zawijane - 1500 przepisów (strona:23/100)

Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami 124

jednak jedli go na większej czy mniejszej imprezie. Bo właśnie na różne uroczystości takie mięso nadaje się doskonale. Fajnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje (choć nie ukrywam, sposób zawijania sprawia, że ciasta francuskiego wykorzystuje się dużo – na imprezę lepiej po prostu ciasto francuskie pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 2 duże pojedyncze filety z kurczaka

Smaki Na Talerzu
Tarta z kremem i owocami 98

masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, następnie szybko zagniatam ciasto dłońmi, wbijam całe jajko. Najpierw powstaje kruszonka, jednak za chwilę ciasto połączy się. Z ciasta tworzę kulę i zawijam je w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 40 minut. Ciastem wykładam formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmuję ciasto

Zasmakuj Kuchni
Łosoś z salsą mango i kokosowym ryżem 248

gotowe. Łosoś na grilla karaibskie BBQ: Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Łososia wyjmujemy z opakowania i wkładamy do torebki MOWIjki tak, aby znajdował się pomiędzy przezroczystą, a białą folią. Zawijamy brzeg torebki minimum dwukrotnie i kładziemy na ruszt lub patelnię aluminiową stroną do dołu. Grillujemy ok. 5-7 minut lub do czasu, aż ryba z wierzchu zmieni kolor z intensywnie

Poezja smaku
Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla. 158

Meksyku. Chociaż wyglądem i sposobem przygotowania przypomina naleśniki, to w meksyku pełni funkcję pieczywa jak nasz chleb. Tortilla może stanowić bazę wielu potraw. Można z niej przygotować pyszne zawijane wrapy albo meksykańskie taco. Lubiana jest też bardzo przez dzieci, które podskubują po kawałku a sprytny rodzic może w tortillę zawinąć szynkę, warzywa, kurczaka i inne smakołyki, które biegające po domu

ProstePesto.pl
Roladki schabowe z warzywami 139

wykałaczką, ale panierka powinna zapobiec rozpadaniu. Panierujemy roladki najpierw w rozbitym jajku, później w bułce tartej. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kładziemy roladki na rozgrzaną patelnię, najpierw miejscem gdzie skończyliśmy zawijać mięso w stronę patelni aby się nie rozwijały. Smażymy kilka minut i gdy nabiorą złotego koloru obracamy na drugą stronę.  Jeśli plastry mięsa były cienkie lub niewielkie, albo smażymy

W kuchni bez szafek
Pierogi z serem i manną 224

Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy olej a na końcu dodajemy stopniowo wodę zagniatając ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy mąką do momentu aż stanie się elastyczne. Zawijamy ciasto w folię, odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą, żółtkiem i cukrami. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy, na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej

słodki bratek
MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE 121

przeciskam przez praskę. Miękkie masło ucieram z czosnkiem, dodaję szczyptę soli oraz łyżkę posiekanych ziół, mieszam do połączenia. Na blacie rozwijam folię spożywczą, nakładam łyżką porcje masła ziołowo-czosnkowego, zawijam dokładnie, formuję roladę lub kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki. Smacznego Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych

Zasmakuj Kuchni
Tort urodzinowy "20" 143

smaku  Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy mikserem  do momentu uzyskania kruszonki. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt  i odrysowujemy cyfry od wcześniej przygotowanych szablonów (każdą cyfrę 3 razy, wysokość cyfry - 30 cm). Ciasto

Pyszności Słodkości
Turcja - Simit 116

posypywania mąka). Ciasto nie powinno kleić się do rąk i stolnicy. Lekko je rozpłaszczamy, później zaczynamy rolować. Chwilę to potrwa - musi mieć mniej więcej 75 cm długości. Następnie ciasto zawijamy w podkowę (oba boki równej długości). 5) Zaczynamy zaplatać - pierwsze przełożenie ograniczamy swoim palcem w ten sposób, aby powstała pętelka. Następnie przekładamy na zmianę ciasto z jednej strony na drugą

Roślinożerni urlopowicze
Grillowany boczek na patyku – hit 139

będzie pokroić w plastry. Kroimy w plastry, niezbyt cienkie. Potem plastry boczku oprószamy przyprawami (sól, pieprz, gyros, oregano), lekko uklepujemy i masujemy i nawijamy na patyczki (przebijamy jeden koniec, zawijamy dookoła patyczka i kończymy przebijając drugi koniec boczku patyczkiem). Następnie tak przygotowany boczek zostawiamy choć na pół godziny by przeszedł smakiem i aromatem przypraw (najlepiej zostawić na noc w lodówce

Dorota Smakuje
Domowy chleb z garnka 94

tylko w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka. W razie potrzeby podsypujemy mąką (ale nie za dużo!). Ciasto przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut

Lamarida.pl
Rolex 133

pieprz.  Na podsmażony placek przekładamy omlet dodajemy trochę kapusty, 2 łyżeczki pokrojonych pomidorów, 2 cząstki awokado, paprykę, czerwoną cebulkę. Na koniec wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w rulon najdokładniej jak się

noteskulinarnyfiga
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT 138

papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła. Ostudzony rabarbar obsypujemy 60g erytrolu i 30g skrobi ziemniaczanej, mieszamy i przekładamy na środek ciasta, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Brzegi zawijamy do wnętrza tarty i lekko dociskamy (podnosząc papier do pieczenia). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Studzimy i przed podaniem posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Razowa tarta rustykalna

Be Fit Be Strong
Polędwica z dorsza w lubczyku 105

bidi-language:#0400;} Mięso nakłuwamy. Lubczyk blendujemy z oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwicę marynujemy przez 30 minut. Każdy kawałek układamy na folii aluminiowej, polewamy marynatą. Folię zawijamy. Pieczemy 25 minut

R'n'G Kitchen
Karkówka wolno pieczona 172

ziele angielskie i liść laurowy i naczynie przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 2 godz.15 minut , w tym czasie karkówkę trzeba kilka razy przewrócić.  Upieczoną karkówkę wyjmujemy na folię spożywczą, zawijamy i studzimy zawiniętą w folii. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Bon appetit mon amie