razie zapraszam na zupę pieczarkową. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa Składniki 1 udko z kurczaka 500 g pieczarek 1 marchewka 1 mała pietruszka 4-5 średnich ziemniaków mały kawałek selera sól pieprz 2 listki liścia laurowego 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka śmietany gęstej (30 %) 1 łyżka masła koperek lub natka pietruszki Instrukcje Udko zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele(...)się zrumienią. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Udko powinno być już miękkie. Dodajemy podsmażone pieczarki. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Śmietanę rozprowadzamy w kubku z niewielką ilością zupy (żeby nam się nie zwarzyła) i wlewamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy pokrojonym
To co lubię - gotuję i polecambędą smakować inaczej, ale zapewniam Was, że będą równie smacznie, do tego są szybkie, łatwe do zrobienia. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Muffiny z warzywami Porcje 12 Składniki 5 niedużych ziemniaków 1 mały brokuł pół czerwonej papryki 1 nieduży por 200 g sera żółtego (np. gouda) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka masła 3 jajka 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki(...)łyżeczka świeżego lub suszonego oregano sól pieprz Instrukcje Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy od chwili zagotowania 5 minut. Studzimy. Brokuły dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka z wodą, solimy i od chwili zagotowania gotujemy około 4-5 minut. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w talarki i dusimy
To co lubię - gotuję i polecamwołowiny 2 łyżki smalcu 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku pół papryki zielonej pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 4-5 średnich ziemniaków 2 płaski łyżki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego mały słoiczek(...)lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, całość gotujemy około godziny na małym ogniu, dodajemy ziele, liść. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę, gotujemy około 10 minut i dodajemy papryki pokrojone w duże paski. Gotujemy do miękkości, w miarę potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.:) Artykuł Zupa gulaszowa
To co lubię - gotuję i polecampiersi z indyka 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g fasolki szparagowej żółtej 200 g fasolki szparagowej zielonej 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku świeżego lub pół łyżeczki suszonego 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego sól pieprz 1 szklanka passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 4 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki Instrukcje(...)garnka, zostawiając tłuszcz. Na tej samej patelni chwilę podsmażamy paprykę. Wszystkie składniki przekładamy do garnka (poza cukinią), zalewamy passatą i bulionem, dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną na 0,5 cm plasterki. Dusimy jeszcze chwilę, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. indyk z warzywami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Indyk
To co lubię - gotuję i polecamDrukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej garść fasolki zielonej 2-3 średnie buraki razem z liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól do smaku pieprz(...)kawałki fasolkę. Gotujemy 5-10 minut i dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę w talarki, buraczki pokrojone w mniejsze kawałki. Gotujemy kilka minut i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Pod koniec gotowania dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamciągu dnia ale na noc spokojne można było coś znaleść, na nocny postój. Oczywiście w restauracji nadmorskiej zaliczyliśmy rybkę, dzieci burgera i pyszną włoską sałatkę. Ryba Dorada z pieczonymi ziemniakami i sałatą, z sosem na bazie octu balsamicznego. Burger wołowy z grillowanym pomidorami, serem i pieczonymi ziemniakami. Duża porcja sałatki z grillowanymi pomidorami, grillowaną mozarellą na grillowanych chlebkach. Szynka drobno
gotuj ze mnąSkładniki / Ingredients: 3 ziemniaki / 3 potatoes 4 marchewki / 4 carrots 1 cebula / 1 onion 1,5 litra bulionu warzywnego / 1,5 liter vegetables broth 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g sera koziego / 150 g goat cheese olej / oil czarny pieprz / black pepper sól / salt kawałki ugotowanej marchewki (kostka) / pieces(...)roasted sunflower seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Marchew, ziemniaki, cebulę i czonek kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy olej i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając. Potem zalewamy warzywa bulionem
Projekty ze smakiemNawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku. 3 średniej wielkości młode ziemniaki 4 młode marchewki 3 młode pietruszki 1 nieduży, młody seler 4 ogórki małosolne 1 młoda cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek natki pietruszki 4-5 łyże majonezu(...)łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie myjemy szorstką stroną gąbki do naczyń. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, powinno zająć to około 30-40 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy. 2. Nie ma potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka
Szefowa kuchnipóźniej liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność. Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw, z odrobiną śmietany i osobno podanymi tłuczonymi ziemniakami z cebulką lub boczkiem 😍 No i jajo 🤣 U mnie element obowiązkowy botwinki. Składniki: ok 300 g cielęciny z kością 1 pietruszka 1/2 selera 1 marchewka pęczek botwinki(...)sól, pieprz, ew. szczyptę cukru. Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami
Walijskie Pichcenieniewielkiej ilości oleju lub masła i dodaj do gotującej się zupy. Zupa z cukinią i kiełbasą SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 2 marchewki – 200 g 3 ziemniaki – 400 g 1 cukinia – 300 g 1 cebula – 130 g kawałek kiełbasy – 110 g 1 ząbek czosnku łyżka masła klarowanego – 25 g sól, pieprz(...)pojemności 3 l. Podgrzewam w nim łyżkę masła i przesmażam posiekaną drobno cebulę, mieszam dość często. Po ok. 5 minutach gdy się zeszkli dodają pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, marchewkę oraz kiełbasę posiekaną w półplasterki. Smażę tak warzywa z kiełbasą kilka minut od czasu do czasu mieszając. Wlewam bulion, dodaję liść i ziele, zagotowuję. Po tym czasie dodaję cukinię
Zasmakuj Kuchnimąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek *** Do małego garnka(...)tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. Mięso drobno kroimy i dokładamy razem z pieczarkami na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Całość doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemzupa ziemniaczana Przepis na zupę kurkową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1,5 l bulionu 250 g kurek cebula ząbek czosnku łyżka masła 2-3 ziemniaki 2 łyżki śmietany garść koperku szczypta gałki muszkatołowej szczypta słodkiej papryki sól i pieprz do smaku sól do oczyszczenia kurek Przepis 1 Bulion podgrzewamy. Kurki oczyszczamy z piasku - wkładamy(...)dodajemy kurki. Smażymy 10 minut, aż grzyby puszczą sok. 3 Następnie składniki przekładamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Nastawiamy całość na średni ogień oraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut. 4 Po tym czasie zmniejszamy palnik na minimum, odlewamy z zupy chochlę do szklanki, mieszamy ze śmietaną, aby nie było grudek i powoli wlewamy do zupy. Zwiększamy
Kuchnia Bazyliimarchewce, w brokułach, w koperku, w sałacie, w suszonych morelach. Witamina C znajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak natka pietruszki, sałata, seler, kapusta. Jak również w papryce, w ziemniakach, w pomidorach, w owocach kiwi, w owocach czarnego bzu i w czarnej porzeczce, w truskawkach oraz niektórych produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce wieprzowej. Witamina D ma swoje źródło(...)owsiane, orzechy, drożdże, wieprzowina i wieprzowa wątroba. B2 – ryby, wątróbka, jaja, nabiał, zielone warzywa liściaste, grzyby, pełne ziarna zbóż. B3 – drób, ryby, mleko, jaja, sery, orzechy, jarzyny, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, drożdże, wątroba wieprzowa. B5 – nabiał, jaja, brokuły, pomidory, rośliny strączkowe, soja, ziarna zbóż, orzechy ziemne, mięso w tym głównie wątróbka. B6 – ryby
ProstePesto.plłyżeczka soli+ do posypania na wierzch * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego+ do posypania na wierzch * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 3 ziemniaki * 3 mniejsze pomidory * 2 średnie cebule * 4 plasterki bekonu * 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu ) Sos: * 150 g jogurtu naturalnego gęstego * 2 łyżki majonezu * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska(...)mielonego Dodatkowo garść startego sera mozzarella Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą, dobrze wyrobić dłonią. Łyżką nabierać mięso i formować klopsiki, lekko spłaszczać. Cebulę, pomidory, ziemniaki i bekon pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. W naczyniu układać na przemian mięso i warzywa w dowolnej kolejności. Wierzch posypać solą, pieprzem i majerankiem. Całość zakryć
Zrób to smacznie