grupy roślin, co banany. Są większe, posiadają więcej skrobi i znacznie mniej cukru. Przy okazji, cukrzycy mogą jeść zielone banany, które zawierają niski IG. W smaku, te zielone przypominają ziemniaka, na zębach czuć skrobię. Jak ktoś jadł zielonego banana, to wie o czym mowa. Gotowane platany doskonale sprawdzają się w daniach z drobiem i owocami morza. Średni platan jest nośnikiem(...)zawiera wielu aminokwasów. Niska zawartość tłuszczu, a wysoka skrobi stanowi idealną dietę dla osób w podeszłym wieku, które cierpią na chorobę wrzodową lub zapalenie jelita grubego. W przeciwieństwie do ziemniaków i zbóż, mają niski IG, który powoduje powolny wzrost i niewielki wzrost poziomu cukru czyli niewielki wyrzut insuliny
R'n'G Kitchensię pesto ładnie połączyło z makaronem to dodaje śmietankę. U nas pesto podane z gnocchi. Pycha :-) Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na gnocchi: około 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich) 100 g mąki 1 jajko pieprz 1,5 łyżeczki soli Pesto: 200 g świeżej rukoli 1 pęczek natki pietruszki 100 g orzeszków nerkowca lub ziemnych 70 g sera parmezan(...)przepuszczony przez praskę, oliwę i miksujemy. 2. Następnie dodajemy orzeszki, miksujemy, dodajemy straty ser, miksujemy i na końcu dodajemy śmietankę. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gnocchi: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane (ja gotowałam obrane), aż będą miękkie. Po ugotowaniu rozgniatamy je za pomocą praski lub mielimy w maszynce. 2. Wystudzone przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę
kruche babeczkiWszelkie dobra, zebrane i zabezpieczone na okres zimowego wyżywienia rodziny, powoli znikały z „kumory”. Jeśli poprzedni rok był urodzajny, jeszcze w marcu i kwietniu gospodynie wykorzystywały resztki zapasów, głównie ziemniaki, kiszoną kapustę oraz suchy groch i fasolę. Z tych kilku prostych składników przygotowywały wiele różnorodnych dań. Gotowana kiszona kapusta to danie typowo zimowe. Nie tylko syci i rozgrzewa, ale dzięki(...)ugotowany osobno groch łuskany oraz podsmażoną cebulę, na której przygotowana jest zasmażka z mąki i śmietany. Danie doprawione jest solą, pieprzem, kminkiem i ziarnami kopru. Stanowi doskonały dodatek do ziemniaków i mięsa. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Dębowa” i został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia
Trzeci talerzrzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej kulinarnej wyobraźni. Samo danie mimo swej prostoty smakuje wspaniale, dlatego zachęcam do przygotowania nawet dziś, nie czekając(...)kaparami dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekana natkę i bazylię, wyłożyć rybę. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Można podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo świeżą bagietką. Smacznego
Obiad gotowyupodobań. Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy: – zupa taco – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica BULION Z KURCZAKIEM I LIMONKĄ Ilość porcji
nietylkopasta.plMożna powiedzieć, że to tradycyjne placki, ale z dodatkiem startej surowej marchwi. Mają lekko pomarańczowy kolor i myślę, że chętnie zjedzą je dzieci :) Składniki : - 1/2 kg ziemniaków, - 2 marchewki, - 2 cebule dymki, - jajko, - 2 łyżki mąki pszennej, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki, marchew i cebulki zetrzeć na miałko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i smażyć na rumiano
Przepisy MikołajaPożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Składniki: 2 pory (białe części) 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2 marchewki 4 ziemniaki 250 g drobiowych kabanosów 1 łyżka masła klarowanego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jęczmiennej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu białowieskiego sól(...)pieprz Przygotowanie: Pory kroimy w piórka. Seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew w pół talarki. Kabanosy kroimy na małe kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w paski. Natkę drobno siekamy. Warzywa (bez pomidorów) i kabanosy smażymy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz białowieski, gotujemy około 15 min. Po tym czasie
R'n'G KitchenDelikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko. Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1kg fileta z indyka 2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego(...)kawałki pleśniowy ser drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Aż sos zgęstnieje. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamonprzygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa brokułowa z pieczarkami (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany(...)smaku Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Przełóż go na talerz i odstaw. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty. Dodaj wino
karmelowywersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany: 1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego 500g białej kiełbasy 500g ziemniaków 1 cebula 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 3 łyżki oleju majeranek jajka na twardo do podania – przepis natka pietruszki Jak zrobić(...)bezglutenowy żurek gryczany: Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju. Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min. Do wywaru dodajemy też zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę
Dorota Smakujedanie w podobnej wersji pojawia się u nas dość często. Na przykład prawie zawsze wtedy, gdy zostaną mi ziemniaki z poprzedniego obiadu. Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i sosem czosnkowym to danie, które lubi mój mąż. Składniki: - gotowane poduszone ziemniaki - jajko - ser żółty tarty - mąka pszenna - sól himalajska - przyprawy: kurkuma, papryka słodka dodatki: - bułka tarta
Kuchnia co dniaDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenycierpliwość, bo jego duszenie trwał około 1,5 godziny. Jednak dzięki temu uzyskujemy kruchutkie mięso, rozpływające się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki ok. 300 g pieczarek 1 puszka(...)dusimy przez kolejne 30-40 min., aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz ajwarem. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą
Kuchnia MagdaLenySmak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka(...)jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania
Kuchnia MagdaLenycałym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka
Przepisy Mikołaja