ziemniaki - 38421 przepisów (strona:997/2562)

Botwinka z fasolką szparagową i ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną 82

pewnością najlepsza botwinka z fasolką jaką do tej pory jadłam. W połączeniu z ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną smak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Botwinka z fasolką szparagową</span> i ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kopytka z sosem kurkowym 88

się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Wykonanie : Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Zrobić na środku wgłębienie, do którego wlać roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Zagnieść ciasto

Pomysłowa kuchnia
Placki ziemniaczano-cukiniowe 108

Placki ziemniaczano-cukiniowe Szybko, prosto i smacznie czyli tak jak lubię! Składniki: - 1 mała cukinia - 3 ziemniaki - 1/2 cebuli - sól morska - pieprz ziołowy - 1 jajo - 3 łyżki mąki Sposób przygotowania: - cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odsączyć z wody - cebulkę pokroić w kosteczkę - warzywa wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić i na koniec 3 łyżki mąki - wszystko wymieszać

MintTaste
Zupa krem z białych szparagów z parmezanem 103

krem, wtedy są na TAK ! Polecam, fajny lekki przepis, który w sezonie, sprawdzi się na stówę, albo dwie Składniki na 3 osoby: 0,5 kg, białych szparagów 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku kawałek białej, części pora (około 6-7 cm ) ćwiartka, małego selera , korzeniowego 2 łyżki masła 1 płaska, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku(...)śmietany kremówki 30 % 2 łyżki parmezanu koperek do podania Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, tak samo z resztą warzyw z listy . Rozgrzej masło, podsmaż na nim wyciśnięty praską czosnek, a następnie wrzuć wszystkie warzywa, duś, smażąc na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Dolej wody, tyle żeby warzywa nie pływały, ale były nią przykryte. Gotuj na małym ogniu

Ogrodnik w podróży
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem, liśćmi brokuła i kaszą jęczmienną mazurską 109

sezonowych warzyw. Są pyszne i mamy pełny brzuszek na długo! Dziś u mnie bardzo prosta zupa. Właściwie sama się robi. Teoretycznie wszystko do gara i …spokój. Składniki - kilka młodych ziemniaków - marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki -ile chcecie - świeży lub mrożony szpinak (liście) - liście brokuła i głąb brokuła pokrojony bardzo drobno - słodka śmietanka 30 % - oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku(...)ząbki czosnku okrojonego na plasterki -woreczek kaszy jęczmiennej mazurskiej ugotowany już wcześniej  Do garnka wrzuć wszystkie warzywa pokrojone jak lubisz, jeśli chcesz to możesz wcześniej podsmażyć na oliwie ziemniaki . Zostaw tylko szpinak i zieleninkę. Zalej wrzątkiem i niech się to wszystko ładnie podgotuje, dosmacz solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj szpinak , natkę pietruszki, ugotowaną kaszę. Opcjonalnie zabiel

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasolką szparagową 101

Składniki: skrzydło z indyka 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g żółtej fasolki szparagowej 6 ziemniaków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 pęczek koperku 200 g śmietany 18% sól, pieprz Do dużego garnka wkładamy mięso, wlewamy wodę (około 2 litry) i gotujemy. Gdy na powierzchni wywaru pojawi się szara piana odławiamy ją. Do gotującego się mięsa wrzucamy umytą i oskrobaną włoszczyznę(...)Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Z zupy odławiamy włoszczyznę oraz mięso a wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną w krążki wcześniej wyłowioną marchew. W miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową gorącej

Qchnia po prostu
CHLEBEK BANANOWY (SUPER PROSTY I SZYBKI PRZEPIS) 94

chlebek bananowy, który zrobicie błyskawicznie, nie używając przy tym miksera i nie brudząc wielu naczyń. Wystarczy jedna miska i widelec do rozgniecenia bananów. Czasem ugniatam je również tłuczkiem do ziemniaków 😄 Poważnie, zajmuje do 3 sekundy i kilka ruchów ręką. Na Blogu od lat jest praktycznie identyczny przepis na bananowy chlebek, ale jest on żytni. Jest równie wyborny, wiec zachęcam(...)jest ok. WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do  170 stopni C . Banany obierz ze skórki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem lub ... tłuczkiem do ziemniaków :) (nie musi być dokładnie). Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów. Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz

Słodko-Słony Świat Ilony
Udziec indyczy nadziewany 93

czas oczekiwania. Mięso indycze jednak potrzebuje trochę czasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:) Jako dodatek wybrałam Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam(...)piec około 1 h do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania. Smacznego:) Artykuł Udziec indyczy nadziewany pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Zupa z czerwonej soczewicy na gęsto 76

Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane. Składniki: 3 pętka kiełbasy ze świniobicia 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck 2marchewki 1 pietruszka 500 g ziemniaków 250 g czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1,5 litra wrzątku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki, choć w nieco większą. Czosnek siekamy. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości soczewicy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Poradnik ProstePesto o zbilansowanej diecie. 76

równe części tłuszczów nasyconych (ser, wołowina, czekolada), tłuszczów jednonienasyconych (mleko) i tłuszczów wielonienasyconych (margaryna roślinna, tłuste ryby i kurczak). 55 procent energii powinno pochodzić z węglowodanów. Chleby, płatki zbożowe, ziemniaki, owoce i warzywa są ważnymi źródłami. Maksymalnie 10 procent energii powinno pochodzić z cukru, powinieneś raczej wybierać węglowodany ze źródeł wymienionych powyżej. Potrzebne są również witaminy. Witaminy B (mleko, mięso(...)Lunch (10:00 – 12:00). Jedna lub dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, duża filiżanka herbaty lub słabej kawy, jabłko lub pomarańcza. Obiad: (14:00 – 16:00). Jeden do dwóch gotowanych ziemniaków, jeden kawałek mięsa lub ryby, warzywa, jedna do dwóch szklanek wody, świeże owoce na deser. Podwieczorek: (17:00 – 18:00). Banan, jogurt, ewentualnie kromka pełnoziarnistego pieczywa, herbata lub słaba kawa

ProstePesto.pl
Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami 105

smaku oraz aromatu, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z kaszami, makaronem, a także ziemniakami... Sprawdź też GULASZ Z BOCZNIAKÓW w wersji wegetariańskiej. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g boczniaków 2 łyżki musztardy 100 ml śmietanki(...)musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami 105

smaku oraz aromatu, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z kaszami, makaronem, a także ziemniakami... Sprawdź też GULASZ Z BOCZNIAKÓW w wersji wegetariańskiej. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g boczniaków 2 łyżki musztardy 100 ml śmietanki(...)musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Zupa kalafiorowa z batatami- wegeteriańska 83

mamy największy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto wykorzystać ich potencjał zdrowotny. Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup, dla jednych najsmaczniejsza to ta z dodatkiem makaronu, dla innych z ziemniakami. Ja proponuję zamienić tradycyjne ziemniaki z wysokim IG na bataty (IG=54). IG kalafiora wynosi 21. Wersja zdrowsza, bo mniej kaloryczna i bardzo kolorowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa 66

Kuchnia węgierska Składniki: 200 g polędwicy wołowej 200 karkówki wieprzowej   6 średnich ziemniaków   2 cebule   2 łyżki oleju   2 marchewki   1 pietruszka   1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku   2 ząbki czosnku   pół łyżeczki kminku   1 pomidor malinowy   1 zielona papryka   1 czerwona papryka 1/2 ostrej mielonej papryki Przygotowanie(...)SOLĄ I PIEPRZEM, DUSIŁEM POD PRZYKRYCIEM WE WŁASNYM SOSIE ( JEŚLI BĘDZIE KONIECZNE, NALEŻY WLAĆ TROCHĘ WODY ). GDY MIĘSO BYŁO PRAWIE MIĘKKIE, DOLAŁEM TYLE WODY ILE CHCIAŁEM MIEĆ ZUPY, DORZUCIŁEM ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTKĘ, MARCHEWKĘ POKROJONĄ W PLASTERKI ORAZ PIETRUSZKĘ W CAŁOŚCI. DODAŁEM KMINEK I CZOSNEK. WŁOŻYŁEM ZIELONĄ I CZERWONĄ PAPRYKĘ ( BEZ NASIONEK )I CAŁEGO POMIDORA. GDY JARZYNY BYŁY UGOTOWANE WYJĄŁEM

R'n'G Kitchen
Burger z rukolą i zdrowe frytki 105

sól pieprz 1/2 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki wody bułki do burgerów Dodatki do burgera rukola pomidor ogórek konserwowy żółty ser majonez ketchup Składniki na domowe frytki 3-4 ziemniaki oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól tymianek Warto sprawdzić poradnik: Ile gotować jajka Przepis na burgera z rukolą Mięso wkładamy do miski, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz i odrobinę musztardy(...)podbicia smaku. Mięso dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotlety. Powinny mieć po ok. 125g. Odstawiamy na kilka minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube frytki. Wkładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i mieszamy. Pieczemy je w temperaturze 200st. C przez ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszając. Burgery smażmy do grillu elektrycznym (najlepiej), albo na patelni posmarowanej olejem. Smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!