zawijane - 1500 przepisów (strona:49/100)

Rolada bezowa z truskawkami 212

masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym

charlotte gotuje
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 272

układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,  całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków

Luźna Kuchnia
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 236

prawdziwki – przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony boczek – również przekładamy do miseczki. Plasterki szynki prosciutto przekrajamy wzdłuż na połówki. Na każdą połówkę kładziemy po suszonej śliwce – zawijamy. Smażymy na rumiano na tłuszczu wytopionym z boczku (po usmażeniu tłuszcz, jak kto lubi, można dodać do zupy). Gotowe nadziewamy na patyczki do szaszłyków (u mnie po 5 szt.). Zupę

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z daktylami 264

stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy sól, żółtko oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż będzie jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie namaczamy daktyle a potem je drobno kroimy. Migdały moczymy w gorącej wodzie, ściągamy skórkę – jeżeli oczywiście nie mamy

Kuchenne Wariacje
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 338

zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy sajgonki, choć w całej Azji występują pod nazwą spring rolls lub egg rolls. Tylko Wietnamczycy używają papieru ryżowego do zawijania sajgonek. W pozostałych krajach Azji używa się cieniutkich płatów ciasta przygotowanego z mąki i wody. Podobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć

Ostra na Słodko
Krokiety z kapustą ,pieczarkami i serem żółtym 194

Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony

R'n'G Kitchen
Roladki z białej kiełbasy 182

dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek. Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie

R'n'G Kitchen
Gołąbki ziemniaczane 184

ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 178

oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany.  Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry  o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem  i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni

pieprzny smaczek
Rolady ze szparagami z kurczakiem i boczkiem 229

Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pierzem. Boczek obkrajamy ze skóry, rozbijamy tłuczkiem.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie zawijamy po 3-4 szparagi w pierś z kurczaka, a następnie w boczek (1-2 plastry - w zależności od wielkości rolady). Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy rolady

Kolejny blog o gotowaniu
Chleb żytni na zakwasie 161

Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista, mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia

Marder&Marder Manufacture
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 250

masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki natłuszczonej foremki na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 470

sojowy- do smaku * olej sezamowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z mąki soli i letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut. Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut. FARSZ: Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem. Dodajemy drobno posiekaną kapustę

Ostra na Słodko
pieczywo czosnkowe 253

miseczce mieszamy miękkie masło z przeciśnięty przez praskę czosnkiem oraz świeżymi, drobno posiekanymi ziołami, doprawiamy pieprzem. Każdą kromkę smarujemy masłem ziołowymi układamy z nich ponownie bagietki. Każdą bagietkę dokładnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C), pieczemy przez ok. 10 – 15 min., aż masło się roztopi a pieczywo będzie gorące. W ten sam sposób

Domowy Smak Jedzenia
Kiszone liście winogron na "dolmy" 226

gorczycy białej  Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy.  PRZYGOTOWANIE: Liście myjemy i osuszamy.  Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką, tak aby powstały nam ruloniki.  Gdy wszystko już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper.  Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca

Zainspiruj się kuchnią

Proponowane wyszukiwania