zawijane - 1500 przepisów (strona:25/100)

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą 169

pokroić na trzy trójkąty. 5. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, patrz FILM . 6. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół

Mała Cukierenka
Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś 98

kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax – łosoś, czyli, tak jakby pogrzebany łosoś No i ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała. My swoją też zakopiemy w soli i cukrze, przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i… schowamy do lodówki

Tajemnice Smaku
Nalewka z brzoskwiń 88

szczypta kardamonu 1 ziarenko kawy 800 ml alkoholu 70% Wykonanie Brzoskwinie myjemy, drylujemy (od 3 do 6 pestek zachowujemy), kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja lub gąsiora. Pestki zawijamy w gazę, zawiązujemy i taki gałganek dorzucamy do owoców. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 tygodni. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić

Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 132

podwojenia objętości. Stolnicę obwicie podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Delikatnie formujemy dłońmi prostokątny placek. Na ciasto wykładamy przygotowana wcześniej masę makową i rolujemy, czyli zawijamy. Kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 3 – 4 cm. Każdą rolką ściskamy od spodu, aby zapobiec wyciekaniu farszu, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut

Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 115

Mieszamy, doprawiamy do smaku. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Odkładamy na talerz, studzimy i każdy plaster smarujemy przygotowanym farszem tuńczykowym. Delikatnie zawijamy, nie za ciasno i spinamy wykałaczką. Całość możemy dodatkowo skropić oliwą, octem balsamicznym, obsypać solą, pieprzem czy listkami bazylii. Smacznego

Tajemnice Smaku
Jak zrobić zrazy 179

się coraz łatwiejsze. Z czasem nie będzie to dla nas nic trudnego. Jak zrobić zrazy – porady: Pamiętajmy, że o sukcesie przy przygotowaniu zrazów ważnymi czynnikami są mięso oraz sposób zawijania. Należy wybrać tylko najlepszej jakości mięso od sprawdzonych dostawców. Ważne jest również zwinięcie mięsa. Trzeba zrobić to w taki sposób, aby nie rozwaliło się podczas gotowania. Najlepiej zwinięte mięso związać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta malinowa chmurka 157

zamrożone) Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło siekamy nożem aby składniki się połączyły następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty ( średnica 20 cm mierzone u dołu

Andzia Pichci
rollsy z tortilli ze szpinakiem i łososiem 142

Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Na placki tortilli rozsmarowujemy serek, na serku rozsmarowujemy szpinak a na szpinaku układamy plasterki plasterki łososia. Każdy placek ściśle zwijamy w ruloniki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie kroimy na porcje i podajemy. Możemy spiąć wykałaczkami

Domowy Smak Jedzenia
Imprezowe zawijańce tostowe 127

ketchupu (ze za dużo, nadmiar wypłynie). Następnie kładziemy na nią plasterek sera. Na tym etapie możecie urozmaicić swoje zawijańce dodając np. plasterek szynki lub kawałek papryki. Kromkę z serem zawijamy w roladę dość ciasno, następnie owijamy ją plasterkiem boczku. Powyższe czynności powtarzamy do wykończenia składników. Tak przygotowane zawijańce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Mostek w kuchni
Lasagne z łososiem, szpinakiem i serem 119

sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec przygotujemy sos beszamelowy : W garnku rozpuszczamy masło

Smaczne Potrawy
Sałatka z pieczonych buraków i gruszki 126

nasion sezamu łyżka nasion siemienia oliwa z oliwek sok z cytryny 2 garści roszponki sos balsamiczny Umytą i osuszoną roszponkę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Buraki zawijamy w folię aluminiową, pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Gdy ostygną, skórka łatwo z nich zejdzie. Kroimy w plasterki. Nasiona prażymy na suchej patelni. Na roszponce układamy plastry

Kucharzyca
Makowiec 1178

Makowiec zawijany – to obowiązkowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wypiek tradycyjny, bez którego moja rodzinka nie wyobraża sobie świąt. Makowiec z poniższego przepisu można zrobić z gotową masą makową lub zrobić ją samemu w domu. The post Makowiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Masa makowa 158

Masa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa je The post Masa makowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 245

które pójdą w poprzek. Polecamy drugą, bo w ten sposób jest łatwiej wałeczki przetransportować na blaszkę. Krok 7 Kładziemy nadzienie. Najlepiej kłaść je blisko jednego brzegu ciasta i później zawijać właśnie od tej strony, rolując w stronę drugiego krańca. Wałeczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Krok 8 Rozgrzewamy piekarnik

Niedzielny kucharz
Gołąbki panierowane 119

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki. Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Studzimy. Obtaczamy w mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy

R'n'G Kitchen