zawijane - 1500 przepisów (strona:3/100)

Tortilla szpinakowa 302

części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski.  Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu(...)tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie. Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno. Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu  kroimy w plasterki. Gotowe! :) Przepis na tortillę pochodzi ze strony I Love Bake

Czerwona Porzeczka
Domowe sushi na każdą okazję 429

uwadze, że powinniśmy to zrobić jak najcieniej.  Skórę od ryby odcinam ulubionym nożem, tak, by stracić możliwie jak najmniej pysznego mięska. Rybę kroimy wzdłuż w paski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać,... :D Dla urozmaicenia możecie spróbować zrobić rolkę w cieniutkim omlecie :) Do jego wykonania potrzebne będzie jedno jajko, które rozmącone wlewamy(...)dużą, rozgrzaną i cienko posmarowaną tłuszczem patelnię. Gdy wystygnie postępujemy z nią tak samo jak z glonami, nakładamy ryż, dodatki i zawijamy. Omlet niestety nie sklei się tak ładnie jak nori, ale radzimy sobie z tym wbijając w otrzymanego maka wykałaczki. Zabieg prosty, praktyczny i co najistotniejsze skuteczny. A ponieważ jesteśmy w gronie najbliższych, estetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować

Taste Of My Day
Rolada z bitą śmietaną 104

składniki. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasze ciasto nie pękało podczas zawijania. Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy ją i oprószamy cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem do dołu na naszej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia i razem(...)ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać fix do śmietany. Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Nakładamy ubitą śmietanę, zostawiając około 2 cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu. Zawijamy naszą roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Zielone szparagi zawijane w boczku 96

Wiosna to idealna pora na przepyszne zielone szparagi zawijane w boczku! Są pyszne i zdrowe. Na dodatek świetnie komponują się na obiad z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami. Pyszności! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6-8 szparag\u00f3w(...)zielonych,\r","6-8 cienkich plasterk\u00f3w boczku,\r","olej"],"name":"Zielone szparagi zawijane w boczku","recipeCategory":"obiady, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Szparagi dok\u0142adnie umy\u0107.\r","Odkroi\u0107 zdrewnia\u0142\u0105 ko\u0144c\u00f3wk\u0119 (by\u0142aby \u0142ykowata!).\r","Ka\u017cdy szparag owin\u0105\u0107 plastrem boczku.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na patelni

Bardzo Gruby Smok
Łódeczki bolognese / Bolognese Boats 128

mięsem mielonym) Łódeczki bolognese to łatwe paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym . Ciekawie prezentują się na stole, dlatego to świetna przekąska na ciepło na imprezę . Zobaczcie, jak w oryginalny sposób zawijać mięsne paszteciki z ciasta drożdżowego : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Domowe paszteciki z ciasta drożdżowego możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych. Farsz do łódeczek bolognese możecie(...)też wzbogacić go o inne dodatki, na przykład pieczarki lub czerwoną fasolę. Ważne, by nadzienie nie było płynne jak sos - powinno być gęste, by nie wypływało z pasztecików. Jak zawijać mięsne paszteciki bolognese ? Ja zawijam je w kształt łódeczek, ale tak naprawdę możecie zawinąć je podobnie jak tradycyjne lub w taki sposób, jaki najbardziej Wam odpowiada. Z ciasta możecie też

Lekcje w kuchni
Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! 208

Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste i szybkie w przygotowaniu danie.     To słowo na B .. czyli brukselka oj, od lat u mnie powodowała dreszcze, nie lubię jej .. rozgotowana w zupie, jako dodatek do obiadu.. ratunku(...)ostatnie sztuki.. trzeba to będzie powtórzyć :) Czyli brukselka została odczarowana ! W związku z tym, że teraz nie jest sezon na brukselkę ja użyłam mrożonej z Poltino .   Brukselka zawijana w boczek 40 dkg brukselki mrożonej Poltino 30 plasterków boczku surowego wędzonego pieprz do smaku świeżo mielony   Brukselkę wyciągamy z opakowania na talerz i pozwalamy się jej rozmrozić. Włączamy

Kuchnia na wzgórzu
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 232

masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez pare minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach(...)się odpowiednio podczas pieczenia.  Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.  Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowa tarta ze szparagami 157

mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy(...)mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy

bistro mama
Sushi! 249

czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy którym będziemy przygotowywać sushi, musi być baaardzo(...)Dokładnie przez środek ryżu (równolegle do dolnej krawędzi) przy pomocy palca nakładamy cienki paseczek chrzanu wasabi. Na paseczek wasabi układamy paseczek wybranej przez nas ryby i/lub warzywa.  Teraz zawijamy. Kciukami podważamy matkę, a pozostałymi palcami dociskamy 'wnętrze' sushi. Szybko i zdecydowanie zawijamy sushi w rulon tak, aby łączenie było na dole (dzięki temu unikniemy rozklejania). Taki rulon, w zależności

My Culinary Art
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 176

libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu (przepis poniżej), a jeżeli nie macie ochoty, zastąpcie ją po prostu cynamonem. Muszę Was jeszcze uczciwie uprzedzić, że zawijanie warak jest praco- i czasochłonne. W końcu naszym celem jest przygotowanie ok. 50 zawijasków wielkości kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:) To dlatego dotąd(...)każdego listka z osobna. Specjalnie się nie spieszyłam, tylko starałam delektować chwilą (ten kwaskowo-winny zapach marynowanych liści - uwielbiam!). Następnie usiedliśmy z Mężem przy stole i zabraliśmy się za zawijanie. Przy pracochłonnych czynnościach warto zorganizować sobie pomoc i towarzystwo, bo przy miłych rozmowach czas płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi poradnik krok po kroku 214

często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku — poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek na macie bambusowej. Wykonamy następujące rodzaje sushi: maki (zarówno futomaki, jak i uramaki) oraz nigri.Ryż do sushiPodstawą sushi jest zakwaszany ryż, który zwie się sushi-meshi. Musi(...)względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz

Food Square
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1227

wykładamy dokładnie na sam środek ciasto, które następnie delikatnie rozsmarowujemy na kształt prostokąta, na prawie całą szerokość blaszki do ciast lub ¾ szerokości blachy od piekarnika. Rogi papieru lekko zawijamy aby ciasto nie wyszło poza nie (wtedy się przypali). Wkładamy całość do piekarnika na środkowy rożen na ok. 20 min, po 15 min sprawdzając czy nie rumieni się zbyt mocno. Kiedy(...)pokrywamy nim ciasto, zostawiając jeden dłuższy róg pusty na ok. 1-2 cm a resztę rogów na nie więcej niż 1 cm (zapobiegnie to wyciekaniu farszu na boki). 10. ZAWIJANIE CIASTA (2 min): ciasto rolujemy zaczynając od szerokiej strony wypełnionej farszem w kierunku tej, która ma 2 cm pustej przestrzeni. Jeśli farszy wycieka nam bokami, wpychamy go palcami do środka

Nerds Kitchen
Naleśniki z dżemem, owocami i polewą kakaową 85

gęsta, wtedy odkładamy ją do ostygnięcia. Jabłko oraz banana obieramy i kroimy w plastry. Usmażone wcześniej naleśniki smarujemy dżemem. Najlepiej cienką warstwę dżemy nakładamy na połowę naleśnika, po czym zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Przygotowane naleśniki dekorujemy owocami i polewą kakową (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj(...)type":"HowToStep","name":"Usma\u017cone wcze\u015bniej nale\u015bniki smarujemy d\u017cemem. Najlepiej cienk\u0105 warstw\u0119 d\u017cemy nak\u0142adamy na po\u0142ow\u0119 nale\u015bnika, po czym zawijamy w rulon lub sk\u0142adamy w tr\u00f3jk\u0105t. Przygotowane nale\u015bniki dekorujemy owocami i polew\u0105 kakow\u0105","text":"Usma\u017cone wcze\u015bniej nale\u015bniki smarujemy d\u017cemem. Najlepiej

ProstePesto.pl
Leniwe gołąbki 115

przepis zapożyczyłam dawno temu od mojej mamy. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym oraz odrobiną kwaśnej śmietany. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gołąbki bez zawijania Składniki na leniwe gołąbki. 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 50 dkg białej kapusty 10 dkg grysiku 2 małe jajka 1/2 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego kminku(...)wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut to godziny. Upieczone gołąbki wykładać na talerz, polewać sosem pomidorowym i dekorować keksem kwaśnej śmietany. Gołąbki bez zawijania Warto wiedzieć robiąc leniwe gołąbki. Z podanych ilości uzyskujemy 12 sztuk gołąbków o długości około 8-u centymetrów każdy. Oleju, na którym smażymy gołąbki powinno być na tyle, aby sięgał

MeCooks
Faworki 153

wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie zawijamy brzegi do środka i znowu uderzamy. Takie zbijanie i zawijanie spowoduje, że do ciasta wtłoczymy powietrze i na usmażonych faworkach zrobią się bąbelki powietrza. Ciasto zbijamy przez około(...)postępujemy z każdym paskiem. Ścinki, z których nie da się nic zwinąć, zlepiamy i na koniec ponownie rozwałkowujemy i wycinamy. W ten sposób z całego ciasta wycinamy i zawijamy faworki i odkładamy je na suchą ściereczkę. Uwaga : polecam najpierw przygotować surowe faworki, a następnie je smażyć (chyba że macie kogoś do pomocy), ponieważ smażenie jest błyskawiczne i łatwo można

Analiza Smaku