zawijane - 1500 przepisów (strona:27/100)

Gołąbki z warzywami 109

siekamy. Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą. Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. 147

czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugniatamy składniki na kruszonkę, zawijamy w woreczek i wkładamy do lodówki. Po godzinie wyrabiamy ciasto kilka minut i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy, smarujemy rozmąconym białkiem  i układamy pokrojone śliwki, przykrywamy ściereczką

Wypieki Rene
Pieczony stek z tuńczyka 147

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Musztardę i olej dokładnie łączymy z pieprzem.   Marynujemy w nim steki przez kilka godzin. Następnie zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 25 min. w temp

R'n'G Kitchen
Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną 200

wzbogacona nutą cynamonu i kwaskowatość żurawiny. Do tego najlepszej jakości ryż Karoon. Takie danie musi smakować O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania) . Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony połamanych ziaren

Słodkie okruszki
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 205

miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z aksamitnym białym serem 195

połączą się składniki. Dodajemy rodzynki. Jeżeli podana ilość cukru jest dla Was za mała to dosypcie tyle, na ile macie ochotę :). Na usmażone naleśniki nakładamy czubatą łyżkę twarożku, zawijamy tak jak lubimy, i podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Możemy podać z bitą śmietaną, ze słodką śmietanką lub tak jak lubimy

Gotuj z Agnes
Filet z pieczarkami w kapuście włoskiej. 146

warzywa zmiękną przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. (ewentualnie dodajemy starty ser). Na każdym liściu układamy łyżkę farszu następnie kawałek kurczaka i znów trochę farszu, całość zawijamy jak gołąbki. Można gotować na parze przez ok. 30 minut  pod przykryciem   Lub na patelni z dodatkiem szklanki osolonej wody pod przykryciem na średnim ogniu ok 15/20

Andzia Pichci
Drożdżowe ślimaczki z serem białym 174

mamy malaksera mozemy wszytskie składniki wyrobić mikserem.  4. Ciasto rozwałkuje na podsypaną mąką stolnicę. Musi powstać koło. (Jak na roladę). 5. Na cale ciasto wykladam masę .Rozsmarowuje i zawijam w roladę. Za pomocą ostrego noża kroję kawałki o grubości ok 1.5 cm. Przekładam na papier wyłożonyna blachę w równych odstępach.  6. Ślimaczki smaruję mlekiem 7. Piekę

Gotowanie Patki
Domowe wafle z kremem kokosowo - daktylowym 174

wody. Blendujemy daktyle do uzyskania konsystencji kremu,  najlepiej ręcznym blenderem.  Dodajemy wiórki kokosowe. Blendujemy ponownie. Dodajemy wodę po moczonych daktylach. Mieszamy i smarujemy blaty kremem daktylowym. Zawijamy z powrotem w papier i odstawiamy na 20-30 minut. Wafle powinniśmy obciążyć czymś twardym np. deską do krojenia lub garnkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 193

pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 - 60 minut (do czasu, aż papryka będzie miękka). Smacznego

W kuchni Katie
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 224

musztardą francuską i musztardą miodowo-chrzanową. Kiełbasę obieramy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy równe części. Na każdej części rozsmarowujemy niewielką ilość sosu musztardowego i układamy kiełbasę. Następnie zawijamy kiełbasę w ciasto francuskie i tniemy na plasterki o grubości około 2,5 cm. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, po 3 sztuki na każdy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
Rolada biszkoptowa z truskawkami 225

wielkości biszkopta), biszkopt kładę górą do dołu i zdejmuję papier, na którym piekł się biszkopt. Następnie biszkopt zwijam w rulon, razem z papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny

Uwaga Babcia Gotuje
Mazurek z Kłodawy – kuchnia podkarpacka 133

dzielimy na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedną jasną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe dwie części zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając po jednej łyżce cukru pudru. Przygotowane jasne ciasto smarujemy dżemem. Na dżem

Trzeci talerz
Makowa tarta na ciemnym spodzie 268

wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki

Słodkie okruszki
Kruche ciasto przepis podstawowy 261

mąki pszennej 1 małe jajko szczypta soli Przepisy Thermomix. Kruche ciasto. Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieścić wszystkie składniki. Miksujemy czas 40 s/obr.5. Ciasto wyciągamy i formujemy kule. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 30 min. Foremki na babeczki lub formę na tarte smarujemy olejem. Ciasto wyciągamy z lodówki i odrywamy po kawałku i wylepiamy ciastem foremki lub formę

Themo przepisy