kuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest to w pierogach
Ana Mari's worldkuchni polskiej jest tyle pysznych dań - jednym z moich ulubionych są pierogi! Chyba każdy smak:) Dziś zaproponuję Wam pierogi ruskie z twarogiem i ziemniakami. Lubicie? Ja uwielbiam! Nie lubię kupować w sklepach, bo zazwyczaj są nie smaczne. Lubię czuć w nich prawdziwy biały ser i ziemniaki, a nie jakąś pulpę czy samo puree bez smaku. Fajne jest to w pierogach
Ana Mari's worldwiosna to czas na najlepszy bigos z młodej kapusty! Kilka składników, 30 minut na przygotowanie oraz gotowanie i gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami, można z pieczywem… Smacznego! Taki bigos kojarzy mi się z dzieciństwem, z pyszną domową kuchnią, do której wykorzystywało się dary z przydomowego ogródka. Teraz te sezonowe skarby bez problemu możemy kupić na miejskich targowiskach(...)zrumienić mąkę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i wymieszać. Następnie połączyć z bulionem spod bigosu i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami. Artykuł Najlepszy bigos z młodej kapusty pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakudzień po zamówieniu. W mojej paczce był zestaw miodów i jagody w syropie-poezja! Przepis na knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami: Ciasto: 2 kg mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej Nadzienie: kilkanaście sztuk świeżych truskawek cukier Polewa czekoladowo-truskawkowa: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki(...)soku truskawkowego 150 ml śmietanki kremowej 2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych Dodatkowo: Melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto. Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać wypestkowane
Wanilia i KardamonSkładniki: kapusta biała 1 mała główka, cukinia 1 większa, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 4 litry, biała kiełbasa surowa 2 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać
W Mojej Kuchni Lubięobiad gotowy! Grillowana szynka na 4 porcje Składniki: 600 g mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki 1 łyżeczka soli ½ kg ziemniaków 2 awokado 1 czerwona cebula, mała 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 150 g kwaśnej śmietany sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia frytek Mięso pokrój(...)kostkę. dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem BBQ. Odstaw na godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią. Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ
codojedzeniasmaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy(...)czosnku. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
KardamonovyMięsko z kurczaka wychodzi wyjątkowo soczyste, a kapusta mięciutka i pyszna. Wytworzony podczas pieczenia kremowy sos można przelać do garnuszka i zagęścić mąka, a następnie wykorzystać go do polania ziemniaków. Filety z kurczaka zapiekane w młodej kapuście , to praktycznie danie jednogarnkowe (nie licząc jednej zużytej dodatkowo małej patelni do podsmażenia cebulki). Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu(...)można całość jeszcze podpiec przez ok. 10 minut w funkcji ‘grill’ ,by nadmiar sosu nieco odparował. W razie potrzeby, jeśli chcecie wykorzystać powstały sos, np. do polania ziemniaków, to możecie go przelać do garnuszka i zagęścić mąką. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Filet z kurczaka pieczony na młodej kapuście appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeNajlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka pomidorów lub 1 słoik pomidorów wekowanych 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka(...)zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, kurkumę, paprykę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku
Dorota SmakujeSkładniki (na 1 porcję) - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)drobną kostkę papryką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, szczyptą papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 2. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 4. Blanszujemy warzywa. 5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw. Burgery z kurczaka z papryką są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZupa koperkowa to wspaniała i super smaczna zupa, którą gotuję głównie wiosną i latem. To nasza ulubiona zupa koperkowa z ziemniakami młodymi i obowiązkowo z młodą marchewką. Przepis towarzyszy nam cały sezon. - zupa koperkowa gotowa w 30 minut - świetna zupa w sezonie na świeże warzywa i zioła - gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym - można ją gotować z ziemniakami, ryżem
AniaGotuje.plMąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bigos z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g ok. 200 g boczku wędzonego 1-2 łyżki oleju rzepakowego(...)wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Gotowy bigos z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami z wody. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Bigos z młodej kapusty appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeomija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę krem ze szparagów i cukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego sól pieprz sok z cytryny ser typu feta oliwa masło Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku(...)odłożyć na bok a resztę szparagów pociąć na mniejsze kawałki i dodać do czosnku i cebuli. Szpinak umyć i dodać do garnka. Całość chwilę podsmażać. Do warzyw dodać bulion, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotować przez około 15-20 minut. Gotową zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (według uznania: u mnie łyżka soku
zadanie-gotowanieplastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy ziemniaki kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sól pieprz i ulubione zioła. Ziemniaki smarujemy marynatą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
I LOVE LIFEużywam karczek) Dwie średniej wielkości marchewki pokrojone w kostkę Duża cebula pokrojona w kostkę 1-2 papryki czerwone pokrojone w kostkę 2 cm. Olej do smażenia mięsa Dwa średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 3 średniej wielkości ogórki korniszone pokrojone w drobniutką kosteczkę 3-4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę (ja zastępuje pomidorami z puszki) Sól , papryka wędzona, mieszanka ostrych(...)ciasto na kluseczki (ciasto jak na makaron) cieniutkie wałeczki i kroimy tak jak kopytka wielkości fasolki. 4 Sprawdzamy mięso ,jeśli jest już miękkie ale nie rozpadające sie dodajemy kluseczki, ziemniaki. Po kilku minutach wrzucamy ogórki paprykę i pomidory. W razie potrzeby dolać wody. 5 Gotujemy jeszcze przez moment doprawiając do smaku. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy