zawijane - 1500 przepisów

Zawijane ciasto francuskie z warzywami. 192

Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy.  Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią.  Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie

vegetanie
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 416

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.Klasyczne ślimaczki cynamonowe(...)dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 2 średniej wielkości jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru40g masła1 czubata łyżeczka mąki

Smakołyki Bereniki
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 120

tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb zawijany jest idealny na rozpoczęcie dnia, pożywny, a jaki pyszny. Nie wiem ile wytrzymuje, gdyż u nas zniknął w jeden dzień. Takiego apetytu na chleb nie widziałam dawno, usłyszałam, że jest(...)blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6695432c2b99163ba9e4193ec153297b').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: sama piekę chleb jak upiec chleb pszenny na zakwasie żytnim The post Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb appeared first

dom-agi.pl
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 424

Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są  jakby nie patrzeć trochę  pracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie

Walijskie Pichcenie
Zawijane pizzerinki 643

duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu.  Pizzerinki

WeAreCrazy
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 156

kroimy w paski o wymiarach ok 4 x 15 cm. Na każdym pasku ciasta układamy plasterki pieczarek, sera, cebuli, papryki i wędliny (tak jak na zdjęciu poniżej). Ciasto zawijamy w tzw. ślimaczki i układamy w formie do pieczenia mufinek. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy gdy są jeszcze ciepłe

Jadło i czytadło
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 200

Gołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu  300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła

Gosia gotuje
Zawijana drożdżówka :) 190

jednolitego, kakaowego koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało

Zdrowie na języku :P
Makowiec zawijany 686

Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe.  W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników

Mała Cukierenka
Makowiec zawijany 176

odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem

Aga w kuchni
Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem 324

Post Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 259

Dzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zawijany omlet z mięsem mielonym 254

Na święta moja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, mniam! Co prawda już zjedzone wszystko, ale trudne nie jest w wykonaniu. Następnym razem robię

pink envelope
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 214

Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 277

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2

Tradycyjna kuchnia Kasi