zawijane - 1500 przepisów (strona:31/100)

KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I BUDYNIEM 260

cukru  pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem

Walijskie Pichcenie
KREMOWY SEREK SOJOWY 130

duży jogurt sojowy Sok z cytryny ½ łyżeczki płatków drożdżowych Sól Świeży koperek PRZYGOTOWANIE: 1.Miskę wykładamy gazą lub pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy. 2. Zawijamy, związujemy gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła obcieknąć. Zostawiamy na całą noc. 3. Na drugi dzień wyjmujemy delikatnie  z gazy i przekładamy do miseczki. 4. Dodajemy ½ łyżeczki

Marcepanowa kuchnia
Tortilla z warzywami 168

tortilla sałata lodowa ogórek świeży papryka czerwona papryka żółta serek śmeitankowy Tortille smaruję serkiem śmietankowym. Nakładam na nie sałatę lodową i pokrojone w paski ogórka, paprykę czerwoną i żółtą. Zawijam ciasno, kroję w kawałki, podaję.   Artykuł Tortilla z warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 173

pewno jednej mamie, której dzieci nie pozwalają na długie wizyty w kuchni (czyt. mnie). Będziesz następna?  Jego zrobienie kosztuje mniej pracy, czasu i pieniędzy niż lepienie pierogów lub zawijanie gołąbków. Tym niech zabłysną babcie😋. Ja natomiast zamierzam olśnić wigilijny stół owym chlebkiem pasztetowym. Może się okazać,  że pierogi, uszka i gołąbki będą już zbędne. Przekonajcie się!  Polecam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Świateczne rogaliki z makiem 205

dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 stopniach. Studzę. Dekoruję kremem dekoracyjnym. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Makaron domowy 263

łyżeczka soli Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię, aby nie wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka

mojewypiekiinietylko
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 175

składniki marynaty łączymy. Piersi myjemy i osuszamy, wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno "pakujemy" w folię aluminiową i szczelnie zawijamy. Nasze zawiniątka ukladamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w temp. 180 C przez

Mamuśka wraca do formy
Roladki z ciasta francuskiego 167

mozzarella 150g, 4 plastry ulubionej szynki, duża łyżka przecieru pomidorowego, suszona bazylia, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie smakujemy przecierem pomidorowym, posypujemy trochę bazylią, startym serem i kładziemy plastry szynki. Zawijamy wzdłuż długiej krawędzi. Kroimy na kawałki ok 1,5-2cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20minut w temp.200 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje
gołąbki z kapustą pekińską 503

dawna za mną znowu chodziły. Tylko jakoś tak, miłość do zawijania w białą kapustę minęła. Wiem, że w zasadzie młoda już jest, ale żal mi jej na gołąbki. Dlatego przy okazji robienie oszukanych gołąbków powstała myśl na kilka zwykłych. Dlatego jeszcze przed skrojeniem kapusty kilka liści zostało wykorzystanych do prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza

Gotowanie z pasją
Smoothie truskawkowo-malinowe z imbirem 164

duże kostki lodu ewentualnie stewia/cukier trzcinowy do smaku Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce umieszczamy w dzbanku miksera razem z imbirem. Miksujemy na gładko. Lód zawijamy w czysta ściereczkę kuchenną i kruszymy na mniejsze kawałki. Lód dodajemy do owoców i miksujemy aż lód się rozkruszy. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Rozlewamy do wysokich szklanek, dekorujemy truskawką, kawałkiem

Pyry na Gaz
Bitki z szynki wieprzowej 308

kopytkami lub kluskami. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować też zrazy wieprzowe zawijane . Przepis na bitki z szynki w pysznym, pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu lub udźca wołowego, ale za to dużo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne roladki z szynki 879

wystudzoną oraz bez nadmiaru tłuszczu podsmażoną cebulkę z papryczką.  Wszystko mieszamy doprawiając sokiem z cytryny i pieprzem. Gotowy farsz układamy na plasterku szynki w postaci wałeczka i zawijamy w roladkę. Roladki przecinamy w pół pod skosem i układamy na stojąco na talerzu. Przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone

Mechanik w kuchni
Polędwica wieprzowa w miodzie 247

łyżeczka miodu 1 łyżka whisky ewentualnie sól do smaku Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku , pieprzem cytrynowym , miodem i okładamy gałązkami rozmarynu . Solimy i zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Pierniczki 214

soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest lepkie, najlepiej podzielić je na partie i przed rozpoczęciem wałkowania sporo podsypać mąką. Ciasto wałkujemy

MyCookBook.pl
Pierniczki świąteczne 211

przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania