Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell 231jednej, raz z drugiej strony. W nacięcia wkładamy po plasterku szynki oraz cieniutkie plasterki kwaśnego jabłka, posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam
mojewypiekiinietylko
Caprese z wędzoną szynką na cieście francuskim (zapiekanka) 239plastrów) passata pomi dorowa (2 łyżki) łyżeczka suszonej bazylii świeża bazylia Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkła damy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zawijamy boki, aby sos nie wyciekł. Passatę łączymy z solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki bazylii. Smarujemy ciasto francuskie. Na całej powierzchni wykła damy szynkę i przykrywamy ją na przemian ukła danymi
ChilliJemy
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 319likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się
maniapieczenia
Mazurek limonkowy 322cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną masłem formę, dociskając ciasto do jej brzegów. Ciasto w formie znów włóż
Moje Qulinaria
Mazurek kokosowy 268smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić - zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem) - na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować) - kandyzowane
Smakołyki Bereniki
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 207palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 252dekoracji) Przygotowanie: Kruche ciasto pistacjowe Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na desce podsypanej mąką, na grubość 4-5 mm (jeśli zamiast kilku małych foremek do tartaletek
SzczyptaSmaQ
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 242lodówki i mam na ponowne wypiekanie). Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą. Bułeczki przed
Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka owsiane z żurawiną 186pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy
MyCookBook.pl
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 463sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku, 2-3 łyżeczki ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Grunt to przepis!
Sernik idealny 228osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie. Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których
Gotowanie i blogowanie
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 198zlewie do odsączenia. Następnie skrzep przekładamy do wyłożonej chustą formy serowej. Prasujemy przez 15 minut pod ciśnieniem 1,5 kg. Wyjmujemy ser z formy, odwijamy z chusty, przewracamy i zawijamy ponownie. Prasujemy przez 12 godzin pod ciśnieniem 5 kg. Po tym czasie wyjmujemy ser z formy, odwijamy z chusty i osuszamy w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni. Musi się
Marder&Marder Manufacture
Cynamonowe palmiery 180cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają się na środku. Kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Każdy kawałek smarujemy z boków roztrzepanym
Pyry na Gaz
Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami 238wymieszać. patelnię smarujemy delikatnie olejem Smażymy jak normalne naleśniki ubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem nakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce,i zawijamy w rulonik można polać roztopioną czekoladą,lub posypać cukrem pudrem,ja nie daje nic na wierzch,żeby dzieci mogły wziąć w rękę i wcinać Smacznego
Swojskie jedzonko
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 238przyjmuje barwnik, więc musimy zagniatać ją nad garnkiem z parującą wodą. Czerwoną masę rozwałkowujemy na duży cienki placek. Żeby masa nie porwała się w trakcie transportu na tort, zawijamy ją na wałek kuchenny i rozwijamy nad ciastem. Ręcznie bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tortu, kierując się na boki, wygładzanie najlepiej zacząć od brody i kierować się w stronę uszu, gdyż
kulinarnyswiatdomi