zawijane - 1500 przepisów (strona:14/100)

Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 185

formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami.Całość oprószamy

Słodka Strona
Sajgonki 227

dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki podobnie jak to się robi z krokietami. (patrz: => Jak zawijać sajgonki?) Podobnie postępujemy z resztą płatów. Sajgonki smażymy w dość głębokim oleju z obu stron do zrumienienia.Podajemy

Słodka Strona
Naleśniki - krokiety z mięsem 165

tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby:* Na naleśnik nakładamy farsz (tyle ile się lubi(...)boki zakładamy do środka i naleśnik zawijamy w rulonik. Następnie panierujemy w jajku, bułce i smażymy krokiety. Z barszczykiem są rewelacyjne :)* Naleśnik z farszem składamy na cztery lub zwijamy w tradycyjny rulonik i odsmażamy na patelni. Ja podałam z sosem pomidorowym i szczypiorkiem :)Takie naleśniki można polać dowolnym sosem lub tylko zwyczajnie keczupem. Zawsze przygotowuję większą ich ilość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spring rolls 167

Spring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy zawijał swoje ulubione składniki w papier ryżowy. Zabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy

Food Square
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 224

miski i dłońmi formujemy kulę. Wykładamy na blat posypany mąką i zagniatamy, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste. Jeśli będzie zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy(...)dwucentymetrowe odstępy między nimi. Powierzchnię dookoła nadzienia i pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy szczelnie porcje farszu, przyciskając ciasto dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem dzielimy ravioli. Zrobione ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Sushi maki z ogórkiem i surimi 182

starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne nam (na 2-4 porcje):- 4 płaty nori- 250 g ryżu do sushi- 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek- opakowanie paluszków krabowych(...)niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 293

mięsa najlepiej rozbijać przez folię spożywczą - nie poszarpiemy wtedy mięsa i nie porobimy w nim dziur.3.   Rozbite mięso smarujemy kozim serkiem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i świeżo zmielonym pieprzem.4.   Zawijamy polędwiczkę w roladę, końce spinamy za pomocą wykałaczek.5.   Roladkę nacieramy z wierzchu oliwą wymieszaną z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię

W kuchni Katie
Szaszłyki z ryżem z parowaru 251

Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :)    Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie, z powodu zawijanego pomiędzy produktami wędzonego boczku i cukinii zajęło więcej czasu, niż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście(...)Wyjmujemy schab z lodówki i zaczynamy natykanie na patyczki :) Najpierw natykamy plaster boczku wędzonego, za nim pomidorka cherry, przekładamy plaster i natykamy ziemniaka, znów przekładamy i papryka i znów zawijamy plaster. Następnie natykamy cukinie, cebule, przekładamy plaster cukinii natykamy schab, przekładamy i dajemy pieczarkę, po czym znów zaczynamy od ziemniaka. Możecie zastosować kolejność jak kto lubi. Przy jedzeniu

Parowar Faceta
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 205

praskę czosnek (główkę-dwie) i odrobinę domowej mieszanki suszonych warzyw. Studzimy.3. Łososia wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Oczywiście najpierw dajemy na niego roztopione masło i zawijamy w folię aluminiową. /Jeśli rybka nie należy do największych - czas w piekarniku zmniejszamy. My miałyśmy ładny kawał! 4. Na przygotowane (rozwałkowane na bardzo cieniutko - 2 mm i mające(...)jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas).6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem. 7. Zawijamy wedle uznania.8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami.9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.Dlaczego Kremowy serek ARLA

Wypisz Wymaluj
Kruche ciasteczka - kwiatki 220

łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy. W środku każdego kwiatka kładziemy troszeczkę marmolady i posypujemy grubym cukrem.  Ciasteczka pieczemy

Salonik smaków
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 291

zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt(...)wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone

Kulinarny karnet Christophera
Croissanty 175

minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po czym z ciasta formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywcza i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki(...)urzędowy list). Ciasto wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na 3, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Czynność wałkowania i składania należy powtórzyć czterokrotnie.Złożone ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Ciasto tniemy na trójkąty o podstawie

Kulinarne przygody Gatity
Rolada cynamonowa z kremem Milky Way 247

Będąc urodzonym dzieckiem szczęścia za pierwszym razem pominęłam ten etap, uznając tradycyjnie, że "jakoś to będzie". Jak się jednak okazało był to mój błąd, bo biszkopt przy zawijaniu z kremem połamał się całkowicie i wyglądał jakby ktoś na nim usiadł. I chciał go wcisnąć tyłkiem w kanapę.     Otóż gorący jeszcze biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładając do góry nogami(...)wysypaną cukrem pudrem ściereczkę (tak, czystą), zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, posypujemy dla pewności po wierzchu i zawijamy zaczynając od krótszego boku. Zostawiamy takie coś do czasu ostygnięcia. Tadaaaaam!      W międzyczasie rozpuszczamy 5 Milky Way'ów z kilkoma łyżkami mleka na wolnym ogniu. Śmietankę, wcześniej schłodzoną w lodówce, ubijamy, dodajemy mascarpone i masę batonikową, mieszamy jeszcze chwilę

sama złodycz
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 228

zielonym i żółtym kolorze.  Jak ujął to autor przepisu, Gennaro Contaldo, roladki łączą w sobie smaki południowych Włoch (suszone pomidory) z serem gorgonzola z północy kraju.  Zawijanie roladek jest banalnie proste, jednak musicie wziąć pod uwagę czas potrzebny na ich zamarynowanie w soli (dzięki temu zmiękną) i upieczenie w pięknie pachnącej zalewie z czosnku i oliwy. Jednak(...)czynności możecie wykonać dzień wcześniej, następnie ułożyć plastry cukinii na półmisku, przykryć folią plastikową i wstawić na noc do lodówki. W takim wypadku z zawijaniem roladek powinniście się uwinąć w 10 minut.  Jeżeli nie przepadacie lub nie możecie dostać sera gorgonzola, możecie zastąpić go innym serem z niebieską pleśnią, serem feta lub serem kozim.  Roladki z cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
Sajgonki 254

dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno. Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Smażymy w woku na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Podajemy

Mania Gotowania