Wieniec makowy 213zakupimy mak mielony wystarczy, że zalejemy go wrzątkiem i odstawimy do przestudzenia. Po tym czasie na misce kładziemy gazę lub tetrę i przelewamy całą masę na środek, dobrze zawijamy i porządnie odciskamy masę nad zlewem. Jeśli mamy mak w całości, wówczas postępujemy , natomiast po odciśnięciu należy mak raz lub dwa razy zmielić w maszynce. Do gotowego maku dodajemy pozostałe
Życie zaczyna się w kuchni
Grzybowe zrazy z łopatki 163Łopatkę kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i rozklepujemy cieniutko . Każdy smarujemy musztardą , solimy i pieprzymy do smaku , a następnie układamy solidną porcję farszu . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawijamy jak tradycyjne zrazy . Ja nigdy nie spinam wykałaczkami , gdyż jak się przysmaży w pierwszej kolejności na łączeniu , a mięso na zrazy było uczciwe rozklepane , to się nie rozpadną
Ogrodnik w podróży
Krokiety z mięsem po rosole 266mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej. Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese
Kulinarny S.O.S.
Słodkie naleśniki bakaliowe 185łączymy z cukrem pudrem. Morele/brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z rodzynkami. Na każdy naleśnik wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy
Smaki Na Talerzu
Buraczki na ciepło – do obiadu 410Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 1 łyżka masła 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 3 -4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz mielony, cukier *** Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię lub w papier do pieczenia, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C *** *** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi
Blog z Apetytem
Rolada ze słoniny z mięsem mielonym 168razem coś tłustszego,zawijana słonina z mięsem mielonym pieczona ,z chrupiącą skórką i miękkim środkiem,polecam na kanapki
Swojskie jedzonko
Pstrąg pieczony z kolendrą 178skórką cytrynową i sokiem cytrynowym. Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb. Do środka włożyć kawałek masła. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Pstrągi zawinąć w folię aluminiową (ja zawijam w folię aluminiową z papierem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka
królestwo garów
Pokusa naleśnikowa z niespodzianką 173Następnie pieczarki. 15. Zawijamy. 16. Zanurzamy w jajku
Kulinarna Chwila
Znikające aromatyczne kotlety 157wgłębienie. 8. Wkładamy kawałek mozzarelli. 9. Przykrywamy ser mięsem. 10. Zawijamy w boczek. 11. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarna Chwila
Hit Gofry Ala pizza 175farsz na 6 kwadratów. 11. Przykrywamy pozostałymi 6 kawałkami, brzegi zawijamy. 12. Umieszczamy w gofrownicy, pieczemy 15 minut
Kulinarna Chwila
Zrazy w pysznym sosie musztardowym 151rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na każdy kawałek mięsa, kładziemy, bo plasterku boczku oraz po jednej części ogórka przekrojonego wzdłuż na cztery kawałki. 3. Zawijamy roladki, obtaczamy w mące pszennej. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju. 5. Na patelni, prużymy na rozgrzanym oleju pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą
Kulinarna Chwila
O Kurcze brukselka 244udek wyjmujemy kości, odcinamy odstając skrawki mięsa, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. W środek mięsa wkładamy po 2 kuleczki mozzarelli i 2 kuleczki brukselki. 3. Zawijamy udka, tak żeby przykryć farsz. 4. Układamy w rękawie do pieczenia i dodajemy pozostałą brukselkę. 5. Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 6. Obiad gotowy. 7. Smacznego
Kulinarna Chwila
Domowe faworki 214wałkiem tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy na pół i wałkujemy i tak kilka razy. Dzięki temu faworki będą bardziej delikatne. Takie ciasto zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 min w lodówce. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta wałkiem i ponacinanie go na paski o wymiarach 10-12 cm długości na około
Blog kulinarny S9.PL
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 225jeden przepis na mega proste pity . Polecamy! Przekąska na mecz Gyros można podawać na różne sposoby. W wersji street food mięso pakuje cię do rozkrojonych, wypiekanych chlebków pita, lub zawija w miękkie jak naleśnik chlebki pieczone na patelni. W domu, dla siebie lub gości, fajnym sposobem podania jest deska: kładziemy na niej mięso, obok chlebki pita, dalej frytki, sałatę. Skrapiamy
Niedzielny kucharz
Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią 147szerokości układamy łyżeczką trochę serka śmietankowego, plastry łososia, po 2-3 słupki ogórka i cukinii oraz kilka plastrów awokado. Rulon (cały czas naciskając, by sushi było jak najbardziej zwarte) zawijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy ostrym nożem co 3-4cm. Podajemy z pastą wasabi i sosem sojowym. Smacznego
Be Fit Be Strong