zawijane - 1500 przepisów (strona:32/100)

Świąteczna rolada z kurczaka 195

wzdłuż brzegu układamy farsz i rolujemy mięso. Roladę obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadła się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy roladę z obu stron na złoto. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy 250ml wody. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 80minut i ustawiamy temperaturę 180*C. Upieczoną roladę odwijamy

Gotowanie i blogowanie
Drobiowe roladki na zimno z serem korycińskim i suszonymi pomidorami 225

folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut

Aga w kuchni
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 205

łyżka  przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Do ozdoby: 1 tabliczka białej czekolady kolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką

Kulinarne przygody Gatity
Schab gotowany - pięciominutowy 922

momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia.  Schab wyciągamy z zalewy ,osączamy,zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Po nocy w lodówce schab stanie się kruchy i wilgotny

Kolorowa kuchnia Elki
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 237

więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około 3mm (grubość zależy

Słodkie okruszki
Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami 231

Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;) Składniki na tortownicę o średnicy 23 : 2 jajka 150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki) 65 gr masła roztopionego i ostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
Choinki z piernika 214

pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty gwiazdek. Na każdą choinkę będzie potrzebnych

Kulinarne Inspiracje
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 539

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Cukiernia Pychotki
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 710

pieprzem. Ciasto na uszka dzielimy na 4 części, każdą kolejno wałkujemy na cienki placek i za pomocą małej szklanki wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu (1/3 łyżeczki), lepimy małe pierożki, zawijamy je wokół palca i zlepiamy końce. Gotowe uszka układamy na podsypanej mąką stolnicy, następnie gotujemy partiami w osolonym wrzątku

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 315

przez kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską 233

listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około

kruche babeczki
Cynamonowe ciasteczka, Krem z cukinii + test robota Monsieur Cuisine Plus 261

Przygotowanie: Na wadze odważamy 150 g mąki. Wszystkie składniki przekładamy do urządzenia miksującego, włączamy funkcją KNETEN (zagniatanie) i mieszamy przez 30 sekund/ prędkość 5. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy ciasteczka o dowolnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 282

dodatkami i rozsmarowujemy pośrodku. Na ser kładziemy łososia, posypujemy go cząstkami cytryny i garścią mieszanki sałat. Lekko wszystko pieprzymy. Zakładamy na nadzienie boki tortilli, następnie z jednego końca rolujemy – zawijamy burrito. Gotowe, nadziane tortille grillujemy na elektrycznym grillu, grillowej patelni albo na kratce klasycznego, węglowego grilla. Przecinamy na ukos albo kroimy w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs

Karo in the Kitchen
Rolada lazdijajska 736

mięso peklujemy zgodnie z gramaturą z przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy stopniowo i bardzo dokładnie mieszamy. Wyrabiamy do kleistości. I napełniamy skórę golonki. Następnie zawijamy w folie celulozową i pakujemy do siatki. Wiążemy pętelkę na kijek. Odkładamy do lodówki na 6-12 godzin aby mięso lepiej przeszło przyprawami. Przed wędzeniem roladę wieszamy w pokojowej temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 156

ostygnięcia. Przygotuj naczynie do gotowania na parze, a do drugiego naczynia , najlepiej płaskiej patelni-rondla wlej wrzątek i zanurzaj papier ryżowy, pojedynczo. Szybko wyciągaj na deskę i nakładaj nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania