mój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupatary wykładamy papierem do pieczenia, następnie ciastem francuskim by brzegi ciasta wychodziły za formę, do środka wlewamy budyń. Brzoskwinie kroimy w księżyce, układamy na tarcie. Brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając na owoce. Pieczemy tartę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut. Całość studzimy. W 600-700 ml wrzącej wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane w ostateczności) – dokładnie wyszorowane zawijamy w folię aluminiową (wszystkie razem lub osobno – do wyboru) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Upieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy
mojewypiekiinietylkoktórym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety po kilka-kilkanaście minut z jednej strony następnie przekręcić i to samo zrobić z drugiej strony, można przykryć na chwilę pokrywką, chodzi
KreatywnePinyskładniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby
Mama Gotujefrancuskie szynka sos cygański, musztarda kminek Szynkę kroimy w cieniutkie plastry. Gotowe ciasto francuskie kroimy w plastry ok 3 cm, smarujemy sosem cygańskim lub musztarda. Kładziemy szynkę i zawijamy w różyczki.Te z musztardą obsypałam kminkiem. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jemy ciepłe:D Smacznego
MarciochaKucharzyciasto francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego boku na pół. Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm) Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
MarciochaKucharzyprzez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia . Wesołych Świąt
MarciochaKucharzyDrożdżowe ślimaczki kokosowe to mięciutkie zawijane bułeczki z dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej
Smakołyki BerenikiSmażę 3-4 minuty. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Piersi z kurczaka cienko rozbijam tłuczkiem. Oprószam przyprawami. Nakładam porcję farszu buraczkowego i zwijam w roladki. 3. Roladki zawijam w folię spożywczą. Końce związuję nitką. Przygotowane roladki wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuję 30 minut na wolnym ogniu. 4. Ugotowane roladki odwijam folii i układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasidłużej gotujemy masę tym bardziej krucha będzie krówka. Gorącą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 21x21 wysmarowanego masłem. I zostawiamy aż masa przestygnie. Następnie kroimy w dowolnie. Ja zawijam je w papier do pieczenia i przechowuje w szklanym lub ceramicznym pojemniku. Jeśli chcecie mieć krówkę ciągutkę gotujcie masę krócej
Delicious Titbitscała noc. Po tym czasie przełożyć na patelnie i smażyć do miękkości. Na koniec dodać ser i borówki. Delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przekładać naleśniki. Placki zawijać wg uznania, ja zawinęłam tylko rogi. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
pieprzny smaczekFarsz odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do ostudzonego farszu. Przyprawiamy go do smaku i mieszamy. Tak przygotowany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, solimy. Na liściach układamy gołąbki. Podlewamy wodą (niezbyt dużo, tak ok 3/4 szklanki). Gołąbki dusimy pod przykryciem około 1 godziny
e-PrzepisyKulinarneOrzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasisamemu. Ten przepis Was nie zawiedzie Dopiero teraz opanowałam idealny! I okazało się, że nie chodzi tu o proporcje składników… Tortille wychodzą sprężyste, miękkie i bez problemu można zawijać farsz. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 2/3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać, dodać sól. Wodę podgrzać tak, żeby była ciepła, a jednocześnie, żeby można
zabawa smakiem