zawijane - 1500 przepisów (strona:3/100)

Gołąbki bez zawijania 134

Właśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną kapustą. Postanowiłam w końcu iść na łatwiznę i zrobić to tak jak trzeba. Jest mielona łopatka, biała kapusta i inne cebule. Z sosem też poszło szybko. Na początku chciałam się bawić w smażenie cebuli(...)wystarczy i wszystko się posypie. Bo kapusta puści wodę i wszystko się rozpaprze. Nic takiego się nie stało. Wszystko dobrze się połączyło, nic się nie rozpadło. Kiedy gołąbki bez zawijania powoli się już gotowały, zastanawiałam się nad dodatkami. Najpierw wpadłam na pomysł zjedzenia ich z burakami. Potem stwierdziłam, że super by się sprawdziła jakaś zielenina z jogurtem. W lodówce znalazłam

Kardamonovy
Kruche różyczki z nadzieniem serowym 148

środek nakładamy nadzienie. Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy wariant, który daje ładniejszy według nas kształt Jako drugi płatek zawijamy płatek sąsiedni, dociskając końcówki płatka do poprzedniego. W wariancie drugim, zawijamy płatek przeciwległy. Na fotce niestety tylko wariant pierwszy. Zawijamy trzeci płatek, dociskając go do poprzedniego. Zawijamy ostatni płatek, dobrze dociskając(...)cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajako wymieszane ze śmietaną i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno za bardzo lepić nam się już do rąk. Ciasto zawijamy w folię i wrzucamy do lodówki na godzinę. Postępujemy z formowaniem według opisu z postu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min, do zrumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem Artykuł Kruche

Mieszam w Garnku
Tortilla szpinakowa 344

części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski.  Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu(...)tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie. Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno. Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu  kroimy w plasterki. Gotowe! :) Przepis na tortillę pochodzi ze strony I Love Bake

Czerwona Porzeczka
Domowe sushi na każdą okazję 471

uwadze, że powinniśmy to zrobić jak najcieniej.  Skórę od ryby odcinam ulubionym nożem, tak, by stracić możliwie jak najmniej pysznego mięska. Rybę kroimy wzdłuż w paski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać,... :D Dla urozmaicenia możecie spróbować zrobić rolkę w cieniutkim omlecie :) Do jego wykonania potrzebne będzie jedno jajko, które rozmącone wlewamy(...)dużą, rozgrzaną i cienko posmarowaną tłuszczem patelnię. Gdy wystygnie postępujemy z nią tak samo jak z glonami, nakładamy ryż, dodatki i zawijamy. Omlet niestety nie sklei się tak ładnie jak nori, ale radzimy sobie z tym wbijając w otrzymanego maka wykałaczki. Zabieg prosty, praktyczny i co najistotniejsze skuteczny. A ponieważ jesteśmy w gronie najbliższych, estetyką nie powinniśmy się zanadto przejmować

Taste Of My Day
Rolada z bitą śmietaną 154

składniki. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasze ciasto nie pękało podczas zawijania. Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy ją i oprószamy cukrem pudrem. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem do dołu na naszej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia i razem(...)ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać fix do śmietany. Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Nakładamy ubitą śmietanę, zostawiając około 2 cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu. Zawijamy naszą roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Zielone szparagi zawijane w boczku 137

Wiosna to idealna pora na przepyszne zielone szparagi zawijane w boczku! Są pyszne i zdrowe. Na dodatek świetnie komponują się na obiad z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami. Pyszności! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/szparagi-z-boczkiem-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["6-8 szparag\u00f3w(...)zielonych,\r","6-8 cienkich plasterk\u00f3w boczku,\r","olej"],"name":"Zielone szparagi zawijane w boczku","recipeCategory":"obiady, warzywa","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Szparagi dok\u0142adnie umy\u0107.\r","Odkroi\u0107 zdrewnia\u0142\u0105 ko\u0144c\u00f3wk\u0119 (by\u0142aby \u0142ykowata!).\r","Ka\u017cdy szparag owin\u0105\u0107 plastrem boczku.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na patelni

Bardzo Gruby Smok
Łódeczki bolognese / Bolognese Boats 163

mięsem mielonym) Łódeczki bolognese to łatwe paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym . Ciekawie prezentują się na stole, dlatego to świetna przekąska na ciepło na imprezę . Zobaczcie, jak w oryginalny sposób zawijać mięsne paszteciki z ciasta drożdżowego : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Domowe paszteciki z ciasta drożdżowego możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych. Farsz do łódeczek bolognese możecie(...)też wzbogacić go o inne dodatki, na przykład pieczarki lub czerwoną fasolę. Ważne, by nadzienie nie było płynne jak sos - powinno być gęste, by nie wypływało z pasztecików. Jak zawijać mięsne paszteciki bolognese ? Ja zawijam je w kształt łódeczek, ale tak naprawdę możecie zawinąć je podobnie jak tradycyjne lub w taki sposób, jaki najbardziej Wam odpowiada. Z ciasta możecie też

Lekcje w kuchni
Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! 308

Brukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste i szybkie w przygotowaniu danie.     To słowo na B .. czyli brukselka oj, od lat u mnie powodowała dreszcze, nie lubię jej .. rozgotowana w zupie, jako dodatek do obiadu.. ratunku(...)ostatnie sztuki.. trzeba to będzie powtórzyć :) Czyli brukselka została odczarowana ! W związku z tym, że teraz nie jest sezon na brukselkę ja użyłam mrożonej z Poltino .   Brukselka zawijana w boczek 40 dkg brukselki mrożonej Poltino 30 plasterków boczku surowego wędzonego pieprz do smaku świeżo mielony   Brukselkę wyciągamy z opakowania na talerz i pozwalamy się jej rozmrozić. Włączamy

Kuchnia na wzgórzu
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 267

masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez pare minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach(...)się odpowiednio podczas pieczenia.  Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.  Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowa tarta ze szparagami 188

mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy(...)mąkę łączymy z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniatamy, dodajemy 3 łyżki zimnej wody i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wsadzamy do lodówki na 30 minut. Szparagi oczyszczamy, urywamy zdrewniałe końce. Odcinamy główki z kawałkiem łodygi (około 10 cm) i odkładamy na bok, resztę szparaga kroimy

bistro mama
Sushi! 285

czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy którym będziemy przygotowywać sushi, musi być baaardzo(...)Dokładnie przez środek ryżu (równolegle do dolnej krawędzi) przy pomocy palca nakładamy cienki paseczek chrzanu wasabi. Na paseczek wasabi układamy paseczek wybranej przez nas ryby i/lub warzywa.  Teraz zawijamy. Kciukami podważamy matkę, a pozostałymi palcami dociskamy 'wnętrze' sushi. Szybko i zdecydowanie zawijamy sushi w rulon tak, aby łączenie było na dole (dzięki temu unikniemy rozklejania). Taki rulon, w zależności

My Culinary Art
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 243

libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu (przepis poniżej), a jeżeli nie macie ochoty, zastąpcie ją po prostu cynamonem. Muszę Was jeszcze uczciwie uprzedzić, że zawijanie warak jest praco- i czasochłonne. W końcu naszym celem jest przygotowanie ok. 50 zawijasków wielkości kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:) To dlatego dotąd(...)każdego listka z osobna. Specjalnie się nie spieszyłam, tylko starałam delektować chwilą (ten kwaskowo-winny zapach marynowanych liści - uwielbiam!). Następnie usiedliśmy z Mężem przy stole i zabraliśmy się za zawijanie. Przy pracochłonnych czynnościach warto zorganizować sobie pomoc i towarzystwo, bo przy miłych rozmowach czas płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi poradnik krok po kroku 256

często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku — poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek na macie bambusowej. Wykonamy następujące rodzaje sushi: maki (zarówno futomaki, jak i uramaki) oraz nigri.Ryż do sushiPodstawą sushi jest zakwaszany ryż, który zwie się sushi-meshi. Musi(...)względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz

Food Square
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1288

wykładamy dokładnie na sam środek ciasto, które następnie delikatnie rozsmarowujemy na kształt prostokąta, na prawie całą szerokość blaszki do ciast lub ¾ szerokości blachy od piekarnika. Rogi papieru lekko zawijamy aby ciasto nie wyszło poza nie (wtedy się przypali). Wkładamy całość do piekarnika na środkowy rożen na ok. 20 min, po 15 min sprawdzając czy nie rumieni się zbyt mocno. Kiedy(...)pokrywamy nim ciasto, zostawiając jeden dłuższy róg pusty na ok. 1-2 cm a resztę rogów na nie więcej niż 1 cm (zapobiegnie to wyciekaniu farszu na boki). 10. ZAWIJANIE CIASTA (2 min): ciasto rolujemy zaczynając od szerokiej strony wypełnionej farszem w kierunku tej, która ma 2 cm pustej przestrzeni. Jeśli farszy wycieka nam bokami, wpychamy go palcami do środka

Nerds Kitchen
Naleśniki z dżemem, owocami i polewą kakaową 124

gęsta, wtedy odkładamy ją do ostygnięcia. Jabłko oraz banana obieramy i kroimy w plastry. Usmażone wcześniej naleśniki smarujemy dżemem. Najlepiej cienką warstwę dżemy nakładamy na połowę naleśnika, po czym zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Przygotowane naleśniki dekorujemy owocami i polewą kakową (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj(...)type":"HowToStep","name":"Usma\u017cone wcze\u015bniej nale\u015bniki smarujemy d\u017cemem. Najlepiej cienk\u0105 warstw\u0119 d\u017cemy nak\u0142adamy na po\u0142ow\u0119 nale\u015bnika, po czym zawijamy w rulon lub sk\u0142adamy w tr\u00f3jk\u0105t. Przygotowane nale\u015bniki dekorujemy owocami i polew\u0105 kakow\u0105","text":"Usma\u017cone wcze\u015bniej nale\u015bniki smarujemy d\u017cemem. Najlepiej

ProstePesto.pl
Leniwe gołąbki 151

przepis zapożyczyłam dawno temu od mojej mamy. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym oraz odrobiną kwaśnej śmietany. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gołąbki bez zawijania Składniki na leniwe gołąbki. 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 50 dkg białej kapusty 10 dkg grysiku 2 małe jajka 1/2 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego kminku(...)wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut to godziny. Upieczone gołąbki wykładać na talerz, polewać sosem pomidorowym i dekorować keksem kwaśnej śmietany. Gołąbki bez zawijania Warto wiedzieć robiąc leniwe gołąbki. Z podanych ilości uzyskujemy 12 sztuk gołąbków o długości około 8-u centymetrów każdy. Oleju, na którym smażymy gołąbki powinno być na tyle, aby sięgał

MeCooks
Faworki 186

wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie zawijamy brzegi do środka i znowu uderzamy. Takie zbijanie i zawijanie spowoduje, że do ciasta wtłoczymy powietrze i na usmażonych faworkach zrobią się bąbelki powietrza. Ciasto zbijamy przez około(...)postępujemy z każdym paskiem. Ścinki, z których nie da się nic zwinąć, zlepiamy i na koniec ponownie rozwałkowujemy i wycinamy. W ten sposób z całego ciasta wycinamy i zawijamy faworki i odkładamy je na suchą ściereczkę. Uwaga : polecam najpierw przygotować surowe faworki, a następnie je smażyć (chyba że macie kogoś do pomocy), ponieważ smażenie jest błyskawiczne i łatwo można

Analiza Smaku
Gołąbki bez zawijania 116

Gołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze mięso, ryż, kapustę(...)formuje gołąbki. Smażę z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam pasatą pomidorową i zapiekam 15-20min w temp 220°. Autor przepisu: Benia S-ń Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Futo maki i nigri sushi 148

troszkę większe. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki. Listek nori rozwijamy, cienko(...)kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta. Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi

R'n'G Kitchen
Grillowane szparagi zawijane z boczkiem 243

Opis Grillowane szparagi zawijane z boczkiem: Grillowane szparagi zawijane z boczkiem to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Rozpoczął się wspaniały sezon na szparagi. To idealne danie na letni obiad, na imprezę i kolację we dwoje. Są wyborne w smaku, do tego są eleganckie. Co ważne szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na patelni grillowej, grillu elektrycznym, gazowym lub zapiekać(...)jakiś czas przewracać, aby zarumieniły się z każdej strony. Ja trzymam je na grillu około 5-7 minut. W przypadku pieczenia ich w piekarniku postępujemy ponownie. Artykuł Grillowane szparagi zawijane z boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepsze przekąski i menu sylwestrowe! 4307

Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami i bazylią Marchewki z ciasta francuskiego Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem(...)drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście francuskim Kolorowe

Kulinarne Przeboje
Grillowane szparagi w szynce szwarcwaldzkiej 242

jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej idealnie nadają się jako przekąska na domową imprezę. Tym razem zielone szparagi były cieniutkie, więc jednym plastrem szynki zawijałam 3 sztuki szparagów. A przygotowanie grillowanych szparagów w szynce szwarcwaldzkiej nie zajmuje więcej niż kwadrans. Białe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim . Polecam inne przepisy ze szparagami: – Szparagi(...)zawijane w boczek (roladki ze szparagami) – Kremowa zupa szparagowa z serem – Zupa szparagowa krem – tarta ze szparagami Składniki: – pęczek szparagów zielonych – szynka szwarcwaldzka lub parmeńska pokrojona w cienkie plasterki – olej do posmarowania patelni – Sól i pieprz do smaku Jak przygotować grillowane s zparagi w szynce szwarcwaldzkiej? Szparagi dokładnie myjemy i osuszamy. Odłamujemy stwardniałe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego 234

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego 2018-04-26 11:23:21 Porcje 4 Wiosna w pełni! Drzewa niecierpliwie wypuszczają pierwsze liście. Kwitną wonne konwalie, nieśmiałe fiołki i barwne zawilce. Wokół nas całe bogactwo natury, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Mniszek lekarski, młode pokrzywy czy delikatny i aromatyczny czosnek niedźwiedzi, który od wczesnego marca gości w naszej kuchni(...)czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie kotleciki, wielkości pulpetów i lekko spłaszczamy formując niewielki prostokąt. Każdą porcję mięsa owijamy w liście czosnku niedźwiedziego. Forma zawijania jest dowolna. Nie jest to łatwe, najlepiej obrać swoją metodę zawijania. Gołąbki przewiązujemy nicią kuchenną, co zapobiegnie rozwijaniu się podczas gotowania. Sos Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy

Wędrówki po kuchni
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 203

wieńca. Ładnie wyrośnięty, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pysznie nadziany dynią, fetą i oliwkami. I zrobiłam to prościej niż sądzicie! Ten chlebowy wieniec to moje kolejne podejście do zawijanej pizzy, znanej Wam między innymi z przepisu na bułeczki do odrywania , które zabrały mnie w podróż do Londynu ;) Tym razem jednak zamiast puszystego ciasta w stylu amerykańskim, jako bazę wybrałam(...)niejednej twarzy. Choć oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły - maczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza

Chilli Czosnek i Oliwa
Spring rolls z pieczonym łososiem 290

sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior(...)ciepłej wodzie i kładziemy na deskę, nakładamy nadzienie: bratki, rzodkiewki, listki mięty, sałatę, marchewkę, paprykę, por, szczypior, makaron ryżowy, łososia. Nadzienia nie może być zbyt wiele, bo podczas zawijania papier ryżowy może popękać. Zakładamy boki do środka i zawijamy podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych

mojewypiekiinietylko
Tortilla z chrupiącym kurczakiem 305

dodatkowej aksamitnej konsystencji, w zestawieniu z chrupiącym kurczakiem i jędrnymi warzywami - mmmm... pycha! Wszystko posypujemy odrobiną prażonej cebulki, całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy odrobiną ketchupu.  Placek zawijamy do środka, a następnie robimy zakładkę od dołu. Wszystko wkładamy do grilla z pokrywą (my używamy do tego naszego wielofunkcyjnego tostera z wymiennymi wkładkami) i podgrzewamy. Tortilla powinna się ładnie(...)każdy ma taki sprzęt w domu. Podgrzejcie placek na patelni przed przyrządzeniem i włóżcie na nią na chwilę po przyrządzeniu. Musicie się jednak postarać dobrze skleić całość podczas zawijania. Zadbajcie wtedy o to, by brzegi były dobrze pokryte jogurtem lub ketchupem i dociskajcie je do siebie przez chwilę - to powinno wystarczyć. :) No dobra, nie jesteśmy mistrzami zawijania

Cooking Monster
Spring rolls 200

przekąska, idealna również na stół dla gości. Trzeba jednak lubić surowe warzywa, żeby zjeść ją z przyjemnością. Dawno, dawno temu robiłam sajgonki, pamiętam, że umordowałam się wtedy strasznie z zawijaniem farszu w papier ryżowy, a później smażenie i pilnowanie, żeby się nie rozpadły były jeszcze gorsze. Ta wersja jest prostsza i zdrowsza. Do środka można naładować wszystkiego, czyli(...)pół) oraz warzywa pokrojone w paski. Całość układamy w taki sposób, aby paluszek i warzywa były bliżej jednego brzegu.  Można dodać również rzodkiewkę, groszek cukrowy, podgotowaną fasolkę szparagową. Zawijamy papier ryżowy na warzywa, do środka zakładamy górę i dół, a następnie zawijamy do środka.Można obwiązać szczypiorkiem (u mnie w tej roli kolendra).  Podajemy z sosem chilli

bistro mama
Zrazy wołowe 431

kształty, należy zawsze znaleźć na nich możliwie długą „ścieżkę”, wzdłuż której ułożymy składniki i je zawiniemy. Zostawiamy przy tym pewien margines mięsa na brzegach, który zbieramy do środka podczas zawijania. Na koniec spinamy wykałaczkami mięso w miejscu, gdzie po zwinięciu skończył się nam jego plaster. Dzięki temu podczas obróbki cieplnej zrazy się nie „rozejdą” a zawartość nie „wykipi” na zewnątrz(...)przeznaczoną do zawinięcia w mięso – w „ósemki”. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy musztardą i posypujemy lekko solą oraz pieprzem. Plastry boczku układamy po linii wzdłuż której będziemy zawijać mięso – pozostawiając nieco rezerwy po bokach (patrz zdjęcie). Przekrojony wzdłużnie ogórek oraz kawałek cebuli układamy poprzecznie na krawędzi mięsa, po czym zwijamy je wzdłuż boczku, po drodze „zbierając” do środka mięso

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 259

Witam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania(...)dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym i zapiekam kolejne 30 minut – po tym czasie gołąbki są gotowe i można podawać. Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są gotowe. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Sushi 242

łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie go wypłukać pod bieżącą wodą(...)miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych alg (nori), rozprowadzić na nim niezbyt grubą warstwę ryżu, na końcu płata alg zostawić około centymetrowy odcinek do zaklejenia. Na ryż, w poprzek płata, nałożyć niewielką

Codzienne Gotowanie
Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczny, ziołowy, owsiany. 235

który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy. Każdy(...)różowa. Voila! 2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - sól czosnkowa - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą czosnkową i pieprzem ziołowym - każdy z plastrów z obu stron. Jajko, mąkę oraz bułkę tartą umieszczamy w trzech osobnych miseczkach. Jajko roztrzepujemy

Życie zamknięte w smaku
Sześć makowców Babci Anielki 281

Smarujemy go wewnątrz roztrzepanym jajkiem i równomiernie, acz nie nazbyt grubo, nakładamy farsz. Z każdej strony powinno pozostać po przynajmniej centymetrze czystego ciasta, bez farszu. Wygładzamy makową powierzchnię i zawijamy ciasto w ciasny rulonik. (można, ale nie trzeba zawinąć kawałek ciasta do wewnątrz, by końcówki były ślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się(...)świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Ja jednak, jeśli planuję polać je lukrem, tego nie robię. Zawijamy cały rulonik luźno w papier tak, by miało miejsce na rośnięcie i nie zawijamy końcówek pod spód (zdjęcie może wprowadzać w błąd, zrobiłam to odruchowo :/) Odstawiamy ciasto na około pół godziny do ponownego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Kuchenna Kontrrewolucya
Akcja papier ryżowy 252

odparuje na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili zmięknie) układamy na nim farsz (około łyżki) zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut(...)smaku na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie papieru ryżowego, a następnie przekładamy na deskę (po chwili zmięknie) układamy na nim farsz (około łyżki) zawijamy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu ;) sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem odrobiną oliwy, a następnie posypujemy sezamem zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Saltimbocca 331

się jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki. Jak widać nie jest to więc potrawa szczególnie skomplikowana. Z drugiej(...)prosciutto dzielimy wzdłużnie na 2 części każdy, aby ich szerokość odpowiadała mniej więcej szerokości sznycli. Sznycle posypujemy solą i pieprzem. Układamy na nich prosciutto i liście szałwii, po czym zawijamy całość i spinamy wykałaczkami. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy zawinięte sznycle ze wszystkich stron przez 3 minuty. Następnie wlewamy bulion i wino. Podgrzewamy dość intensywnie do zagotowania, następnie dodajemy

Kulinarna Pokusa
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 275

bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek.  Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki(...)razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy

Stare Gary
SUSHI 195

cukru 1 łyżeczki soli 50 ml octu ryżowego Pozostałe składniki: zielony ogórek, papryka czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka(...)kładziemy wąski pasek łososia oraz ogórka pokrojonego/papryki/paluszków  – nadzienia nie może być zbyt dużo, aby nori się zamknęło.Końcówki nori smarujemy wasabi lub wodą – musi się kleić. Zawijamy nori. Kroimy uformowaną rolkę na 6 równych kawałeczków.   Każde z nas spróbowało "zawijania". W końcu ja kręciłam, Wojciech kroił:P Mamy gotowe nasze pierwsze sushi HOSO-MAKI! Następnym razem zaprosimy

MarciochaKucharzy
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 367

pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 - 20 min ( w zależności od piekarnika) w 170 - 180 stopniach. Po upieczeniu z gorącej rolady odrywamy papier i zawijamy ją w rulon w delikatnie wilgotną ściereczkę, odstawiamy do ostygnięcia.Nadzienie:350 - 400 ml śmietany kremówki 30%4 łyżki cukru pudru - do smakuśmietan-fix 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczona w małej(...)lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 350

przygotujmy i pokrójmy rybę. Z ogórka wykrajamy gniazdo nasienne, a pozostały miąższ kroimy na drobniutkie paseczki. Gdy już wszystko mamy przygotowane, a ryż ostygł, przystępujemy do części kulminacyjnej czyli zawijania maków :) W tym celu potrzebujemy naczynie z zimną wodą, w którym będziemy moczyć ręce przed sięgnięciem po ryż (dzięki temu nie będzie się on aż tak lepił do rąk) oraz(...)następnym kroku komponujemy rolkę, wzbogacając ją o dodatki. Poniżej zdjęcia z kilkoma moimi pomysłami, potraktujcie to jako propozycje i komponujcie własne smaki :) Jeśli mamy już wszystko, przystępujemy do zawijania. Kluczowa jest tutaj rola maty. Chwytamy za brzeg maty unosimy go w gorę, jednocześnie przytrzymując składniki rolki i zawijamy ścisło. Nie przejmujcie się, jeśli kilka pierwszych rolek Wam nie wyjdzie

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania