zawijane - 1500 przepisów (strona:29/100)

Babeczki z kremem buraczkowym 162

minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem : 2 średnie czerwone buraczki 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Buraczki myjemy, zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Zimne buraczki miksujemy na puree. Śmietanę kremówkę ubijamy

bistro mama
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 398

jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika i zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Obie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, zarówno z części jasnej, jak i ciemnej odrywamy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy wałeczki

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń świąteczna 7063

układamy w równych rzędach na serze *** *** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso oprószamy z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut

Blog z Apetytem
Propozycje na świąteczne wypieki 235

Propozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska   Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu  Makowiec japoński - bezglutenowy  Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik na kruchy spodzie – pyszny, wilgotny i delikatny 173

składniki, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję 3 żółtka, 3 łyżki śmietany i zagniatam ciasto. Ciasta nie zagniatam zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny, tak aby ciasto stało się na tyle twarde, żeby dało się ścierać na tarce o grubych oczkach. Masę serową

Uwaga Babcia Gotuje
Razowe galette z cukinią i mozzarellą 173

cukinii zachowując około 1,5 cm odstępu od brzegu. Miejscami, pomiędzy plasterkami cukinii układamy mozzarellę. Całość oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem oraz smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem. Brzegi ciasta zawijam do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu galette posypujemy listkami rukoli

Qchnia po prostu
Roladki z karkówki i białej kiełbasy 152

laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso rozbijamy, z jednej strony oprószamy solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą. Z kiełbas usuwamy osłonki. Każdą zawijamy w mięso, obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Roladki przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 120 min. Na tłuszczu

R'n'G Kitchen
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI 171

mięsa). Przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Układamy gałązki świeżego tymianku, a następie wzdłuż dłuższego boku gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso

Ostra na Słodko
Bułeczki cynamonowe 168

czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk. Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 153

woreczku do pieczenia i zawiązujemy . Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 2 godziny . Po wyjęciu z piekarnika , otwieramy ostrożnie woreczek i wyjmujemy z niego mięso . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawijamy szczelni w folię aluminiową , żeby uniemożliwić odparowywanie soków podczas stygnięcia . Pozostawiamy do ostudzenia . Ostudzoną pieczeń z karkówki przekładamy na dobę do lodówki . Dzięki temu będzie się ładnie kroić . Serwujemy

Ogrodnik w podróży
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 176

solimy, rozcieramy widelcem. Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki.  Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.  Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem

cool and minty
Ślimaki z ciasta francuskiego 187

szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym

CityTaste - Przepisy
Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 147

ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można też pokroić grubiej, a następnie spłaszczyć

Kucharzyca
Piernik staropolski 380

stężała (na kilka godzin). Gęstą masę łączymy z alkoholem i energicznie mieszamy. Rozprowadzamy ją na pierniku i przykrywamy ostatnim blatem. Schłodzony piernik kroimy na 3 części. Każdy z nich zawijamy w papier do pieczenia, owijamy ściereczką i przenosimy w chłodne miejsce. Obciążamy dużą deską do krojenia

Smaki Na Talerzu
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 302

kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania