zawijane - 1500 przepisów (strona:62/100)

Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 196

posiekać. 6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem

Kto ugości moich gości?
Smoothie z ogórkiem i mietą 160

kroimy razem ze skórką. Miętę myjemy. Pomarańcze myjemy i odcinamy skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki, pomarańcze i miętę umieszczamy w dzbanku miksera i miksujemy na gładki koktajl. Lód zawijamy w czystą ściereczkę kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do koktajlu i miksujemy jeszcze chwilę, aby dobrze się rozdrobnił. Serwujemy zaraz po przygotowaniu dekorując plasterkiem pomarańczy i listkami mięty

Pyry na Gaz
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 181

farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać. Swoje naleśniki z farszem podgrzałam na patelni. I podałam z kiełkami rzodkiewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 156

fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak krokiety. Podsmażyć na patelni.  Podawać z ulubionym sosem. Smacznego! * zamiast mąki pszennej dodać pełnoziarnistą

CookYourself
Piękne Włosy 171

przyciskając ziarenka łyżką:) Można dodać łyżkę miodu i kiedy jest gotowa nakładam ją na włosy. Może troszkę spływać ale w praktyce wystarczy że zmoczymy nią włosy. Zawijam je w czepek i trzymam pod ręcznikiem około godziny. Później zmywam obficie wodą. Włosy będą nawilżone i odbudowane

Panda i jej świat
Snack Wraps jak z McDonald's 199

blacie rozkładamy tortillę. Każdą smarujemy 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką jogurtu i ketchupem wg uznania. Na nie wykładamy sałatę, pokrojony w słupki ser i po jednym kotleciku. Zawijamy w paczuszkę. Gotowe

My Culinary Art
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 178

szynki rozkładamy na folii spożywczej, aby powstał prostokąt 15x20 cm. Na szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Mini pascha z migdałami i morelami 212

cukrem żółtkami. Dodajemy siekane migdały i morele, dokładnie mieszamy masę. Foremki wykładamy gazą, której końcówki muszą być większe niż foremka i napełniamy je masą serową, ubijamy masę dokładnie łyżką, zawijamy gazę. Na każdej foremce układamy talerzyk, który musimy czymś obciążyć (ja obciążyłam woreczkami z fasolą). Wstawiamy foremki na noc do lodówki. Zlewamy wypływający płyn, można też to zrobić ręcznikiem papierowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spring rolls z czarną rzepą 387

dorzucamy papryki. Na koniec wrzucamy prażone ziarna sezamu, sos sojowy i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia. Papier przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wzdłuż środka nakładamy trochę warzyw, zawijamy i przecinamy na 2-3 części. Najlepiej jednak robić po 1 przekąsce z 1 papieru ryżowego – wówczas ładnie można zawinąć brzegi i nic się nie rozpadnie. Każdą przewiązujemy nitką

kuchcikownia
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 138

sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto

Projekty ze smakiem
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 237

pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rolady i odstawiamy. Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej, na każdy z nich wylewamy odrobinę oleju Kujawskiego z ziołami, rozsmarowujemy go na całej powierzchni, zawijamy udko kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy udka w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej

Smakowity Blog Kulinarny
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 222

wodą włóż całą główkę kapusty,wcześniej usuń głąb. Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody. Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki. Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki. Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szynką+ film 197

pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz  sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-250 st.C zapiekamy około 30 minut . W trakcie pieczenia ziemniaków kroimy w kostkę umyte i osuszone pieczarki

Smakowite Dania
Knedle z truskawkami + film 143

ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane knedle wyjmujemy

Smakowite Dania
Bagietka z grilla + film 167

miseczki na tarce o małych oczkach. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół a następnie smarujemy masłem czosnkowym. Na bagietkach układamy plasterki pieczarek i posypujemy startym żółtym serem. Bułki składamy i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy około 10 minut  na rozgrzanym grillu często odwracając, należy uważać żeby się nie przypaliły

Smakowite Dania