraciki - 500g 1 dynia piżmowa  4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów/passata przyprawy: papryka, kumin, sól i pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Drobno posiekać cebulkę i czosnek i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy(...)paprykę i kumin, chwilkę podsmażyć i dodać mięso i delikatnie obsmażyć. Po chwili dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać pomidorami i dusić około godzinę aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem wg. uznania.  Nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy patelnia była jeszcze pełna... no cóż, to chyba mówi samo za siebie

Mama z Motylem
Zupa warzywna z tortellini o smaku szynki 205

możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej(...)rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i świeża natka pietruszki. Do osobnej miseczki

VioletoweKucharzenie
Sałatka jarzynowa 200

jarzynowa Składniki na pełny talerz: 6 marchewek (500 -600 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (150-200 g po obraniu) 1/4 selera (ok. 100g), opcjonalnie 2-3 nieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki(...)Jeżeli trzeba posolić. Zagotować, zmniejszyć moc gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie, ale w dalszym ciągu jędrne. Zajmie to mniej więcej 12-20 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 15 minut) oraz mrożony groszek (2-4 minuty). Groszek odcedzić przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia. Jaja obrać, przekroić na połówki

Pełny talerz
Jajka Faszerowane z Farszem Czerwonym i Zielonym 262

twarogu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Jajka z farszem zielonym 4 jajka ugotowane na twardo 100 g groszku konserwowego około 70 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka majonezu do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przepisem : Jajka faszerowane Przygotowanie: Jajka z farszem czerwonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam(...)białka. Jajka z farszem zielonym Przed przygotowaniem farszu jajka gotuję na twardo, wystudzone obieram i przekrawam wzdłuż na pół. Do miseczki przekładam odsączony groszek, żółtka z przekrojonych jajek, ziemniaki, majonez, doprawia solą, pieprzem i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę. Jeżeli nie mamy blendera składniki farszu możemy rozetrzeć widelcem. Tak przygotowany farsz nakładam na białko z jajek, farsz możemy nałożyć

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki kokosowe z mąki ryżowej 256

Tym razem chciałam wypróbować mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry

kuchnia doski
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 238

zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki. Gotową zupę podaję z ziemniakami ( ugotowanymi osobno ), kiełbasą i jajkiem. Czasami zamiast ziemniaków podaję z grzankami czosnkowymi. tu link do przepisu na grzanki : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grzanki-czosnkowe-do-zupy-saatki.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ZALEWAJKA Z DWOMA RODZAJAMI KIEŁBASY 180

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większych ziemniaków, 1 biała kiełbasa parzona, 1 kiełbasa śląska, większa cebula, łyżka masła, barszcz w butelce, większa szczypta majeranku, sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony; nie dodawać za dużo), 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, 4 czubate łyżeczki śmietany(...)Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody, gotuję do miękkości 20-25 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W międzyczasie kiełbasy i cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia się. Czosnek siekam. Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany

JejKuchnia