około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów
babka w formiemogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem z kremem z dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo
Kulinarne przygody Gatitypłaska łyżeczka gałki muszkatołowej garść rodzynek (opcjonalnie) garść orzechów włoskich posiekanych szczypta soli Masa 1/2 litra śmietany 36% (schłodzonej) pół wiaderka sera białego tj. 500 g (takiego do serników) Wszystkie składniki wymieszać razem. Można wymieszać łyżką. Na koniec dodać bakalie. Piec ok. 1h 15 min (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Następnie ubić śmietanę na sztywno. Dodać
Biały fartuszekWegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami, orzechami cedrowymi i pestkami granatu WEGAŃSKI TOFURNIK KOKOSOWY /przepis własny/ /1 porcja/ 350 g tofu naturalnego
Poranek na słodkoSERNICZEK DROŻDŻOWY Z HERBATĄ MATCHA /1 porcja/ 250 g ricotty łyżka mąki z pestek dyni bio łyżka mąki gryczanej łyżeczka suszonych drożdży płaska łyżeczka sproszkowanej herbaty
Poranek na słodkokonsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem
Poranek na słodkopodsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier
BullioMożna również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka) 5 łyżek mąki 3 łyżki cukru 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: olej do smażenia, mąka do obtoczenia Twaróg ugnieść widelcem. Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko
BullioNa kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa . Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka
Wanilia i KardamonRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na SłodkoRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na SłodkoPolecam ciasto dla tych co dbają o linię , a jednak choć trochę mają ochotę zjeść coś słodkiego.To ciasto jest dla Was. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 3 jajka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPołączenie bananów, karmelu i orzechów – uwielbiam! I już na samą myśl o takich deserach cieknie mi ślinka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto
Ostra na Słodkotego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem. A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych...zanim zacznę, spojrzę jeszcze tęsknym wzrokiem w stronę sernika i białej kiełbaski...z chrzanem... I tak to się ciągnie, dopóki wszystko się nie pokończy. Stop, stop, stop! Święta świętami i pyszności pysznościami, ale żołądek ma jednak jakieś swoje ograniczenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z różnych milkowych słodkości. Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki
Ciastkozercy