Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemnadal miksujemy, powoli dodajemy połowę suchych składników i miksujemy na najwyższych obrotach. Pozostałą część mąki dodajemy i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej
Moniki Smakołykirówny spód ciasta znalazł się na wierzchu. Gotowy piernik będzie wtedy równy i łatwiej będzie na nim rozprowadzić polewę. Przełożone blaty przykrywamy papierem do pieczenia i zawijamy w lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Układamy na nich blachę albo dużą deskę do krojenia i równomiernie obciążamy. (Można posłużyć się np. torebkami z mąką czy cukrem.) Taką konstrukcję
Ratunku obiadobsypujemy pieprzem i słodką papryką. Na folii aluminiowej układamy 2-3 plastry cytryny a na nich rybę, na jej wierzchu również układamy 2-3 plasterki cytryny. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pstrąga pieczemy na 40-50 min przed podaniem w 120-145 stopniach przy funkcji grzanie góra-dół. Warzywa korzenne
Kuba Gotujeporwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron. Obsmażone
Kuchnia z widokiem na ogródangielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu) Suche składniki mieszamy i siekamy z masłem. Dodajemy miód i jajko, zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej
KuchcikoweLoveoleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka: Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej
Przepysznik - BLW i nie tylkopiernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą i solą, dodać płynne masło, karob, jajko i dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy
Smaczne Zdrowezapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta – zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około
Przepysznik - BLW i nie tylkoMakowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę
Smakołyki Berenikiszklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki cukru pudru -8,5 dkg masła -5 dkg margaryny -solidna garść żurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując
Maminek kulinarnypieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty zgodnie z tymi wskazówkami: Pamiętajcie
Kulinarne Inspiracjewlewając powoli amaretto. Żeby masa się scaliła, potrzebne będą 2-3 łyżki. Gdy masa będzie jednolita i zwarta, formujemy ją w wałek. Marcepan jest gotowy. Gdy go nie używamy, zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki. Otrzymamy nieco ponad 400 g gotowego marcepanu. Jeśli chcemy go rozwałkowywać, to blat podsypujemy cukrem pudrem. Post Domowy marcepan pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakunożem. Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu gdy powstanie jednolita gładka masa. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Po około 30 minutach: Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt o szerokości
Uwaga Babcia GotujeMasło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir. Dodajemy posiekaną pietruszkę
W kuchennym oknie Ewy