agawy (można zastąpic syropem klonowym lub miodem) 1 laska wanilii Serek mieszamy z syropem z agawy i pestkami z rozkrojonej laski wanilii. Nakładamy na ciepłe naleśniki i składamy lub zawijamy w ruloniki. Karmelizowane orzechy: garść ekologicznych orzechów (u mnie macadamia, pekan i migdały, wszystkie od Symbio ) łyżeczka syropu z agawy (można zastąpic syropem klonowym lub miodem) + 1-2 łyżeczki
Zawsze głodna!fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. Roladę grillujemy
Moniki Smakołykismaku solą oraz pieprzem. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na kawałku folii aluminiowej układam porcję pieczarek, papryki oraz kaszankę. Oprószam solą i pieprzem. Folię zawijam i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasischłodzonego ciasta okrąg o średnicy ok. 30-32 cm (nie musi mieć równych brzegów). Przekładamy na blachę. Rozkładamy na środku ciasta rabarbar zostawiając duże, kilku centymetrowe brzegi. Brzegi zawijamy do środka, tak aby częściowo nakryły owoce. Smarujemy je białkiem. Ciasto posypujemy migdałami i kruszonym cukrem kandyzowanym (lub perlistym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut. Studzimy
Poezja smakusypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy zgrubienia. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa, zawijamy brzeg liścia, układamy plaster boczku i zwijamy gołąbki. Gołąbki posypujemy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnytarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaaBeza 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie wyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy
kgwjanczewoRoladki schabowe zawijane z boczkiem i serem to smaczne danie obiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie
Kuchnia z widokiem na ogródostudzeniu, posiekać je na jak najdrobniejsze kawałki i zmieszać z ricottą, parmezanem i żółtkiem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować cieniutko dowolne pierożkowe ciasto, nałożyć farsz i zawijać. Równocześnie przyrządzamy krem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki truflę (ewentualnie ekstrakt truflowy ze słoiczka) i podsmażamy je przez kilka minut, uważając aby całość nie przypaliła się. Po krótkim
Bon Ton Italiamnie, wydaje się Wam, że to bułka z masłem , szybko wyprowadzę Was z błędu. Owszem, przygotowanie ciasta to banał, wyłożenie na blachę też nie sprawia większych problemów, ale zawijanie... O mamuniu, chyba z piętnaście razy wyrzucałam sobie, że zabrałam się za te akurat smakołyki! Twardnieją bowiem błyskawicznie; poza tym nie bardzo chcą się odklejać od papieru do pieczenia. Musiałam pomagać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto wałkujemy dość grubo ma ok 6 - 7 mmm, wykrawamy szklanką krążki. Pomiędzy dwa kółeczka układamy warstwo liście czosnku niedźwiedziego, robimy 8 płatków i biorąc po dwa w palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem
Apetyczna babeczkalaska wanilii Dodatkowo: truskawki Wykonanie: Masło kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Teraz możemy przygotować krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubijamy
Kulinarne przygody Gatitypotrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było na tyle miękkie żeby łatwo nam było zawijać sajgonki, ale nie za bardzo namoczone - gdyż wtedy będzie się nam rozrywać. Na namoczone ciasto nakładamy łyżkę farszu. Sajgonki zwijamy zaczynając od dolnego brzegu, a następnie zakładając boki
Taste Therapyprzykrywam je drugim talerzem aby nie wystygły i nie wysychały czekając, aż usmażę resztę naleśników. Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe) układam na nich dodatki i zawijam w rulon lub trójkąt. Gotowe. Smacznego
IzaGotujehimalajską, wkładamy na dobę do lodówki KROK 3: Schab myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy czosnkiem, majerankiem, estragonem i słodką papryką, odkładamy do lodówki na jeden dzień KROK 4: Mięso zawijamy w pończochę/firankę i wieszamy w przewiewnym miejscu (ale nie chłodnym) na minimum 5 dni KROK 5: Gotowe! Możesz już śmiało spróbować swojej wędliny. Jeśli wolisz bardziej wysuszoną, odwieś
IzaGotuje