osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń
MyCookBook.plkiedy ułoży się pod nim stos prezentów, nikt mu się nie oprze... W dniu dzisiejszym, czyli trzynastego grudnia, skandynawska tradycja nakazuje przygotowanie szafranowych bułeczek na cześć świętej Łucji. Zazwyczaj zawija się je na kształt litery S , na jej końcach wciskając rodzynki. Ja tymczasem w magazynie Hjemmets bedste mad , nr 12/2016, znalazłam ich nieco inną wersję. Zwinięte w zgrabne supełki, prezentują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka. Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy z każdym uszkiem. Uszka wrzucamy na gotującą się (nie za mocno) wodę (do której wcześniej warto dodać
Słodkie okruszkiczekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką
Kulinarne przygody Gatitykażdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika
moj przepis napuder, jajko i miksujemy. Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość max. 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem
Moniki Smakołykidodaję kaszę mannę i mieszam do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawiam do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą smaruję poszczególne wafle. Na jeden wafel po środku nakładam powidła śliwkowe. Całość zawijam w folię i umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godziny. Przygniatam czymś dość ciężkim. Schłodzone wafle smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wierzch obsypuję arachidową posypką
Kuchnia co dniastronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz, jest gotowy do faszerowania. Na naleśniku rozsmarowujemy ok. 2-3 łyżki farszu formując z niego prostokąt. Następnie zawijamy kolejno do środka każdy róg, by powstała koperta. Naleśnika odwracamy i układamy na talerzu. Swoje podałam z podsmażoną na oliwie z oliwek kiełbaską oraz ulubioną surówką, ale śmiało możecie dodać
Cooking Monstermarynata była łatwa do rozprowadzenia, ale gęsta. Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (można na całą noc). Pierś dokładnie zawijamy w folię aluminiową, pamiętając, że do pieczenia, matowa strona powinna być na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni. Ja piekę
Smak mojego domuOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneklejące się dodać trochę mąki (to wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła, czy zbyt zimna) jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło. Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać
Kuchnia Paulettestraktujemy je tłuczkiem ale bez przesady. Dodajemy przyprawy i mieszamy do tej pory aż mięso będzie mocno kleiste. Mięso wkładamy do skóry i zawijamy w folie a następnie pakujemy całość w siatkę i wiążemy pętelkę na kijek. Wkładamy roladkę do lodówki na 12 godzin obciążamy ją czymś aby nabrała ładnego kształtu. Osuszanie w wędzarni bez dymu -45 min temp.40
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy
cool and mintysię lekko wyrobi, wymieniamy je na hak. Powoli zwiększamy obroty do średnich i dajemy mikserowi ugnieść ciasto tak, by było bardzo elastyczne. To powinno potrwać około 5-8 minut. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na nadzienie i doprawiamy serową masę do smaku. Wyciągamy ciasto z lodówki
Calzonella.comskładników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odpoczęte ciasto
Kuchnia Łukasza