zawijane - 1500 przepisów (strona:6/100)

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka 130

suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre na bezmięsny piątek, okresy postu albo zwyczajnie, jako jeden z tych obiadów, kiedy podajemy dania nieco inne, niż zazwyczaj. Do gołąbków(...)Pokrojoną w cebulę i posiekany czosnek szklimy na maśle. Ryż mieszamy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i na końcu dodajemy pokrojone jajka. Farsz nakładamy na liście i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 4 szklankami wrzącej posolonej wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez 1 do 1,5 godziny

Trzeci talerz
Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami 100

Robimy dołek na środku i wbijamy weń żółtka. Wszystkie składniki ponownie siekamy nożem. Podlewamy wodą i  szybko wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Cukinie razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy by puściła sok.  Cebulę drobno siekamy, czosnek(...)Ubijamy na sztywno białka i łączymy z farszem. Rozkładamy masę serową na cieście pozostawiając około 3 – 4 cm wolnej krawędzi. Na wierzch możemy rozłożyć listki szałwii, skrapiamy oliwą. Zawijamy brzegi ciasta do środka, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 – 45 minut, na złoty kolor. Tartę serwujemy

Tajemnice Smaku
Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza 109

doprawiamy solą i pieprzem. Na jeden krążek nakładamy ok. 3/4 łyżeczki farszu. Górną krawędź okręgu delikatnie moczymy palcem zamoczonym w wodzie, po czym składamy pierożek na pół. Jak zawijać pierogi gyoza – zawijamy tylko tę krawędź, która jest bliżej nas, dociskając ją do dalszej. Pracujemy od środka na prawo, po czym od środka na lewo. Gdy gyozy są już gotowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami 115

ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie(...)pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Uwagi: Zamiast szynki możesz użyć salami, zamiast żółtego sera – mozzarelli. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zawijane pizzerinki dro\u017cd\u017cowe z szynk\u0105 i serem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/04\/mini-pizzerinki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/04\/mini-pizzerinki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/04\/mini-pizzerinki-500x375.jpg

ProstePesto.pl
Bułeczki drożdżowe 127

pasie środkowym, a pasem trzecim przykryj całość. Składanie ciasta przypomina tutaj składanie broszury. Następnie ciasto pokrój na paski o średnicy około 2-3 cm i zwijaj Każdy pasek zawijaj w rękach wokół własnej osi kilka razy, następnie zawijaj w kółeczko/ślimaczek. Zawinięte drożdżówki układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw przestrzeń pomiędzy, bo jeszcze urosną. Przed pieczeniem możesz

365 dni dookoła kuchni
Krucho- drożdżowe ciasteczka "Grzebyki" 115

dużo mąki. Marmoladę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ucinamy dziubek, tak by średnica wyciskanej marmolady miała maksymalnie 1cm. Wyciskamy nadzienie wzdłuż dłuższego boku zaraz przy krawędzi ciasta. Delikatnie podważamy i zawijamy ciasto z nadzieniem tak by utworzyło rulonik, lekko dociskamy brzeg i zawijamy raz jeszcze. Nożem odcinamy rulon od reszty ciasta. Odciągamy go do przodu, ale nie obracamy! i nacinamy nożem

Kuchnia w czekoladzie
Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę 181

Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać kiedy są jeszcze lekko ciepłe, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie(...)miski, dodajemy ser, musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą. Pastę jajeczną rozsmarowujemy na tortillach. Na paście rozkładamy kiełki lub inne składniki. Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań

e-PrzepisyKulinarne
Puree z selera 109

mleka (można użyć roślinnego) szczypta suszonego majeranku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 cebula 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Selery kroimy na ćwiartki i zawijamy w folię aluminiową (bez obierania). Główki czosnku również zawijamy w folię, w całości. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do miękkości. W tym czasie gotujemy jabłko: wlewamy

Wiszniówka
Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 102

szarlotka, najlepsza świeża i ciepła jeszcze, ale na drugi dzień ciasto wilgotnieje i również jest bardzo smaczne. Wykorzystałam dzięki technice rolowania konfiturę z rabarbaru. Przed wyłożeniem jabłek, każdy z zawijanych rulonów pokryłam właśnie tym smarowidłem. Może nawet zbyt go poskąpiłam Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram miękkiego masła 1 jajko, 1 żółtko(...)równy prostokąt, dość cienki. Tniemy go wzdłuż dłuższego boku na pasy szerokości około 5 cm. Środek każdego pasa smarujemy konfiturą, na która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy pas w rulon z nadzieniem w środku, zlepiamy brzeg, by nadzienie nie wyciekało. Formujemy ślimaka - zaczynając od środka formy na tartę, zawijając i łącząc koniec jednego rulonu z początkiem kolejnego

Kronika Piekarnika
Słodka tarta rustykalna z brzoskwiniami 204

sól oraz dodajemy pokrojone masło i za pomocą palców rozcieramy masło z suchymi składnikami na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy jajko oraz mleko i wyrabiamy na jednolite, zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na chwilę do lodówki.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy dwa duże arkusze papieru do pieczenia, między którymi będziemy wałkować ciasto.   Przygotowujemy brzoskwinie(...)upieczeniu łatwo ściągnąć tartę na kratkę. Przenosimy ciasto razem z dolnym papierem na blachę do pieczenia. Na środek ciasta układamy brzoskwinie, razem z całymi sokami. Brzegi ciasta zawijamy do góry, lekko sklejając ze sobą fałdy, aby ciasto się nie rozłożyło podczas pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem,następnie całość posypujemy łyżką lub dwoma cukru i płatkami migdałowymi.   Tak przygotowane

Smaczna Strona
Rolada bezowa 178

Miksujemy jeszcze minutkę. Na bezę wykładamy krem pozostawiając margines bez kremu na 2 cm z jednej strony krótszego boku bezy. Na kremie rozkładamy owoce - u mnie borówki i maliny. Zawijamy roladę od strony gdzie krem sięga do końca krótszego boku. Zdecydowanie w zawijaniu pomaga nam ściereczka podłożona pod bezę. Można jeść od razu, ale schłodzona smakuje jeszcze lepiej

Emskie Smaki
Domowe Sajgonki z Mięsem Mielonym 150

Sajgonki to azjatyckie krokieciki z mięsem i warzywami, zawijane w papier ryżowy, smażone na tłuszczu (można zapiec w piekarniku) Dobrze doprawione idealnie wpiszą się na obiad i nie tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem. przepis na 28 sztuk SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 28szt płatów papieru ryżowego 160g kapusty pekińskiej 100g makaronu ryżowego 5 łyżek sosu sojowego 25g grzybów(...)mniejsze kawałki. 4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy. 5. Papier ryżowy na kilka sekund namaczamy w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę, nakładamy łyżkę farszu, zawijamy jak gołąbki. 6. Gotowe sajgonki pozostawiamy na około 30 minut, aby delikatnie obeschły z wody. Następnie smażymy na złoty kolor. usmażone odsączamy na papierze ręcznikowym. Podajemy z ulubionym sosem, szczerze

Dziś Ja gotuje
Zawijany chlebek pietruszkowy 100

Zawijany chlebek/warkocz z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealny na śniadanie! Pożywny, miękki w środku - chrupiący na zewnątrz. Skusisz się? To chyba pytanie retoryczne ;) Składniki: 450 g mąki pszennej 30 g drożdży 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Pesto pietruszkowe: 1 duży pęczek pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy(...)międzyczasie składniki na pesto blendujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 3 części, z każdej części robimy rulon. Każdą część smarujemy pesto. Zawijamy warkocz (tak, utaplane ręce to element konieczny 😅). Przekładamy warkocz do keksówka. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez ok. 60 min. Dodatkowo na wierzchu

Czarnawisienka
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 125

dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb.  Smacznego :)) zakwas pszenny

Bułka z Chlebem