Makowiec z lekką budyniową pianką 5048masło i zimny smalec. Zagniotłam, następnie dodałam żółtka. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto byłoby za kruche (nie lepiło się), musimy dodać śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (70:30), zawijamy w folię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych
kruche babeczki
Roladki drobiowe z salami i serem 292się je na mięsku. Każdy z kotletów delikatnie rozklepujemy oraz solimy i pieprzymy z jednej strony. Następnie na kotletach układamy po 1-2 plasterki salami i sera. Całość zawijamy, tworząc roladki. W międzyczasie możemy już nagrzać piekarnik do 200°C. Solimy i pieprzymy mięso z zewnątrz, a następnie (najlepiej pędzelkiem) zwilżamy je oliwą. Teraz pozostało już tylko obtoczyć każdą
Proste-przepisy.pl
Szparagi w mundurkach 220używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować na parze przez 1 minutę, następnie zalać zimną wodą. Plastry szynki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zawijać w nią szparagi. Główki szparagów posmarować rozpuszczonym masłem (lub zanurzać z rozpuszczonym maśle). Zawinięte w szynkę szparagi układać w naczyniu żaroodpornym. Piec 10 minut. W trakcie pieczenia szparagów naszykować jajka
Wypieki i Rumieńce
ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 246minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp
SMYKWKUCHNI
Parówki w cieście francuskim. 195Składniki: 10 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup Parówki przekrawamy na pół. Ciasto rozwijamy i tniemy na paski - tak aby parówki wystawały kawałek z każdej strony - smarujemy ketchupem i zawijamy tylko tyle żeby zawinąć parówkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Smacznego
Moje-pitraszenie
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 221czym bardzo dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie
Wiem co jem
Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 321więc były 2-3 razy większe od tradycyjnych. Można również na dno piekarnika włożyć naczynie wlewając w nie szklankę wody. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z foremek i od razu zawijamy szczelnie w bawełnianą ściereczkę. Jak wystygnie tak owinięty w ściereczką dodatkowo wkładamy do torby na mrożonki lub do woreczka foliowego. Można chleb zamrozić krojąc go w kromki i szczelnie zawijając
Leśny Zakątek
Bigos z kapusty pekińskiej 224cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej
mojewypiekiinietylko
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 227delikatnie rozciągać ciasto dłońmi). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przenosimy na blachę i układamy na nim gruszki, zostawiając około 4-5 cm wolnego rantu. Gruszki polewamy miodem i zawijamy brzegi do środka tarty, delikatnie je dociskając. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Ciężki powiedzieć ile wyjdzie tu porcji. Ja wykroiłam ich 8. Jedna to 200 kcal Rustykalna tarta
Relaxtime
Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą 329mleka marmolada cukier puder do posypania Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Ze składników wraz drożdżami zagnieść ciasto. Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do sporego garnka z ciepłą wodą. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Tniemy placek na kwadraty. Na środku każdego kładziemy
Mieszam w Garnku
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 316masło ścieramy na tarce i rozkładamy na 2/3 powierzchni ciasta zachowując odstępy przy krawędziach. Składamy na 3 części, ponownie wałkujemy i jeszcze raz składamy. Tak przygotowane przekładamy na deskę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Po tym czasie ponownie wałkujemy i składamy na 3 części – czynność powtarzamy jeszcze 2 x w godzinnych odstępach czasu. Ps. jeśli ciasto będzie
Ostra na Słodko
Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa 261masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody z masłem, gotujemy około 15 minut, po czym garnek zawijamy w koc na 2-3 godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy
Trzeci talerz
Naleśniki po chłopsku 287pokroić w małą kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Do masy ziemniaczanej dodać cebulę, kiełbasę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na środek naleśnika. Zawijać w krokiety. Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący). W czasie kiedy naleśniki się pieką
Bullio
Zupa gołąbkowa 210zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą. Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew
Garnkowe fanaberie
Pizzowy strudel 285Pizza zawijana😉 Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 30g drożdży 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany zioła prowansalskie dodatki: 10 dkg szynki 20 … Czytaj dalej Pizzowy strudel
czarrna od kuchni